Joona SaulamaaTalous2.12.2024
Sijoittaja, vältä nämä virheet, jotka itse tein

1.
Pidin aluksi rahoja vain tilillä. En altistunut kunnolla tiedolle ja ymmärrykselle pitkäaikaisen (osake)sijoittamisen hyödyllisyydestä lapsena enkä alkuun vielä yliopistossakaan. Toki elämässä on nuorena aina enemmän menotarpeita kuin mahdollisuuksia säästää, mutta ajoissa aloittaminen on ehkä tärkein yksittäinen neuvo. Pienetkin summat voivat kasvaa moninkertaisiksi vuosien ja vuosikymmenien sijoittamisella. Aika on paras ystävä. Osallistumalla markkinoille myös oppi karttuu tehokkaammin.2.
En hajauttanut heti globaalisti. Viime ajat ovat osoittaneet, että kapealla hajautuksella toimiva ja muuhun kuin globaaleihin jättiyhtiöihin osallistuva sijoittaja on jäänyt tyypillisesti jälkeen. Moni suomalainen, mukaan lukien jättimäiset eläkeyhtiömme ovat todenneet, että kotimaisiin yhtiöihin sijoittaminen ei riitä, jos haluaa saada optimaaliset tuotot. Globaali indeksisijoittaja on ollut vahvoilla, kun hän on automaattisesti suurten voittajayhtiöiden matkassa.3.
Ajoitin ja taktikoin. Kukaan ei voi tietää, mitä huomenna tai ensi vuonna markkinoilla tapahtuu. Kuitenkin tekee mieli arvailla ja markkinoilla syntyy tunteita. Nousukausi tuntuu hyvältä ja laskukausi pahalta, ja suunnan usein olettaa jatkuvan. Ahneudesta ja pelosta johtuu iso osa sijoittajien virheistä. Olen sijoittanut turhan innokkaasti nousuvaiheissa, ja laskuvaiheessa taas jättänyt vähemmälle tai jopa myynyt onnettomimpaan aikaan. Osa sijoittajista onnistuu tuurilla ajoittamaan markkinoita, mutta viisaampaa on sijoittaa tasaisesti ja olla välittämättä suhdanteista.4.
Rikoin periaatteeni. Kun olin opiskellut sijoittamista, tein ohjenuoran itselleni. ”Osta vain ratkaisuja, jotka voivat olla ikuisia, älä koskaan myy mitään.” Käytännössä ajatus oli muun muassa sijoittaa osakerahastoihin, antaa ajan tuoda palkinnot ja jättää taktikoinnit väliin. Kunpa olisin noudattanut neuvoani kunnolla. Rikoin periaatetta aika lailla seuraavasta syystä:5.
Innostuin osakesäästötilistä ja yksittäisistä osakkeista liikaa. Vuosien 2020–2021 nousukausi sekä osakesäästötili toi innostuksen sijoittaa yksittäisiin osakkeisiin. Se on opettavaista ja jännittävää, mutta menee herkästi pieleen. Yksittäisiä iloisia onnistumisia tuli, mutta suurempi osa meni mönkään. Parempi tulos kokonaisuutena olisi tullut, kun olisi sijoittanut valmiiksi hajautettuun salkkuun.
Myyntijohtaja
LähiTapiola Henkiyhtiö