Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Heikki UrpelainenTalous4.5.2023

Tuloskasvua lääkkeistä vai osinkoa pankeista?

Uhkat ja mahdollisuudet selittävät yritysten toisistaan eroavia osakearvostuksia ja halpuuteen on usein syynsä. Salkunhoitaja Heikki Urpelainen kertoo, miksi osakesijoittajalla on syytä olla keväinen mieli.Lue lisää sijoittamisesta

Pankkien edullisen näköistä osakearvostusta selittää suuret pääomavaateet, heikko kasvu ja monet riskit.

Toisin kuin useimmilla aloilla, pankeilla ei juuri ole mittakaavaetua. Tämä unohdetaan usein, kun pankkien edullinen arvostus houkuttaa. Pankki joutuu aina myöntäessään lainoja siirtämään sivuun omaa pääomaa puskuriksi. Puskuripääoman säädelty osuus jopa kasvaa pankin kasvaessa, koska pankista tulee suurempi riski koko taloudelle. Niillä pankeilla, jotka kasvavat nopeasti, on myös alttiutta haalia itselleen heikkoja asiakkaita, jotka eivät pysty maksamaan lainojaan takaisin.

Nyt pankkien tulokset ovat kasvaneet huimasti, kun pankit ovat antolainauksessaan pystyneet veloittamaan korkeampia korkoja asiakkailtaan. Pankkien ”raaka-aineen” eli talletusten ja muun rahoituksen hinta on noussut hitaammin. Pankkitileillä pitkään lojunut raha uhkaa kuitenkin siirtyä parempien tuottojen ja pelkojen ajamana muualle. Talletuksia pienentää myös nousseet kustannukset, jotka nakertavat kuluttajien ja yritysten säästöjä. Houkutellakseen rahoitusta esimerkiksi Nordea ja Aktia mainostavat nyt aiempaa selvästi korkeampia korkoja myös talletuksille. Pankit saattavat olla korkoansainnassaan huipputasolla!

Korkeiden korkojen tuomat ennätysvoitot lupailevat korkeita osinkoja, sillä voittopääoma ei nyt kulu kasvuun ja luottotappiot ovat ennätysalhaiset.

Lupaavat lääkeyhtiöt

Lääkeyhtiöistä osa vaikuttaa arvokkailta, eikä tämä selity kuin osin näiden yhtiöiden vakaudella epävarmassa taloudessa. Esimerkiksi suomalaisen Orionin tai tanskalaisen Novo Nordiskin arvostuskertoimet ovat selvästi keskimääräistä pörssiyhtiötä korkeammat. Kasvumahdollisuudet ovat suurin osakearvostuksen selittäjä näissä yhtiöissä.

Orionin mahdollisuudet liittyvät vahvasti Nubeqa-lääkkeeseen. Nubeqaa käytetään miehillä yleisen eturauhassyövän hoidossa ja tuote vaikuttaa kilpailijoita turvallisemmalta. Tuote voi vivuta myynnin lisäksi kannattavuutta selvästi parempaan suuntaan ja tukea muuta tuotekehitystä.

Novo Nordiskin tuotteet Ozempic ja Wegovy ovat potentiaaliltaan valtavia. Alun perin aikuisiän diabetekseen kehitetyt tuotteet ovat avanneet vieläkin suuremman mahdollisuuden painonhallinnasta, jossa tuotteet toimivat hyvin. Aiemmat laihdutustuotteet olivat teholtaan heikkoja ja haitoiltaan suuria. Ylipaino on suurimpia globaaleja terveyshaasteita ja sen hoito lääkkeillä on perusteltua hyötyjen ansiosta!

Riskit vai mahdollisuudet?

Kärjistettynä Novon ja Orionin riskit liittyvät paljolti siihen, mitä kaikkea uusilta hoitoalueilta ja tuotekehityksellä voidaan saavuttaa. Pankkien epävarmuus on enemmän kallellaan siihen, mitä voidaan menettää. Näitä mahdollisuuksia, riskejä ja yhtiöiden arvostuksia on syytä punnita. Hajautus ja avarakatseisuus sijoitusvalinnoissa voi kuitenkin palkita. Maailma muuttuu vain osaksi, kuten historian valossa arvelemme.  Osakesijoittajalla on hyvä olla keväinen mieli: Avoinna uusille mahdollisuuksille, mutta varautuneena riskeihin! (aurinkolasit, sateenvarjo ja pipo).

Heikki Urpelainen

salkunhoitaja
LähiTapiola Varainhoito

Tämä kirjoitus on LähiTapiola Varainhoito Oy:n laatima ja perustuu sen näkemyksiin taloudesta ja sijoitusmarkkinasta. Kirjoituksen sisältämät arviot, tiedot ja mielipiteet perustuvat LähiTapiola Varainhoidon omiin laskelmiin tai lähteisiin, joita LähiTapiola Varainhoito pitää oikeina ja luotettavina. Tätä kirjoitusta ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä siinä esitettyä tietoa ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai palveluilla.