Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Aleksi KoivunenTurvallisuus14.12.2021

Kotona touhutessa sattuu ja tapahtuu – arkijärki voisi estää monta tapaturmaa

Suurin osa kotona tapahtumista tapaturmista on kaatumisia, liukastumisia ja putoamisia. Lue LähiTapiola Pirkanmaan korvauspäällikön Aleksi Koivusen neuvot vahinkojen ennaltaehkäisyyn

Aloitetaan parilla faktalla: 1) about neljä viidestä vammaan johtaneesta tapaturmasta sattuu kotona tai vapaa-ajalla, 2) suurin osa kodin tapaturmista on kaatumisia, liukastumisia tai putoamisia.

Tiedätkö sen tunteen, kun olohuoneen poikki kulkiessasi legopalikka onnistuu löytämään tiensä jalkapohjasi alle? Refleksit ottavat vallan ja kroppa pyrkii akrobaattisesti löytämään keinon päästä pistävästä kivusta eroon.

Saunasta on toki päästävä pihalle vilvoittelemaan lumipesulle. Kylpyhuoneesta takapihan terassille märillä jaloilla kulkiessa jää parketille jalanmuotoisia lätäköitä, joita pitkin voi liukastella takaisin saunan lauteille.

Anoppini tukee meitä pitämällä huolen siitä, että sivistystä pidetään yllä siinä ihan perinteisessä muodossa. Tarkoitan tällä sitä, että myös pakkasella vedetään Reinot jalkaan ja haetaan aamun lehti postilaatikolta unihiekkaa silmissä.

Kymppivuotias cairnterrierimme puolestaan huolehtii, että lenkki ei pääty vain postilaatikolle, vaan tossua laitetaan toisen eteen pidemmän kävelyn muodossa. Ulos pitää päästä koiranilmallakin.

Pelonsekaisin tuntein sain myös loppusyksystä seurata, kuinka naapurissa asustava herrasmies putsasi talonsa ränneihin pudonneita lehtiä harjanvarrella pitkien tikkaiden nokasta. Operaatio taisi sujua ilman haavereita, sillä seuraavana päivänä ukko oli leikkaamassa nurmikkoa.

Ehkäistään vahinko ennalta

Vahingoista selvitään parhaassa tapauksessa vain säikähdyksellä. Toisaalta pahimmassa skenaariossa tapaturmavamman aiheuttamat kustannukset voivat nousta yksityisellä sektorilla hoidettuna jopa useisiin tuhansiin euroihin.

Liukastumiset ja kaatumiset tapahtuvat kotona sisätiloissa usein silloin, kun valaistus on riittämätön, lattialla on tavaroita esteenä tai matto liukuu jalan alta. Putoamiset taas tapahtuvat yleensä niin, että tavaroita kurotetaan ylähyllyiltä liian huteran tuolin tai korokkeen avulla.

Ennaltaehkäisy onnistuu parhaiten vaikuttamalla juurisyihin, joista vamma aiheutuu. Sisätiloissa kannattaa erityisesti syksyn pimeydessä huolehtia riittävästä valaistuksesta, hankkia mattojen alle liukuesteet ja pitää huolta kodin yleisestä siisteydestä. Tavaroita ylhäältä kurottaessa on parasta nousta tukeville keittiötikkaille.

Loppusyksystä saapuvat yöpakkaset voivat yllättää, kun mustaa jäätä kertyy tien pintaan. Ennen ulos astumista voi kurkistaa lämpömittarin lukeman, valita keliin sopivat kengät ja erityisesti huolehtia omasta askeltamisesta. Lumityöt ja pihan hiekoittaminen soveltuvat hyvin myös peruskuntoliikunnaksi.

Varaudu!

Vamman sattuessa akuutti hoito on tärkeää. Pikaiset peliliikkeet hoitoketjun alkupäässä vaikuttavat olennaisesti vamman parantumiseen myös pitkällä aikavälillä.

On kaikkien etu, että vahinkoa ei satu. Elävä elämä kuitenkin opettaa, että tehdessä sattuu. Näin ollen jokaisen on hyvä jo etukäteen varautua mahdolliseen vahinkoon - esimerkiksi vakuuttamalla itsensä.

Turvallista loppuvuotta jokaiselle!

Aleksi Koivunen
korvauspäällikkö
LähiTapiola Pirkanmaa