Terveys13.2.2023
Yllättävän harva varautuu heikkoihin jäihin – ”Ilman naskaleita tai toisen apua vedestä on vaikea päästä ylös” Lue lisää
Jäätilannetta voi seurata monesta lähteestä. Sisävesien jäätilanteesta löytyy tietoa ja merialueen jäätilanteestaSuomen ympäristökeskuksen . Lisäksi viranomais- ja kansalaishavaintoja voi katsoaIlmatieteen laitoksen sivuilta .Järvi-meriwiki-palvelusta
Teräsjää kertoo parhaiten jään kantokyvystä. Suoraan veden pinnalta pakkasella jäätynyt teräsjää on jään vahvin muoto. Sitä tulisi olla vähintään 5–10 cm yksin kulkevan aikuisen alla. Moottorikelkka ja mönkijä vaativat vähintään 15 cm paksuisen teräsjään, ja autoilla tulisi liikkua ainoastaan merkityillä jääteillä.
Nämä vaaranpaikat kannattaa tiedostaa. Jää voi olla ympäristöään heikompaa esimerkiksi virtaavan veden alueilla, kuten joissa, järvien kapeikoissa ja karikkojen päällä. Myös viemäreiden laskualueet, siltojen sekä laitureiden kupeet sekä esimerkiksi kaislikot ovat riskipaikkoja.
Varusteet auttavat ennalta ja hätätilanteessa. Pidä jäänaskalit kaulassa käyttövalmiina. Metallipäisellä jääsauvalla tai -piikillä voit kokeilla jään kestävyyttä kulkiessa. Repun sivutaskuun kiinnitetyllä heittoliinalla tai köydellä voi tarvittaessa auttaa jäihin joutunutta henkilöä. Pillillä tai puhelimella voi hälyttää apua. Pakkaa puhelin lähtiessäsi vesitiiviisti käden ulottuville (esim. pienessä muovipussissa takin taskussa).
Tarkempia ohjeita jäistä pelastautumiseen ja pelastamiseen löydät esimerkiksi .SUH:n sivuilta