Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus30.12.2021

Ilotulitukset aiheuttavat stressiä lemmikkiperheissä – pauketta pelkäävän lemmikin oloa voi helpottaa

Raketit raikaavat perinteisesti vuoden vaihtumisen merkiksi. Toisille ilotulitteiden pauke on osa juhlaa, mutta esimerkiksi lemmikinomistajille paukuttelu saattaa aiheuttaa huolta. Keräsimme neuvoja pauketta pelkäävien lemmikkien uudenvuoden helpottamiseksi.Tutustu eläinvakuutukseen

Vuoden vaihtuminen ja siihen liittyvä rakettien paukuttelu merkitsee useassa lemmikkitaloudessa stressiä eläimen oirehtiessa paukkeen vuoksi. Isokin koira saattaa pelätä henkensä edestä.

- Uudenvuodenaatot olivat edellisen koirani kanssa sydäntä särkeviä, kun se yritti etsiä turvaa ympäri taloa. Koira oli kohtalaisen iso ja painoi lähes 60 kiloa, mutta pelkäsi kuollakseen pauketta; se kaivautui paniikin vallassa sohvan taakse, kuolasi, tärisi kauttaaltaan ja sen sydän hakkasi aivan kauheasti, muistelee LähiTapiolan LemmikkiHelpin eläinlääkäri Eva Kaisti.

Kaistin mukaan näiden monille lemmikkitalouksille tuttujen oireiden lisäksi eläin saattaa ulvoa tai kirjaimellisesti kiljua pelkoaan. Pelkotila saattaa kestää muutamasta minuutista useaan päivään. Jotkut koirat eivät esimerkiksi virtsaa moneen vuorokauteen koska eivät uskalla mennä ulos. Toisinaan eläimelle voi jäädä myös pidempiaikainen trauma, josta toipuminen on hankalaa. Raketeille ominainen ruudinhaju voi myös pahentaa eläimen oireita.

- Ruudin haju voi leijailla maastossa uudenvuoden jälkeisinä päivinä ja se saattaa aiheuttaa lemmikissä levottomuutta. Paukkuja pelkäävälle koiralle myös takan tai jopa kynttilöiden polttaminen voi jatkossa aiheuttaa voimakkaan pelkoreaktion, Kaisti kertoo omakohtaisesta kokemuksesta.

Lemmikin oloa voi helpottaa kotikonstein – siedätyshoito ei kannata

Yksinkertaisin neuvo eläinten omistajille on välttää eläimen altistumista rakettien paukkeelle.

- Melun välttäminen on helpommin sanottu kuin tehty. Tiedän kuitenkin perheitä, jotka lähtevät aina uudeksivuodeksi mökille tai varaavat lentokenttähotellin, sillä kenttien lähellä rakettien lähettäminen on kielletty. Lemmikille voi myös yrittää asetella esimerkiksi kuppimallisia kuulosuojaimia päähän tai tiivistä pumpulia ulkokorviin, mutta ihmisille tarkoitettuja korvatulppia ei pidä yrittää ahtaa eläimen korvakäytäviin, Kaisti muistuttaa.

Kotonakin on kuitenkin mahdollista rauhoittaa eläintä, vaikka ympärillä olisi jyskettä. Eläin kannattaa ulkoiluttaa pidemmällä lenkillä hyvissä ajoin ennen ilotulitusten alkamista, eli ennen pimeän tuloa ja illalla n. klo 21-22 ihan lyhyesti niin, että tarpeet tulevat hoidettua. Uudenvuoden tienoilla +/- pari päivää koiraa ei tule pitää vapaana ja koiran pannan tai valjaiden tulee olla tiukalla, ettei se paniikissa riuhdo itseään vapaaksi ja karkaa. Riittää, jos ihon ja turvavälineen väliin mahtuu pujottamaan kaksi vierekkäistä (ei päällekkäistä) sormea. Jos kissa osaa tehdä tarpeensa laatikkoon, voisi olla hyvä olla päästämättä sitä ulkoilemaan vapaasti uudenvuodenaaton ympärillä, ettei se karkaa ja pahimmillaan villiinny hyvin nopeasti.

- Iltaa kannattaa viettää mahdollisimman normaalisti. Pelkäävää lemmikkiä kannattaa huomioida rauhoittavasti puhellen, mutta ylimääräistä hössöttämistä on syytä välttää. Pauketta voi yrittää laimentaa laittamalla esimerkiksi musiikkia tai telkkaria taustalle sekä asettamalla verhot ikkunoiden eteen. Vaihtoehtoisesti voi myös lukea rauhallisella äänellä kirjaa, mutta kehuminen voi vahvistaa eläimen pelkoreaktiota, sillä se saattaa luulla tulevansa palkituksi pelkäämisestä. Eläimen kannattaa antaa toimia haluamallaan tavalla – jos se haluaa piiloutua, ei sitä kannata estellä vaan esimerkiksi saunan lauteiden alle, kellariin tai muuhun hiljaiseen huoneeseen voi jopa tehdä sille pesän. Tasainen, rauhallinen silittäminen ja koirien kohdalla korvien hierominen vapauttavat onnellisuushormoneja. Joitakin koiria purulelun järsiminen helpottaa, mutta puruluita ei kannata antaa liian montaa, sillä se janottaa ja pakottaa ulkoreissuille paukkeen sekaan, Kaisti neuvoo.

Mikäli eläin ei pärjää kotikonsteilla, rauhoittavia valmisteita on mahdollista saada sekä reseptivapaasti että reseptillä eläinlääkäriltä.

- Markkinoilla on erilaisia reseptivapaita feromonivalmisteita ja ravintolisiä, joita voi ostaa vain lievästi jännittäville lemmikeille lemmikkitarvikeliikkeistä, apteekeista ja eläinlääkäristä. Eläinlääkärin määräämät reseptillä ostettavat vahvasti rauhoittavat lääkkeet ovat myös vaihtoehto pahimmille pelkopotilaille. Ne tulee kuitenkin aloittaa riittävän ajoissa iltapäivällä ja jatkaa iltaan tai yöhön asti, jotta niistä saa toivotun tehon. Tarkat ohjeet valmisteiden käyttöön saa aina eläinlääkäriltä. On tärkeää muistaa, että etäeläinlääkäri ei voi määrätä näitä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, vaan niiden saaminen vaatii fyysisen klinikkakäynnin! Eläintä ei kannata yrittää siedättää paukkeeseen viemällä sitä vaikkapa katsomaan ilotulitusta tai pakottamalla sitä ulos rakettien paukkuessa. Äärimmillään jopa muuten pauketta sietävä metsästyskoira menettää kykynsä, jolloin se onkin sitten entinen metsästyskoira ja sen koko koulutus menee pahimmillaan hukkaan, Kaisti kertoo.

LähiTapiolan LemmikkiHelppi palvelee vuoden jokaisena päivänä kello 7–23. Etäeläinlääkäripalvelu on käytettävissä ilman omavastuuta, jos kissalla tai koiralla on LähiTapiolassa eläinlääkärikuluvakuutus.