Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Terveys12.11.2021

Tästä lääkärit varoittavat – huippu-urheilija Mia palasi flunssan jälkeen liian nopeasti treenaamaan kovaa

Mia Åstrand, 20, pelasi käsipalloa korkeimmalla sarjatasolla. Haaveet maajoukkuemenestyksestä ja huippu-urheilijan ura kariutuivat flunssan jälkitautina puhjenneeseen vaikeaan sydänlihastulehdukseen syksyllä 2019. Lääkärin mukaan sydänlihastulehduksen voi välttää muutamalla selkeällä neuvolla.

kuva ulkoilevasta Mia Astrandista

jutun kuvat: Yle/Sportliv

- Yksi vaikeimmista asioista sairastuttuani on ollut se, että ei ole enää samalla tavoin osa joukkuetta. Eniten olen kaivannut sitä, että näkee treeneissä ja peleissä joukkuekavereita, jotka monet tunnen jo lapsuudesta. Joukkue on ollut kuin toinen perhe, kertoo käsipalloa helsinkiläisseura Dickenissä SM-tasolla pelannut Mia Åstrand.

Sairastuttuaan vakavasti Åstrand on joutunut seuraamaan katsomon puolelta joukkueensa menestystä ja SM-voittoa keväällä.

Flunssa, joka ei ottanut parantuakseen

- Olin EM-kisoissa Bulgariassa 2019, josta matkustin Espanjaan. Kun tulin kotiin, niin olin kovassa kuumeessa pari viikkoa. Kävin lääkärissä, mutta silloin ei ollut ihmeempiä. En treenannut kipeänä, mutta palasin kuumeen jälkeen aika nopeasti treenaamaan.

Parin viikon harjoittelun jälkeen Åstrand sairastui uudelleen, mutta toipui pian taas harjoittelukuntoon. Sairastelun jälkeen treenit tuntuivat rankoilta.

- Ainahan flunssan jälkeen on tuntunut rankalta treenata, joten sitä vaan yritti sivuuttaa sen ja keskittyä pelaamaan.

Jonkin ajan kuluttua Åstrand huomasi, että kaikki ei ollut kunnossa. Sykkeet olivat korkealla jo ennen treenejä.

- Epäiltiin valmentajan kanssa, että voisi olla ylikuntoa, jota päätettiin mennä lääkäriin selvittämään. Sain heti urheilukiellon ja luulin, että kyse oli parin viikon tauosta.

Kun oireet eivät urheilukiellosta huolimatta tuntuneet helpottavan tutkimuksia jatkettiin.

- Sydänmagneetista selvisi sydänlihastulehdus ja minut lähetettiin jatkotutkimuksiin. Sain heti kolmen kuukauden täyden urheilukiellon.

kuva mia astrandista lentopallon kanssa

Flunssan jälkeen aina viikon tauko kovasta liikunnasta

Sydänlihastulehdus mielletään usein huippu-urheilijoiden vaivaksi, mutta se voi osua myös tavallisen liikkujan kohdalle. Valtaosalle liikuntaa harrastavista tai urheilijoista on tuttu sääntö, että flunssaisena ei saa harjoitella tai kilpailla. Flunssaoireiden helpotettua monen tekee mieli kuitenkin nopeasti liikunnan ja harrastusten pariin.

- Tärkeä nyrkkisääntö on, että tavallisen flunssan oireiden helpotettua on pidettävä viikon tauko kovasta rasituksesta, kertoo kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Tapio Aalto, LKT.

- Flunssan jälkeisen sydänlihastulehduksen riskin lisäksi flunssaan liittyy usein alikuntoisuutta ja varmin tapa pitkittää sitä, on kova rasitus liian nopeasti. Riittävä lepo ja korkeintaan kevyt liikunta flunssan jälkeen valmistaa kroppaa kovemmalle rasitukselle, Aalto jatkaa.

Flunssan jälkeen vältettävällä kovalla rasituksella tarkoitetaan hengästyttävää ja sykettä selvästi nostavaa liikuntaa, kuten reipasvauhtista juoksua.

- Elimistömme ilmoittaa meillä kyllä pääsääntöisesti, milloin se on valmis kovaan rasitukseen. Jos viikon tauonkaan jälkeen ei normaalin flunssataudin jälkeen suju liikunta normaalisti ja esimerkiksi syke nousee tosi helposti ja ei palaudu, pitää edelleen malttaa odotella, että elimistö palautuu, Aalto kertoo.

Aallon mukaan noin viikon tauko kovasta rasituksesta riittää pääsääntöisesti flunssan jälkeen. Jos flunssan jälkeen tuntuu rintakipua, hengitysvaikeuksia tai rytmihäiriötä, on syytä hakeutua lääkäriin ennen kuin lähtee harjoittelemaan.

Toipuminen ollut hidasta ja vaikeaa

Mia Åstrandille sydänlihastulehdus ja sitä seurannut syksy tarkoitti aiemman urheilijaelämän päättymistä ja uuteen arkeen totuttelemista.

- Sairastumisen jälkeinen syksy meni täysin sumussa. Vointi oli tosi paha ja en päässyt edes sängystä ylös. Onneksi tukenani on ollut perhe ja ystäviä koko ajan.

- Kevään ylioppilaskirjoituksiin kuntoni parani onneksi sen verran, että sain kirjoitukset tehtyä. Ne eivät menneet erityisen hyvin, mutta tärkeintä oli saada ne tehtyä.

Åstrand on joutunut syömään sydänlääkkeitä jo kahden vuoden ajan eikä toipuminen ota edetäkseen.

- Kuntoni pitäisi parantua, mutta se ei mene eteenpäin. Yleensä sydänlihastulehdus menee parissa viikossa tai kuukaudessa ohi. Nyt kaksi vuotta sairastumiseni jälkeen saan tehdä vain kevyitä lihaskuntoliikkeitä, mutta en voi urheilla kovaa. Sitä kaipaan. Onneksi pääsen nyt kuntoutukseen sydänfysioterapeutille.

Uuteen arkeen totuttelu on vienyt aikaa, mutta Åstrand on löytänyt elämäänsä myös uusia asioita.

- Aiemmin joka ilta oli treenit tai peli. Koko elämä pyöri käsipallon ympärillä. Olin lukiossa ja samalla kävin kaksissakin treeneissä päivässä. Yhtäkkiä se kaikki vaan loppui.

- Vapaa-aika on tuntunut oudolta, kun sitä ei ollut aiemmin melkein ollenkaan. Nyt olen ulkoillut ja liikkunut luonnossa enemmän kuin koskaan.

Uusi laji ja intohimo on löytynyt golfista, jota Åstrand on pelannut paljon kesäisin.

- Ihanaa kun on uusi laji, jota saan harrastaa.