Turvallisuus12.7.2021
Vuokra-asunnossa vahinkoja voi joutua korvaamaan myös vuokranantaja – vuokranantajan kahdeksan tarkistettavaa asiaa Tutustu ja osta
- Ylivoimaisesti suurin osa vuokrahuoneistoista on osa taloyhtiötä. Silloin suurta roolia näyttelee vastuunjakotaulukko, josta selviää mikä on taloyhtiön vastuulla ja mikä on asukkaan tai omistajan vastuulla. Taloyhtiön putkiston rikkoutuminen on taloyhtiön vastuulla mutta esimerkiksi putkistoon liitettävät kodinkoneet ovat asentajan vastuulla, mikäli esimerkiksi pesukoneen vesiletkun huono asennus aiheuttaa vahinkoa. Kodinkoneen esimerkiksi virheellinen käyttö on taas käyttäjän vastuulla. Vuokralainen ei vastaa vuokranantajan tekemistä tai tilaamista asennuksista.
1.
Valitse vuokralaisesi huolellisesti. Anna myös mahdollista neuvoa kodinkoneiden käytöstä ja säännöistä.2.
Tarkista vesipisteet ja viemärit. Tarkista, että kaikki vesipisteet, vetävätkö viemärit, vuotako hanat, vuotavatko viemärit, rättipatterit tai vesikiertoiset ja sähkökäyttöiset patterit, haisevatko vesilukot. Kaikista putkistojen ja viemäreiden puutteista on ilmoitettava välittömästi taloyhtiölle.3.
Katso sulaketaulu. Tarkista silmämääräisesti sulaketaulu ja mikäli epäilet vikoja, ilmoita niistä taloyhtiölle ja korjauta ne ennen uuden vuokralaisen muuttoa (tummentumat, mekaaniset viat).4.
Käytä astianpesukone, tarkista liesi ja uuni sekä jääkaappi, koeta ikkunat. Mikäli mahdollista käytä astianpesukoneessa ja mahdollisessa pesukoneessa esim. pikaohjelma läpi. Kuuluko epämääräisiä ääniä, näkyykö pienintäkään vuotoa. Tarkista astianpesukoneen sisällä oleva roskasuodatin valmistajan ohjeen mukaisesti. Tarkista myös liesituuletin ja sen rasvasuodatin. Rasvainen liesituuletin on paloriski ja se jättää käryt huoneistoon. Vaihda suodatin tarvittaessa. Tarkista jääkaapin takaosa ja imuroi se tarvittaessa. On myös kaikkien etu, mikäli vuokranantaja asentaa huoneistoon palovaroittimen, vaikka nykyinen laki osoittaa tämän vastuun asukkaalle.5.
Katso että tuloilma- ja korvausilmaventtiilit ovat puhtaat ja ilma pääsee virtaamaan. Pölyisissä asunnoissa ne voivat olla yllättävän tukossa.6.
Tarkista kaikki pinnat ja kulumat ja dokumentoi ne mieluusti valokuvin. Tämä on ratkaiseva apu ja poistaa epäselvyydet vuokralaisen vaihtuessa.7.
Tee aina vuokralaisen lähtötarkastus itse tai tilaa ammattilainen tarkistamaan. Vuokranantajan on syytä itse tarkistaa huoneisto vuokralaisen vaihtuessa. Pelkkä tekstiviesti asunnon kunnon tarkistamiseksi uuden asukkaan jo muutettua asuntoon ei riitä. Mikäli tämä ei ole mahdollista kannattaa käyttää luotettua palveluntarjoajaa. Dokumentointi valokuvien kera on tärkeää.8.
Vaikuta rakennus- tai remonttivaiheessa. Kylpyhuoneen viemärivahinkojen välttämiseksi viemäreitä olisi hyvä olla kaksi tai viemäri seinän vieressä tai kulmassa. Putkiremontin ja rakennusvaiheessa uudet viemärit on helppo asentaa.