Ankea joulutarina markkinoille – EKP:lle ilmestyneet haamut saivat keskuspankin pysymään päättäväisenä
Euroopan keskuspankki päätti jatkaa tiukalla koronnostojen linjalla. Tarinassa on Charles Dickensin klassikon Saiturin joulun aineksia, sanoo korkojohtaja Peter Castren. Mitähän haamut ovat näyttäneet EKP:n pääjohtajalle?
Joulukuun lopun viettoon liittyy paljon vuosittain toistuvia traditiota. Yksi hienoimmista on Lucia, joka tuo valoa pimeyteen ja sitä totisesti myös tänä vuonna tarvitaan. Toinen traditio on Charles Dickensin Joulutarina ( A Christmas Carol ), jonka hienoa esitystä kävin katsomassa teatterissa joulukuun alussa. Siinähän pääosassa on saituri Ebenezer Scrooge, joka on omistanut elämänsä rahan keruuseen kanssaihmisistään piittaamatta. Tarinassa jouluna Scroogelle ilmestyy peräjälkeen yöllä kolme haamua, jotka näyttävät Scroogen toimien vaikutuksen menneisyyteen, nykypäivään ja tulevaisuuteen. Kun hänelle lopulta valkenee, miten sekä hänen oma elämänsä että myös kanssaihmisten elämä on ollut kärsimystä hänen itaruudestaan johtuen, hän vihdoin jouluna tulee katumapäälle.
Monet varmasti löytävät omasta ympäristöstään vertailukohtia tähän joulutarinaan, joka voi vaihdella ihmisten kokemuksista ja maailmankatsomuksista riippuen.
Tietysti ihmisille on vaikeaa ennakoida, miten heidän toimensa vaikuttavat tulevaisuuteen. Sama koskee myös keskuspankkeja – heidän käytössään olevat työkalunsa ovat sitä paitsi varsin tylppiä, joten täsmätulosta on vaikea saavuttaa hyvistäkin tarkoituksista huolimatta.
Jos menneisyyden haamu veisi EKP:n pääjohtajan Christine Lagarden jouluyönä ajassa taaksepäin katsomaan toimiensa tulosta, hän voisi olla hyvinkin tyytyväinen. Taloudet pysyivät kasassa ja sijoitusmarkkinoiden tuototkin ovat olleet hyvät. Siinä mielessä EKP onkin ollut Scroogen vastakohta, kun rahaa on jaettu vuolaasti.
Nykypäivän haamu ehkä näyttäisi huonoa sijoitusvuotta 2022, kansalaisia kurittava inflaatio yhdistettynä korkeisiin energiahintoihin. Ei mikään miellyttävä vuosi mutta rehellisyyden nimissä ei EKP:tä voi syyttää Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista – tosin inflaatio on myös seurausta valtavasta rahamäärästä, joka on loiskunut systeemissä pitkään keskuspankkien avittamana.
Se mitä tulevaisuuden haamu näyttää Lagardelle voi hyvinkin olla seurausta siitä, mistä EKP kertoi viimeisimmässä lehdistötilaisuudessaan joulukuussa. Se oli todella virkistävää kuultavaa – ensimmäistä kertaa sitten Mario Draghin parhaiden päivien EKP:n onnistui todella yllättämään markkinat. EKP kiristää rahahanoja päättäväisesti ja nostaa ohjauskorkoja voimakkaammin kuin mitä markkinat ovat odottaneet vuodelle 2023. Hyvin selkeästi EKP aikoo nujertaa inflaatiolohikäärmeen ja seuraukset taklataan myöhemmin. Haasteena ensi sijaisesti on hyvin todennäköinen taantuma Euroopassa yhdistettynä korkeaan hintatasoon – inflaation ei odoteta palaavan siedettäville tasoille kuin aikaisintaan vuonna 2024.
Lisämausteen ensi vuodelle antavat poliittiset / geopoliittiset kriisit, jotka tulevat mahdollisesti silmille esimerkiksi Italian velkaantumisen ja / tai Venäjän sodan eskaloitumisen seurauksena. Kiina on, kuten joka vuosi, potentiaalinen lisähuoli sijoittajille – tällä kertaa löystyvän covid -politiikan ja kotimaisen talouden rakenteen kautta. Jos nämä riskit jäävät toteutumatta, ensi vuosi on ”vain” ankea useimmille tahoille mahdollisella positiivisella loppusuoralla vuoden viimeisellä kvartaalilla taantuman hellittäessä.
Mutta kuten sanottu, EKP:n viesti ei voisi olla selkeämpi: Ohjauskorot nousevat reilusti ja sen kanssa on elettävä. Ei mikään joululahja markkinoille.
Peter Castren
Korkojohtaja
LähiTapiola Varainhoito
Tämä kirjoitus on LähiTapiola Varainhoito Oy:n laatima ja perustuu sen näkemyksiin taloudesta ja sijoitusmarkkinasta. Kirjoituksen sisältämät arviot, tiedot ja mielipiteet perustuvat LähiTapiola Varainhoidon omiin laskelmiin tai lähteisiin, joita LähiTapiola Varainhoito pitää oikeina ja luotettavina. Tätä kirjoitusta ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä siinä esitettyä tietoa ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai palveluilla.