Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
Elämänturva 22.2.2024

Suomalaiset huolissaan vakavasta sairastumisesta – vakuutusturvan myynti kaksinkertaistui tammikuussa

Vakava sairastuminen tulee potilaalle kalliiksi, vaikka hoitoa saisikin julkisella. Moni hakee turvaa vakuutuksesta. LähiTapiolan korvaustiedoista käy ilmi, että eniten korvauksia maksetaan kasvaimista.

Isä katsoo nukkuvaa lasta.

Vuonna 2023 yhä useampi suomalainen vakuutti itsensä vakavan sairauden varalle, selviää LähiTapiolan myyntitilastoista: yhtiön vakavan sairauden turvan myynti kasvoi yli 50 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna ja kasvu kiihtyi myös vuodenvaihteen jälkeen. Tammikuussa 2024 vakavan sairauden turvaa ostettiin jopa kaksi kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

LähiTapiola Henkiyhtiön myyntijohtaja Eeli Hulmi nimeää useita mahdollisia syitä vakuutustuotteen suosioon. Hulmin mukaan koronapandemian poikkeusolot, sota Euroopassa, korkojen paluu ja arjen kustannusten kasvaminen ovat omalta osaltaan alleviivanneet suomalaisille, että arjessa voi tapahtua heilahduksia. Tämä on saanut monet ensin pohtimaan – ja sitten toimimaan.

– Taustalla on halu suojata niitä asioita, jotka lopulta ovat usealle tärkeimpiä: oma perhe, terveys ja hyvän ja tavallisen arjen jatkuvuus, vaikka tulisikin lunta tupaan, Hulmi pohtii.

Keskustelu vakavista sairauksista on sekin saattanut saada suomalaiset miettimään, miten arki kestäisi oman tai perheenjäsenen sairastumisen. Vakavan sairauden turvassa vakuutetulle maksetaan veroton kertakorvaus, jos hänellä diagnosoidaan sairaus, jonka vakuutus kattaa. Tällaisia ovat esimerkiksi useimmat syövät, sydäninfarkti ja MS-tauti.

– Henkilövakuuttamisen keinoin voidaan varautua jo etukäteen terveyshuolien mahdollisiin taloudellisiin vaikutuksiin. Vakuutuksen avulla voi varmistaa hyvän terveydenhoidon kaikissa tilanteissa tai vaikkapa sen, että perheeltä eivät lopu rahat kesken, jos sairastumisen ja hoitojen vuoksi ollaan poissa töistä.

Suomalaisten kasvavasta kiinnostuksesta vakuuttaa itsensä vakavan sairauden varalle kertovat myös yksityisen syöpäsairaalan tiedot. Vuonna 2023 Docrates Syöpäsairaalan suomalaisten potilaiden liikevaihdosta yli 30 prosenttia tuli vakuutusyhtiöasiakkailta, kun viisi vuotta aiemmin osuus oli noin 20 prosenttia. Vakuutuspotilaiden lukumäärä on yli kolminkertaistunut viidessä vuodessa.

Sairauspäivärahalle putoaminen vie tuloista kolmanneksen

LähiTapiolan korvaustiedoista selviää, että vakavan sairauden vakuutuksesta maksetaan korvauksia useimmin kasvaimista.

Noin 36 000 suomalaista sairastuu syöpään vuosittain. Suomen Syöpärekisterin tilastoista selviää, että ennusteiden mukaan vuonna 2040 uusien syöpätapausten määrä olisi lähes 50 000 vuodessa. Syöpäsäätiön tekemässä kyselyssä moni syöpään sairastunut kertoo taloudellisen tilanteensa heikentyneen sairastumisen myötä.

– Suorien hoitokustannusten rinnalla epäsuorat kulut, kuten matkustaminen hoitoihin, lääkekustannukset ja kuntoutus, voivat aiheuttaa nopeasti kasvavan laskupinon, vaikka hoitoa saisikin Suomessa hyvällä tasolla olevalta julkiselta sektorilta, Hulmi luettelee.

LähiTapiolan vakavan sairauden turvassa kertakorvauksen voi valita 10 000–150 000 euron väliltä. Summa, jolla tavanomaisesti varaudutaan, oli viime vuonna noin 40 000 euroa.

– Yllättävien menojen rinnalla tulojen pudotus sairauslomalla voi tulla uutena asiana vastaan. Sairauspäivärahalle jääminen haukkaa keskimääräisen palkansaajan tuloista yli kolmanneksen ja korkeammissa tuloluokissa vielä enemmän. Vaikka säästöjä olisikin entuudestaan, pitkittynyt sairaus ja onnellisestikin päättynyt hoito-ohjelma toipilasjaksoineen voivat aiheuttaa arjen toimeentulolle ongelman, kun tulot jäävät kroonisesti jälkeen arjen menoista.

LähiTapiolan myyntitilastoista käy ilmi, että naiset hankkivat itselleen vakavan sairauden vakuutuksen hieman miehiä useammin. Vuonna 2023 eniten vakuutuksia ottivat 25–34-vuotiaat.

Vakavan sairauden turva vahvistaa talouden turvaverkkoa

Vakavan sairauden turva voi auttaa varautumaan myös kansansairauksiin, kuten suomalaisille yleisiin sydän- ja verisuonisairauksiin. Niihin liittyvä sepelvaltimotauti on syynä yhä useamman suomalaisen äkkikuolemaan. Tutkimusten mukaan jopa yli puolella miljoonalla 50–74-vuotiaalla suomalaisella on kohonnut riski saada vakava sepelvaltimotautikohtaus tai aivohalvaus, selviää THL:n tiedoista.

– LähiTapiolassa omistaja-asiakkaan riskikartoituksessa selvitetään yksilöllisesti, mitkä tilanteet ovat sellaisia, joissa apu olisi tarpeen ja mihin tilanteisiin halutaan turvaverkkoa. Kun yksilöllisten tarpeiden ja elämäntilanteen perusteella on tehty valistuneet päätökset siitä mitä turvataan, se antaa samalla vapauden keskittyä normaaliin elämään ja arkeen hyvillä mielin.

Hulmi sanoo asiakkaiden usein tunnistavan läpikäynnin jälkeen, mitä oman talouden riskejä vakuutus voisi paikata. Vakuutusyhtiö myös hoitaa ja auttaa päivittäin sellaisten tilanteiden kanssa, joihin asiakas saattaa törmätä ensimmäistä kertaa.

– Näissä tilanteissa on usein apua siitä, että vakuutuksen kautta saadaan myös selkeät toimintamallit ja ohjeet siitä mistä apua saadaan, miten prosessi etenee ja kuinka riskin taloudellinen puoli hoidetaan.