Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
Maa- ja metsätalous 4.4.2022

Maatiloilla kannattaa nyt lukita lannoitteet ja polttoaineet

Lannoitteiden ja polttoaineiden hinnat ovat lyhyessä ajassa kaksinkertaistuneet. Lannoitteiden, torjunta-aineista ainakin glyfosaatin sekä uudemmissa traktoreissa tarvittavan urealiuoksen saatavuudessa on myös ollut ongelmia. LähiTapiolan asiantuntijan mukaan nyt kannattaa huolehtia siitä, ettei kalliita tuotantopanoksia jätä lukitsematta tai ainakaan vaille silmälläpitoa.

Maataloustuotanto kärsii kallistuneista tuotantohinnoista ja jotkin koneiden varaosista ovat saattaneet loppua kokonaan eikä uusista eristä markkinoilla ole tietoa.

– Jos välttämättömiä tuotantopanoksia tai koneiden varaosia on vielä hankkimatta, nyt kannattaa pitää kiirettä. Olisi myös hyvä keskustella naapureiden kanssa siitä, miten voidaan olla toisilleen avuksi, jos työt keskeytyvät, vaikka koneen rikkoutumisen ja varaosien huonon saatavuuden vuoksi. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten ja missä kalliita tarvikkeita säilyttää. Vaikka vakuutus korvaisi menetyksen, korvaavia panoksia ei välttämättä ole saatavilla. Kannattaa siis harkita, viekö lannoitteet kauas pellonpientareille odottamaan, varoittaa LähiTapiolan kehityspäällikkö Teppo Raininko .

Polttoöljyä varastetaan joka vuosi

Polttoöljyä varastetaan tiloilta joka vuosi. Nyt kun öljyn hinta on kiivennyt lähelle kahta euroa, öljysäiliöiden pumput ja täyttöaukot on syytä lukita entistä huolellisemmin. Öljyvarkauksiin liittyy aina myös ympäristövahingon riski.

– Varkaan jäljiltä öljy saattaa jäädä valumaan maahan, kun varas on saanut tarpeekseen tai tullut häirityksi. Öljyn päätyminen maaperään on kallis vahinko, jossa maan vaihtaminen ja saastuneen maaperän toimittaminen käsiteltäväksi aiheuttavat suuren laskun. Näitäkin vahinkoja tapahtuu joka vuosi. Lannoitteita on tähän asti päätynyt harvemmin vääriin käsiin, mutta hinnan nousu ja saatavuusongelmat voivat muuttaa tätäkin tilannetta, arvioi Raininko.

Säkkejä kannattaa säilyttää pihapiirissä, mieluiten lukkojen takana, jos vain mahdollista. Koska lannoitteiden hinnat ovat kallistuneet ja myös saatavuudessa on ongelmia, on hyvä huolehtia lannoitteiden asianmukaisesta käsittelystä ja olla tavanomaista huolellisempi.

Mitä vakuutus korvaisi varkaustapauksessa?

LähiTapiolan maatilavakuutuksessa lannoitteet, siemenet sekä poltto- ja torjunta-aineet lukeutuvat vakuutuksen piiriin. Asiakakkaan valitseman turvatason laajuudesta on kiinni, minkälaisia vahinkoja vakuutus korvaa.

LähiTapiolan maatilavakuutusten perusturvataso kattaa varkaus- ja ilkivaltavahingot sekä ympäristövahingot, esimerkiksi öljyn päätymisen maaperään äkillisestä ja ennalta arvaamattomasta syystä.

Maataloustuotteet ja -tarvikkeet on pääsääntöisesti vakuutettu täysarvoperiaatteella. Hinnanmuutoksista riippumatta niiden arvo on aina ajan tasalla, jos vakuutuksessa peltopinta-ala ja tuotantosuunta ovat oikein.

– Vakuutusehdoissa on suojeluohjeita ja rajoituksia, jotka koskevat omaisuuden säilytystä ja silmälläpitoa. Ne kannattaa kerrata ja noudattaa erityistä huolellisuutta. Esimerkiksi öljysäiliön alla olisi hyvä olla valuma-allas, jolla estetään öljyn välitön pääseminen maaperään, Raininko toteaa.