Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PohjoinenTurvallisuus28.9.2020

Pohjoinen: Riski törmätä hirvieläimiin kasvaa syksyllä – erityisesti pohjoisen porokolarit ja Keski-Pohjanmaan hirvieläinvahingot kasvussa

Riistaonnettomuuksien määrä on kasvanut Suomessa viime vuosina, vaikka vakavimpia vahinkoja aiheuttavien hirvikolareiden määrä on tasaantunut. Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla hirvieläinkolarit ovat pysyneet viimeiset vuodet kokonaisuudessaan melko samalla tasolla. Poikkeuksen muodostavat porokolarit, jotka ovat lisääntyneet etenkin Pudasjärven seudulla. Nousua hirvieläinkolareissa on myös Kaustinen-Kannus-Perho -akselilla Keski-Pohjanmaalla.

Hirvionnettomuuksien määrä on pysynyt viime vuodet noin kahdessatuhannessa valtakunnallisesti, mutta porokolarien määrä on kasvanut ollen vuonna 2019 yhteensä 4167 kappaletta (vuoden 2018 luku 3062).

Eniten henkilövahinkoja tulee törmäyksissä suurimman hirvieläimen eli hirven kanssa. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteen hirvionnettomuuksissa menehtyi viime vuonna kolme ihmistä ja loukkaantui 119 ihmistä. Pohjois-Suomessa on syytä varoa hirvien lisäksi myös poroja, joskin henkilövahingot ovat porokolareissa harvinaisempia.

- Kuolemaan johtaneiden hirvionnettomuuksien määrä on onneksi laskenut 2000-luvun alkuvuosista, mutta edelleen hirvikolareissa loukkaantuu yli sata ihmistä vuosittain. Myös eläimet kärsivät törmäyksissä, joten onnettomuusmäärää on tärkeää saada alas. Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla hirvieläinonnettomuudet ovat olleet lievässä nousussa Pudasjärven poroalueen lisäksi lähinnä Kaustinen-Kannus-Perho -akselilla, kertoo korvausjohtaja Heikki Pesonen LähiTapiola Pohjoisesta.

- Tietoomme tuli vuonna 2019 aiempaa enemmän hirvieläinvahinkoja Keski-Pohjanmaan alueella, jossa vahinkojen korvausmäärä tuplaantui, Pesonen jatkaa.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomen hirvikanta on pienentynyt 2000-luvun alun noin 149 000 hirvestä viime metsästyskauden jälkeiseen noin 87 000 hirveen. Eläinten määrän ja onnettomuusmäärien välillä on yhteys. Metsästyksen lisäksi kantojen kokoa rajoittavat liikennevahingot, suurpedot ja myös sairaudet.

Porovahinkoja Liikennevakuutuskeskus korvasi valtakunnallisesti viime vuonna yhteensä 4 167. Määrä nousi suurimmaksi ainakin viiteen vuoteen. LähiTapiola Pohjoisen alueella poroja jäi vuonna 2019 auton alle eniten Pudasjärvellä (233 kappaletta, vertailuluku vuodelta 2018 on 180 kappaletta) ja Kiimingissä (55 kappaletta, vertailuluku vuodelta 2018 on 48). Alueen kolarialttein tieosuus porokolarien näkökulmasta on selkeästi Valtatie 20 Panumanjärveltä Taivalkosken suuntaan.

Syksyllä hereillä aamu- ja iltahämärässä

Syksy on hirvieläinonnettomuuksien suhteen vuoden vaarallisinta aikaa. Tilastokeskuksen mukaan eniten riistakolareita sattui viime vuonna loka- ja marraskuussa.

Onnettomuuksien painottumista syksylle selittää moni tekijä. Alkanut metsästyskausi ja samalla eläinten kiima-aika saavat niitä liikkeelle. Monet hirvieläimet myös siirtyvät syksyllä talvilaitumille. Samaan aikaan liikenteessä ajo-olosuhteet heikkenevät syyssäiden ja lisääntyvän pimeyden takia.

- Liikenteessä kannattaa olla tarkkaavaisena etenkin aamu- ja iltahämärissä, sillä hirvieläimet liikkuvat mielellään auringonnousun ja -laskun aikaisina tunteina. Hirvi- ja porovaaran alueella kannattaa myös aina vähentää vauhtia, sillä eläin voi hypätä tielle yllättäen. Etenkin pimeällä hirvieläimiä voi olla hyvin vaikea havaita tienpientareella, sanoo Pesonen.

Jos huomaa hirven tai muun eläimen tiellä, kannattaa välittömästi vähentää vauhtia. Jos eläintä joutuu väistämään, pyri tekemään se takakautta. Muita autoilijoita voi tarvittaessa varoittaa hätävilkuilla tai vilkuttamalla ajovaloja.

• Kaikkien vakuutusyhtiöiden tietoon tuli LVK:n mukaan viime vuonna yhteensä 15 207 hirvi-, peura- ja porovahinkoa. Näiden kaskovakuutuksesta korvattujen omaisuusvahinkojen lisäksi etenkin henkilövahinkoja korvataan vuosittain useampia satoja liikennevakuutuksesta.

• Liikennevakuutuskeskus (LVK) korvasi viime vuonna porovahinkoja yhteensä 4 167 kappaletta.

Lähteet: Tilastokeskuksen Riistaonnettomuudet -data, Liikennevakuutuskeskus, Onnettomuustietoinstituutti, Paliskuntain yhdistys