Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus26.6.2024

Suomesta lähetetään Ukrainaan kahdeksan jämerää suojakonttia pelastajien avuksi

Suomesta on lähdössä kahdeksan pelastushenkilöstölle tarkoitettua jämerää ja liikuteltavaa konttia Ukrainaan. Kontit ovat sirpalesuojattuja, ja ensimmäiset niistä lähtevät Suomesta 26.6. Kontit ovat lahjoittaneet LähiTapiola-ryhmän yhtiöt. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) koordinoi konttien tilausta. Ne toimitetaan Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta sisäministeriön tuella. Kuljetusjärjestelyistä vastaa Huoltovarmuuskeskus.

Suojakontit Ukrainaan

Ukrainan pelastustoimelle toimitettavat suojakontit ovat erityisvarusteltuja tilapäisiä suojautumistiloja, jotka toimivat pelastajien väliaikaisina majoitus- ja suojapaikkoina rintamaolosuhteissa. Ensimmäisessä toimituserässä lähetetään kaksi suojakonttia. Loput kuusi konttia toimitetaan Ukrainaan kesän jälkeen.

– Suojakonteilla halutaan vastata paikalliseen tarpeeseen pitkittyneessä sotatilassa, jossa pelastustoimen rooli on keskeinen. Pelastajat muun muassa sammuttavat jatkuvien hyökkäysten sytyttämiä tulipaloja, pelastavat ihmisiä sortuneiden talojen raunioista ja raivaavat miinoja, kertoo LähiTapiola-ryhmän pääjohtaja Juha Koponen.

Tarve pelastustoimen infrastruktuurille on Ukrainassa erittäin suuri, sillä monilla alueilla pelastustoimi on kärsinyt Venäjän hyökkäyksissä huomattavia materiaalitappioita ja paloasemien menetyksiä.

– Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on kestänyt jo yli kaksi vuotta. Ukrainalaiset tarvitsevat edelleen apuamme puolustaessaan omaa maataan ja koko demokraattisen maailman arvoja ja vapautta. Olemme LähiTapiolassa miettineet aktiivisesti tapoja tukea Ukrainaa. Yhteistyössä Suomen viranomaisten ja luotetun järjestökumppanin kanssa löysimme hyvin konkreettisen, apua tuovan tavan tukea Ukrainan pelastushenkilöstöä heidän raskaassa tehtävässään, Koponen sanoo.

Ukrainassa on kuollut yli 90 ja haavoittunut yli 350 pelastajaa Venäjän hyökkäyssodan aikana. Vuoden 2022 jälkeen Ukrainassa on tuhoutunut yli 400 paloasemaa.

– Ukrainalaisten selviytymisen kannalta on kriittistä, että he saavat apua. Pelastustoimen tukeminen on tärkeä ja konkreettinen keino siviiliväestön kärsimyksen lievittämiseksi Ukrainassa. Pelastustoimi on kriiseissä ja sodassa kriittisessä asemassa, kuten lehtikuvista jatkuvasti huomaamme, toteaa toimitusjohtaja Marko Hasari Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Suojakontit valmistaa suomalainen perheyritys Nokian metallirakenne. Samanlaisia kontteja on Suomen ulkoministeriö aiemmin toimittanut Ukrainaan kymmenen kappaletta, ja ne ovat Ukrainan pelastustoimen jatkuvassa käytössä. Yhden kontin arvo on noin 100 000 €.

Myös muut yritykset voivat tehdä lahjoituksia Ukrainaan. EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta Ukraina voi pyytää muilta mailta lahjoituksia, joille on maassa suuri tarve. Lahjoitusten toimitus Ukrainaan tapahtuu EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Sisäministeriö koordinoi pelastuspalvelumekanismin toimintaa Suomessa.