Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus24.9.2021

Suomalaisten matkustusinto ulkomaille on alkanut palautua – kokosimme ajankohtaiset vinkit matkalle valmistautumiseen

Suomalaisten puolentoista vuoden matkustuspatoumat alkavat pikkuhiljaa purkautua, vaikka koronan aiheuttamat riskit ja vaatimukset askarruttavatkin ihmisiä edelleen. Kokosimme vinkit turvalliseen matkustamiseen.

mies kävelee lentokentällä selkä kameraan päin

Suomalaiset ovat alkaneet pakata matkalaukkujaan rokotuskattavuuden kasvaessa ja koronarajoitusten hölletessä.

- Kotimaan matkailu on edelleen suurinta, mutta suomalaiset ovat alkaneet suunnata matkojaan myös ulkomaille. Tämä on näkynyt alkusyksyllä myös matkavakuutuksiin liittyvien kysymysten määrässä, sillä kaikista matkavahinkoihin liittyvistä yhteydenotoista jo jopa 30 prosenttia koskee ulkomaanmatkoja, arvioi LähiTapiolan korvauspalveluiden asiantuntija Sari Laakso.

Suomalaiset suuntaavat tällä hetkellä Eurooppaan. Perinteiset suosikkikohteet Espanja, Italia, Kreikka, Saksa, Ranska, Viro ja Pohjoismaat pitävät hyvin pintansa. Suosion taustalla voi olla paitsi lyhyehköt lentomatkat, myös turvallisuushakuisuus.

- Ykköskohteet löytyvät tällä hetkellä Euroopasta, sillä näissä maissa esimerkiksi nopea hoitoon pääsy, kulkuyhteyksien toimivuus ja loman mutkattomuus voidaan nyt kokea paremmiksi kuin kaukomaissa, Laakso pohtii.

Korona tuonut perinteisten vahinkojen rinnalle uusia huolia matkustamiseen

Matkoilla perinteisesti sattuvia vahinkoja ovat rikkoutuneet puhelimet, erilaiset tapaturmat sekä varkaudet. Näitä klassisia matkavahinkoja korona ei ole muuttanut käytännössä lainkaan.

- Tavaravahinkoja sekä tapaturmia sattuu suhteessa edelleen samalla tavalla kuin ennen koronaa. Matkalla ollaan aktiivisia, mikä nostaa vahinkoriskiä. Puhelin on helposti ensimmäisenä liipaisimella, koska se on nykyisin iso osa monen vapaa-aikaa, vahvistaa LähiTapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen.

Siinä missä perinteiset matkavahingot eivät juuri ole muuttuneet, on korona tuonut matkailuun uudentyyppisiähuolia. Isoimmat riskit ovat kuitenkin vältettävissä.

- Matkanteon helpottamiseksi matkustajalla kannattaa olla molemmat koronarokotteet otettuina, ja rokotustodistus on syytä pitää mukana. Joissain maissa voi vielä olla maan koronatilanteen vuoksi haasteita hoidon saamisessa, jos matkatapaturma tai -sairaus pääsee yllättämään. On esimerkiksi mahdollista, että maa vaatii matkustajalta matkavakuutustodistuksen, josta käy ilmi, että vakuutus kattaa koronasta aiheutuvia hoitokuluja. Lisäksi on hyvä huomata, että koronan aiheuttamat rajoitteet hoidon saamisessa ja kulkuyhteyksien toimivuudessa ovat aina maakohtaisia, kertoo Laakso.

Matkavakuutus suojaa niin ulkomailla kuin kotimaassa

Matkavakuutus on nimensä mukaisesti tarkoitettu matkalla tapahtuvien vahinkojen turvaksi.

Matkavakuutuksen antama turva on voimassa ehtojen mukaisesti niin ulkomaan- kuin kotimaanmatkoilla. Siksi matkavakuutus kannattaa pitää voimassa, vaikkei ulkomaanmatkaa juuri nyt olisikaan näköpiirissä.

Ajankohtaiset koronaohjeemme voit lukea täältä.

Ota nämä asiat huomioon ennen matkalle lähtöä:

1. Mikäli suinkin mahdollista, huolehdi kattavan koronarokotussarjan ottaminen hyvissä ajoin ennen matkaa
2. Selvitä kohdemaan vallitsevat koronarajoitukset. Löydät jatkuvasti päivittyvät maakohtaiset tiedot Ulkoministeriön verkkosivuilta.
3. Käy läpi matkavakuutusturvasi ja tarvittaessa selvitä sen kattavuus vakuutusyhtiöltäsi.
4. Jos sinulla on jokin lääkitys, varaa tarvitsemiasi lääkkeitä riittävä määrä mukaan matkalle. Ota mukaan myös lääkkeiden reseptit varmuuden vuoksi.
5. LähiTapiolan asiakkaana voit hakeutua hoitoon
Ulkomailla matkahätäpalvelumme kautta soittamalla numeroon +358 800 0 4531. Numerosta saat hätätapauksessa aina apua, neuvoja ja palvelua suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi vuorokauden ympäri.
Kotimaan matkalla voit sairauden tai tapaturman yllättäessä käyttää TerveysHelppi-etälääkäripalvelua. TerveysHelpissä sairaanhoitajat ja lääkärit auttavat sinua joka päivä klo 7–23. Lue lisää TerveysHelpistä tästä.

Ajankohtaista tietoa ulkomaille matkustamisesta löydät lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta ja Ulkoministeriön verkkosivuilta.