Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Maa- ja metsätalous26.5.2023

Aivoverenvuoto, tulipalo ja läheltä piti -tilanteita - Juha Mikkola tuntee maatilallisen riskit

Maatilayrittäjät vakuuttavat kyllä tilansa, kotinsa ja maatalouskoneensa, mutta moni laiminlyö itsensä turvaamisen. ”Kannattaa huolehtia vakuutukset kuntoon terveenä ollessaan”, muistuttaa äkillisesti sairastunut Juha Mikkola.

Maatilayrittäjä Juha Mikkola sairastui vakavasti viisi vuotta sitten. Pääkipu ja huonovointisuus alkoivat keväällä 2018. Kylvöt saatiin vaivoin tehtyä, ja Mikkola hakeutui lääkäriin. Pään kuvantamistutkimuksessa selvisi, että kyseessä on aivoverenvuoto. Leikkaus tehtiin vielä samana iltana.

– Aivoihin oli tihuttanut hiljalleen verta jo jonkin aikaa. Kolhusta johtuvaa, arveli lääkäri. Tarkka syy ei koskaan selvinnyt, Mikkola kertoo viisi vuotta myöhemmin.

Mikkolan tilalla on kasvatettu hevosheinää ja hoidettu hevosia lähes 20 vuotta. Mikkola on yhdessä puolisonsa kanssa käytännössä huolehtinut kaikesta tilalla. Sairastuminen tuli täysin puun takaa.

– Se oli erittäin vaikea kesäkuu. Kolme viikkoa makasin sängyssä, enkä tiennyt tuleeko mistään enää mitään, Mikkola muistelee.

Koko kesänä Mikkola ei nostanut maitopurkkiakaan, jottei aivoihin syntyisi painetta. Vaimo hoiti hevoset ja käytännössä kaiken muunkin tilalla.

Heli myös kyyditsi minua autolla, sillä halusin nähdä maisemia. Se oli henkisesti tärkeää. Myös naapurit tulivat avuksi tilan töihin. Onneksi meidän kylällä on hyvä yhteishenki – ketään ei jätetä pulaan.

Mikkola on kuntoutunut pikkuhiljaa ja jatkanut tilan pyörittämistä.

– Nykyään väsyn herkemmin ja taukoja on pidettävä, mutta sen kanssa on luovittava eteenpäin. Vakava sairastuminen tulee aina yllätyksenä. Siksi kannattaakin vakuuttaa itsensä mahdollisimman hyvin terveenä ollessaan. Itse en ollut vakuuttanut kunnolla, mikä harmittaa jälkikäteen. Monella tilalla yhden ihmisen sairastuminen johtaa koko tilan lopettamiseen.

Henkilöriskeihin varautuminen on yleistynyt tiloilla

Maatalousyrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan perustana on maatalousyrittäjän eläkelain mukainen MYEL-vakuutus. Lakisääteistä sosiaaliturvaa voi täydentää vakuutuksilla.

– Maatilayrittäjillä taloudellisiin riskeihin varautuminen myös henkivakuutuksen keinoin on keskimääräistä yleisempää, toteaa myyntijohtaja Eeli Hulmi LähiTapiola Henkiyhtiöstä.

Hulmin mukaan Mela-turvan sairauspäivärahaa täydentävä ratkaisu on kuulunut jo pitkään maatilallisten perusvakuutuksiin, mutta henkilöriskeihin varautuminen laajemminkin on yleistynyt tiloilla viimeisen viiden vuoden aikana myös vakavan sairastumisen ja työkyvyn menettämisen varalta.

– Tilateknologian lisääntymisestä huolimatta ihmisten merkitys tilan toiminnalle on kriittistä ja ehkä jopa entistä kriittisempää, kun isojakin tilakokonaisuuksia pyöritetään vain muutaman henkilön voimin. Kun suojaa taloudellisen toimintakyvyn, voi keskittyä luottavaisin mielin tulevaisuuden rakentamiseen.

