Flunssa voi pistää hiihtoloman matkasuunnitelmat äkkiä uusiksi – vakuutus kannattaa hoitaa kuntoon ajoissa
Hyvä käsihygienia voi säästää paitsi matkaanlähdön estävältä flunssalta myös reissua mutkistavalta ripulilta. Matkustajavakuutus tuo turvaa talven virussesongin aikana reissaaville, kunhan vakuutuksen muistaa ottaa riittävän ajoissa.
Talven virussesonki koettelee suomalaisten matkasuunnitelmia hiihtolomaviikoilla.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan influenssakausi alkoi Suomessa jo joulukuussa, ja tammikuun lopussa influenssalöydöksiä oli edelleen melko runsaasti. Liikkeellä on myös muun muassa norovirusta ja koronavirusta.
LähiTapiolan vahinkotietojen mukaan sairastuminen oli viime vuonna yleisin matkustajille sattuva vahinko. Oma tai läheisen sairastuminen on myös yleinen syy matkan peruuntumiseen.
Vakuutetun omasta äkillisestä sairastumisesta johtuvan peruuntumisen keskivahinko oli viime vuonna lähes 500 euroa, mutta kustannukset voivat nousta merkittävästi suuremmiksikin.
– Flunssat ja muut infektiotaudit sekä matkaripuli ovat yleisiä reissua mutkistavia murheita. Korona-aikana tutuksi tulleet opit, kuten huolellinen käsienpesu, auttavat varmistamaan, että matka sujuu suunnitelmien mukaan, sanoo LähiTapiolan ennaltaehkäisypalvelujen kehityspäällikkö Jussi Riikonen.
Suomalaisten matkustusinto on kasvanut reippaasti pandemian jälkeen. Tilastokeskuksen mukaan ulkomaan vapaa-ajanmatkailu elpyi viime kesänä jo lähes pandemiaa edeltäneelle tasolle.
Riikonen suosittelee tutustumaan matkakohteen riskeihin etukäteen.
– Ennen lähtöä kannattaa tarkistaa, että rokotukset ovat kunnossa. Jos on jokin lääkitys, lääkkeitä kannattaa varata mukaan riittävästi. Lääkkeet kannattaa pakata resepteineen käsimatkatavaroihin, jotta ne ovat helposti saatavilla, vaikka matkalaukku jäisi matkalle tai saapuisi kohteeseen myöhässä.
Vakuutukset kuntoon ajoissa
Jos äkillinen sairaus ennaltaehkäisevistä toimista huolimatta iskee ja matka peruuntuu, LähiTapiolan matkustajavakuutus korvaa sen osuuden etukäteen maksetusta matkan hinnasta, jota matkanjärjestäjä tai muu palveluntarjoaja ei ole velvollinen palauttamaan. Maksimikorvaussumman voi tarkastaa omista vakuutustiedoistaan.
– Peruuntumisesta voidaan korvata esimerkiksi lentolipun hinta, majoituskulut ja auton vuokrauskulut, joista vakuutettu ei saa palautusta. Myös etukäteen ostetuista hissilipuista voi saada korvausta. Vakuutuksen täytyy olla voimassa vähintään kolme vuorokautta ennen suunniteltua lähtöpäivää, jotta peruuntumisesta voi saada korvausta, joten vakuutukset kannattaa hoitaa kuntoon ajoissa, sanoo LähiTapiolan korvauspalvelujen asiantuntija Sari Laakso.
Matkustajavakuutus ei sen sijaan korvaa esimerkiksi lääkärikäyntiä ennen matkaa, mutta tästä voi hakea korvausta sairauskuluvakuutuksesta.
Finanssialan tuoreimman, toissa vuonna julkaistun
– On ihan ymmärrettävää, että vakuutus ei ole nuorilla ensimmäisenä mielessä, kun matka lähestyy ja into on piukassa. Omiin tarpeisiin sopivan matkustajavakuutuksen saa kuitenkin helposti ja nopeasti klikkailtua kuntoon LähiTapiolan verkkosivuilta, jotta reissussa voi keskittyä vain elämiseen, Riikonen sanoo.
Viisi vinkkiä sujuvaan matkantekoon:
Pidä huolta hyvästä käsihygieniasta. Pese kädet vedellä ja saippualla, käytä käsihuuhdetta.
Ole tarkkana siitä, mitä syöt ja juot etenkin, kun reissaat alueella, jossa matkaripulin riski on huomattava. Esimerkiksi Etelä-Aasiassa matkaripulin sairastumisriski on 60–80 prosenttia.
Varaudu matkakohteesi riskeihin ennalta. THL:n
Matkailijan terveysoppaasta löytyy maakohtaiset suositukset varautumiseen, kuten tietoa rokotustarpeista ja matkustuskohteen terveysriskeistä. Euroopassa matkustaessa muista ottaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti.Tarkista, että vakuutuksesi on voimassa ja vakuutusturva on reissuusi sopiva. Esimerkiksi merkittyjen rinteiden ulkopuolella laskemiseen tarvitsee lisäturvan. Jos sairastut äkillisesti tai sinulle sattuu muu akuutti vahinko ulkomaanmatkan aikana, voit LähiTapiolan asiakkaana soittaa hätäpalvelunumeroon +358 800 0 4531.
Ulkoministeriö suosittelee matkustajailmoituksen tekemistä ulkomaille ja etenkin riskialttiille alueelle matkustaessa. Tällöin kotimaan viranomaiset voivat tarvittaessa auttaa esimerkiksi kriisitilanteessa. Lue lisää matkustusilmoituksesta
ulkoministeriön sivuilta .
Lähteet: THL, ulkoministeriö, LähiTapiola