Suomalaiset heräsivät ilmalämpöpumppuihin energiakriisissä – talven pakkasten jälkeen on aika huoltaa laite vahinkojen ehkäisemiseksi
Yhä useammasta suomalaiskodista löytyy ilmalämpöpumppu, selviää LähiTapiolan tuoreesta kyselystä. Etenkin ensimmäistä kesää käytössä olevien pumppujen omistajien kannattaa tarkistaa, että kondenssivesi poistuu ongelmitta, kun pumpun vaihtaa viilennystoiminnolle.
Yli kymmenesosa suomalaisista on hankkinut kotiinsa tai mökillensä ilmalämpöpumpun viimeisen kahden vuoden aikana, selviää LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselystä. Omakotitalossa tonttimaalla asuvista vastaajista lähes neljäsosa kertoi hankkineensa pumpun.
Tutkimusyhtiö Verianin toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1 092 henkilöä*.
Ilmalämpöpumppujen myynti kasvoi voimakkaasti sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan alkuvuodesta 2022 ja energian hinnat nousivat. Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpun
Jos on ostanut ilmalämpöpumpun parin kolmen vuoden sisällä, nyt on oikea aika huollolle, sanoo LähiTapiolan ennaltaehkäisypalvelujen kehityspäällikkö Jussi Riikonen.
– Ilmalämpöpumppu kannattaa huollattaa ammattilaisen toimesta vähintään kolmen vuoden välein vahinkojen ennaltaehkäisemiseksi ja käyttöiän pidentämiseksi. Talven paukkupakkasilla ilmalämpöpumput olivat kovilla, ja pitkän lämmitysjakson jälkeen kevät on paras aika huollattaa pumppu ennen kesän helteitä. Pumppu on hyvä huollattaa myös, jos se on ollut talven yli käyttämättä esimerkiksi mökillä.
LähiTapiolan korvaustietojen mukaan ilmalämpöpumppujen yleisin vahinko on sisäinen rikkoutuminen tai toimintahäiriö, joiden keskivahinko on lähes tuhat euroa. Vahinkoriskiä pienentää myös säännöllinen suodattimen peruspuhdistus, jonka voi tehdä itse imurin avulla. Pumppu kannattaa puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa, sillä pölystä tukkeutunut suodatin heikentää pumpun tehoa. Myös ulkoyksikön ritilä on syytä puhdistaa säännöllisesti.
Etenkin heidän, jotka ovat hankkineet ilmalämpöpumpun vasta kuluvan lämmityskauden aikana, kannattaa olla tarkkana myös siinä vaiheessa, kun pumpun vaihtaa viilennystoiminnolle.
– Viilennyskauden alussa kannattaa tarkistaa, että sisäyksikön kondenssivesi pääsee poistumaan esteettömästi ja sujuvasti. Mikäli vedenpoistossa on ongelmia ja pumppu valuttaa vettä lattialle, taustalla voi olla esimerkiksi liian loiva kaato tai tukos kondenssiveden poistoputkessa, ja silloin kannattaa ottaa yhteyttä korjaajaan. Jos vuoto jää huomaamatta, vahingot voivat kasvaa suuriksi, sanoo LähiTapiolan kotivakuutuksen kehityspäällikkö Timo Ekholm.
Jos taas on vasta aikeissa hankkia uuden ilmalämpöpumpun kesän viilennykset mielessä, kannattaa muistaa miettiä ulkoyksikön sijoituspaikka siten, että talvella katolta putoava lumi ei tipu sen päälle.
– Kun pumpun sijoittaa esimerkiksi talon päätyyn tai muuten suojaisaan paikkaan, säästyy paljolta harmilta, sillä kotivakuutus ei lähtökohtaisesti korvaa lumen putoamisesta aiheutuvia vaurioita, Riikonen sanoo.
Viisi vinkkiä ilmalämpöpumpun vahinkojen ennaltaehkäisemiseen:
Puhdista sisäyksikön karkeasuodattimet. Suositus on tehdä puhdistus kerran kuukaudessa. Voit käyttää puhdistukseen imuria ja vesihuuhtelua.
Sisäyksikön suodattimet on syytä vaihtaa aika ajoin. Suositus on parin vuoden välein.
Ulkoyksikön ritilä on syytä puhdistaa säännöllisesti. Propelliin juuttuneet roskat ja oksat voivat vaurioittaa laitetta.
Varmista, että kondenssivesi pääsee poistoputkea pitkin pois. Jos vedenpoistossa on ongelmia, syy kannattaa selvittää ja korjata välittömästi.
Huollata laite ammattilaisen toimesta vähintään kolmen vuoden välein.
* Vastaajia pyydettiin valitsemaan erilaisista vaihtoehdoista, millaisia energiatehokkuuteen liittyviä toimia tai hankintoja he olivat tehneet kotonaan tai mökillään viimeisen kahden vuoden aikana. Kyselyyn vastanneet edustavat Suomen 18 vuotta täyttänyttä väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Kyselyyn vastasi 1 092 henkilöä 12.–19.1.2024 välisenä aikana. Haastattelut kerättiin Kantar Forumissa. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin + 3,0 prosenttiyksikköä.