Tulipalosta selvittiin onneksi vähällä

Juha Mikkola on aiemminkin kokenut kovia. Kymmenen vuotta sitten tilan hallissa sattui tulipalo. Palo lähti puupannusta.

– Kunnon liekit tuli vastaan, kun avasin hallin oven. Onneksi saimme VPK:n paikalle peräti neljässä minuutissa. Muuten olisi tullut pahaa vahinkoa. Nytkin rakennus meni sisältä uusiksi ja traktori vahingoittui.

Mikkolalla oli tuuria, sillä VPK oli käynyt harjoittelemassa tilalla edeltävänä syksynä. Paikka ja rakennus olivat tuttuja. Monelle maatilalle on matkaa, ja pitkät välimatkat hidastavat pelastustoimen saapumista.

Mikkola muistelee myös isälleen aikoinaan sattunutta kuivuripannun räjähtämistä samaisella tilalla.

– Maatiloilla sattuu vahinkoja, vaikka olisi kuinka huolellinen. Siksi riskien minimoiminen ja ennaltaehkäisy on tärkeää.

Säännöllinen sähkötarkastus on tärkeää ennaltaehkäisytyötä

Juha Mikkolan sairastumisesta on nyt viisi vuotta. Kevätaurinko lämmittää ja hevonen työntää aitauksesta turpaansa isäntää ja keltaliivistä työmiestä kohti. Mikkolan tilalla tehdään paraikaa sähkötarkastusta.

– Tilallamme on tehty sähkötarkastus viimeksi kymmenen vuotta sitten, joten oli jo aikakin uudelle tarkastukselle, Mikkola kertoo.

Noin puolet maatilapaloista saa alkunsa sähkölaitteista. Säännöllisillä määräaikaistarkastuksilla varmistetaan laitteistojen turvallinen ja häiriötön toiminta. Vialliset ja väärin asennetut sähkölaitteet ovat paitsi tulipalo- myös työturvallisuusriski sekä riski eläinten hyvinvoinnille.

– Monet tilan vahingot ja vaaratilanteet pystyy onneksi välttämään, kun huolehtii tarkastuksista ja kartoittaa mahdolliset riskit etukäteen, Mikkola muistuttaa.

Katso alta video sähkötarkastuksesta Juha Mikkolan tilalla

UNDER CONSTRUCTION: new embedded component: ContentfulNewsroomVideo
rich text node: {"data":{"target":{"sys":{"id":"2cbde0ab-b48e-4a16-af60-168367840aa5","type":"Link","linkType":"Entry"}}},"content":[],"nodeType":"embedded-entry-block"}
reference entry: {"id":"9805cc3b-c825-57eb-bf2e-d70686416082","videoUrl":"https://www.youtube.com/watch?v=oYtpfU9akGM","altText":null,"contentful_id":"2cbde0ab-b48e-4a16-af60-168367840aa5","internalName":"Video Maatilan sähkötarkastus","internal":{"type":"ContentfulNewsroomVideo"}}


Turvaa maatilayrittäjälle

  • Maatalousyrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan perustana on maatalousyrittäjän eläkelain mukainen MYEL-vakuutus. Se turvaa toimeentuloa, jos ei sairauden tai vamman takia pysty jatkamaan työssä entiseen tapaan.

  • Mela-sairauspäivärahaa voidaan maksaa vain, jos MYEL-vakuutus on voimassa sairastuessa tai vakuutushakemus on saapunut Melaan viimeistään päivää ennen työkyvyttömyyden alkamista. Lue lisää Mela-turvasta.

  • Maatalousyrittäjillä on mahdollisuus saada myös maksutonta työkykyneuvontaa Välitä viljelijästä -projektin kautta.

  • Lakisääteistä sosiaaliturvaa voi täydentää vakuutuksilla. Maatilayrittäjälle ja perheelle turva työkyvyttömyyden tai vakavan sairastumisen varalta on tiloilla yleinen tapa turvata toimeentuloa. Henkivakuutuksella suojataan läheisten toimeentuloa ja tilan jatkuvuutta yli sukupolvien.