Rajuilmat ja myrskyt aiheuttavat mittavia vahinkoja vuosittain – näin tunnistat herkästi kaatuvan puun ja suojaat omaisuutesi
Huonokuntoiset puut on syytä kaataa, jotta oma ja naapurin pihapiiri pysyvät turvassa myrskyllä ja rajuilmalla. Vahinkojen sattuessa korvauksia haetaan kotivakuutuksesta ja siihen erikseen otettavasta vastuuvakuutuksesta. LähiTapiolan vuosittain maksamat vakuutuskorvaukset ovat kasvaneet aina silloin, kun Suomeen on osunut voimakas ja laaja-alainen myräkkä.
Moni muistaa kesän 2021 Aatu-, Paula- ja Ahti-rajuilmat, kun taas Mauri, Tapani ja Asta ovat historiankirjoihin jääneitä rajuilmoja menneiltä vuosilta. Ne kaikki ovat saaneet isoa tuhoa aikaiseksi lennelleiden puutarhakalusteiden, kaatuneiden puiden ja sähkökatkojen vuoksi.
– Rajuilmat ja myrskyt ovat osa Suomen kesiä ja syksyjä. Niiden määrä ei näytä ilmastonmuutoksen myötä kasvaneen, mutta sään ääri-ilmiöt ovat voimistuneet. Kesällä rajuilmat voivat ilmetä jopa vaarallisina trombeina ja syöksyvirtauksina, jotka aiheuttavat laajoja vahinkoja, metsätalousliiketoiminnan johtava asiantuntija Marika Makkonen LähiTapiolasta kertoo.
Rajuilmat ja myrskyt aiheuttavat vuosittain lukuisia omaisuusvahinkoja, joihin voi kuitenkin varautua.
Löytyykö kotipihan puusta kääpää tai sienirihmastoa?
Kotipihalla tukevasti seisovaa puuta ei välttämättä ajattele vaaralliseksi. Rajuilmalla huonokuntoinen puu voi kuitenkin kaatua herkästi ja aiheuttaa vahinkoa, minkä vuoksi pihapuiden kuntoa on tarkkailtava säännöllisesti.
Jos puussa on kääpää, sienirihmastoa tai muuta epämääräistä, puu saattaa olla laho. Siihen viittaavat myös huonokuntoiset lehdet ja neulaset, harvat tai kuolleet oksat sekä se, että puu on kallellaan johonkin suuntaan. Ja mikäli katkaistun oksan keskiosa on musta, puu on selvästi laho ja se tulee kaataa.
– Männyt ovat yleensä kestäviä ja pitkäikäisiä puita syvine paalujuurineen, joten niiden kaatamista voi usein harkita pidempään. Kuusien ja koivujen osalta kannattaa ryhtyä nopeisiin toimenpiteisiin, sillä ne ovat heikompia. Puiden tarkkailulla ja ennakoinnilla voi vähentää isoja vahinkoja sekä säästää merkittäviä summia. Puiden kaatamisen suosittelen jättämään ehdottomasti ammattilaiselle, Makkonen sanoo.
– Kaikki puut voivat toki kaatua, jos tuulee tarpeeksi. Mutta jos puu on jo ennestään heikko, se kaatuu huomattavasti pienemmissä tuulennopeuksissa.
Kotivakuutus ja vastuuvakuutus korvaavat
Kovassa tuulessa huonokuntoiset puut saattavat kaatua myös naapurin puolelle ja vahingoittaa esimerkiksi rakennuksen kattoa, pihassa olevia autoja tai muuta omaisuutta. Kiinteistön omistajalla onkin velvollisuus huolehtia huonokuntoisten puiden kaatamisesta omalla pihalla.
– Jos kiinteistön omistajalla katsotaan olevan tuottamusta eli huolimattomuutta puun kaatumiseen, hän on vahingonkorvausoikeuden mukaan korvausvastuussa naapurille aiheutuneista vahingoista. Jos taas hänellä ei ole ollut syytä epäillä puun kuntoa sen ulkonäön, iän tai muun seikan perusteella, pääsääntöisesti kiinteistön omistaja ei ole vastuussa myöskään vahingosta. Näin siitäkin huolimatta, että puun sittemmin todettaisiin olleen vaurioitunut, korvauspäällikkö Matti Karimäki LähiTapiolasta kertoo.
Tuottamuksellisissa tapauksissa kiinteistön omistaja voi saada naapurille aiheuttamastaan vahingosta korvausta vastuuvakuutuksensa kautta. Jos tuottamusta ei ole, vahinko korvataan vahinkoa kärsineen omasta kotivakuutuksesta.
– Kotivakuutus ja sitä täydentävä vastuuvakuutus ovatkin ehdottoman tärkeitä kaikille niille, joiden pihapiirissä kasvaa puita. Sama pätee kunnon myräkässä helposti lenteleviin kotipihan tavaroihin, kuten esimerkiksi trampoliineihin ja puutarhakalusteisiin, Karimäki sanoo.
– On tärkeää muistaa, että pahimmassa tapauksessa kaatuvat puut ja lentävät tavarat voivat aiheuttaa myös henkilövahinkoja. Siksi puiden kuntoa on tarkkailtava, trampoliinit kiinnitettävä paikoilleen sekä puutarhakalusteet ja grillit vietävä sisätiloihin jo ennen myräkkää.
Kotipihan puusta katkeava paksu oksa saattaa altistaa puun lahottajasienelle. Se lahottaa puuta ja tekee siitä vaarallisen, minkä vuoksi paksun oksan menettänyt puu on turvallisinta poistaa kokonaan.
Metsänomistajille puhurien aiheuttamat vahingot voivat olla mittavia. Vaarassa ovat etenkin vasta tehdyn avohakkuun reunalla kasvavat kuuset, jotka kaatuvat helposti. Tuholaiseläin kirjanpainaja iskee herkästi kaatuneisiin kuusiin ja voi levitä myös muualle metsään, jolloin se saattaa tuhota suuria metsäalueita.
Metsien myrskyvahinkojen aiheuttamat vakuutustapahtumat ovat kappalemääräisesti pysyneet suht samalla tasolla viimeiset kolme vuotta (2019–2021). Maksettujen korvausten osalta on vaihtelua: korvausmäärät riippuvat myrskyjen voimakkuuksista ja myrskyalueen laajuudesta. Esimerkiksi vuonna 2019 maksettiin kolminkertaisesti korvauksia vuoteen 2020 verrattuna, minkä selittää alkuvuoden 2019 Aapeli-myrsky. Myös viime vuonna korvausmenot olivat suhteellisen korkeat eli noin puolet vuoden 2019 tasosta, minkä selittävät kesäkuun 2021 Paula- ja Aatu-rajuilmat.
Kyseiset myrskyt aiheuttivat vahinkoja myös henkilöasiakkaiden pihoilla esimerkiksi katkenneiden oksien pudottua talojen katoille ja puiden kaaduttua hoidetuille pihoille istutusten päälle. Sähkökatkot aiheuttivat myös pakasteiden sulamista.