Tero PesonenTalous8.11.2022
Private Credit − niin paljon enemmän
Tähän asti tarina on edennyt neljän suurimman private credit -sektorin ja Preqinin tilastojen raamittamana. Private credit -markkina on kuitenkin kasvanut ja kehittynyt muutenkin kuin hallinnoitavilla varoilla mitattuna. Pankkiregulaation kiristymisen myötä pankit jatkuvasti vetäytyvät niille liian haastaviksi muodostuneilta rahoituksen segmenteiltä. Tällöin muodostuu pääomatyhjiöitä, joita private credit -rahastomanagerit pyrkivät täyttämään. Neljän päästrategian lisäksi sijoittajalle on tarjolla muutama isompi ja ilmeinen alaomaisuusluokka, sekä lukuisa määrä pienempiä niche-strategioita.
Toinen strategia, jota pankit käyttävät pääomarakenteidensa tehostamiseen on ns. Regulatory Capital Relief-tekniikka. Tässä pankki valitsee lainasalkustaan tietyn portfolion, ja private credit-rahasto ”vakuuttaa” ko. portfolion riskisimmän osan luottohäiriöiden varalle. Tekniikka mahdollistaa pankille pääomavaateen merkittävän laskemisen mutta se voi edelleen palvella lainasiakkaitaan ja säilyttää asiakassuhteen. Rahastoille on tarjolla noin 10 %:n-tuotto potentiaali pankin ydinliiketoimintaan kuuluvasta riskistä. Toki kyseessä on ns. ”1st loss” riski, jossa jo portfolion ensimmäinen luottohäiriö syö rahaston tuottoa.
Edellä luetun sanoma sijoittajalle tai private credit -allokaatiota pohtivalle lyhykäisyydessään on: Private credit on omaisuusluokka, joka on ollut olemassa jo vuosikymmeniä ja mukautunut ajan saatossa vallitsevan ympäristön kanssa. Omaisuusluokka tarjoaa lukuisia alastrategioita, joiden tuotto-odotukset, riskit ja profiilit poikkeavat toisistaan ja siten mahdollistavat aktiiviselle sijoittajalle laajan valikoiman tuotto-/riskikombinaatioita. Markkinaympäristö ja yleinen taloustilanne sanelevat mikä strategia on toimivin kulloiseenkin ajanhetkeen. Siten sijoittajan on hyvä tiedostaa vaihtoehtojen kirjo ja olla valmis reagoimaan markkinoiden tarjoamiin mahdollisuuksiin.
Tero Pesonen
johtaja
LähiTapiola Varainhoito