Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus12.7.2021

Vuokra-asunnossa vahinkoja voi joutua korvaamaan myös vuokranantaja – vuokranantajan kahdeksan tarkistettavaa asiaa

Vuokra-asunnoissa sattuvien vahinkojen korvausvastuu voi yhtä hyvin olla vuokranantajalla. Kokosimme listan vuokranantajan tarkistettavista asioista vuokra-asunnossa.Tutustu ja osta

Vuokra-asunnossa astianpesukoneesta syntyi mittava vesivahinko tai jääkaapista syttyi tulipalo, kuka on korvausvelvollinen? Kodinkoneiden holtittoman käytön vuoksi syntyneet vahingot ovat vuokralaisen vastuulla. Taloyhtiö vastaa puolestaan esimerkiksi talon runkoviemäreistä. Vahinkotilanteessa korvausvastuu voi langeta myös vuokranantajalle.

Vuokra-asunnoissa sattuu vuosittain vahinkoja, joissa vahinko korvataan vuokranantajan vakuutuksesta. Vuokralaisella on tärkeää olla oma kotivakuutus, mutta aina sitä ei vuokralaisen tarvitse käyttää.

-Vuokranantajan vastuulla on laaja joukko kodin kiintokalusteista ja kodin kiinteistä kodinkoneista. Usein vuokranantajat vaativat vuokralaiselta laajan kotivakuutuksen, mikä on ihan oikein. Mutta se ei kuitenkaan tuo vuokranantajalle turvaa kaikissa vahinkotapauksissa, LähiTapiolan projektijohtaja Antti Määttänen sanoo.

- Vuokralaisella kannattaa aina olla laajakotivakuutus, sillä muuten hän voi joutua itse korvausvelvolliseksi huoneistossa aiheuttamastaan vahingosta. Tämä tietenkin suojaa myös vuokranantajaa tilanteissa, joissa vahinko ylittää vuokralaisen maksukyvyn. Vuokralaista ei voi vaatia käyttämään kotivakuutustaan tilanteissa, joissa vahingon on aiheuttanut esimerkiksi vuokranantajan astianpesukoneen rikkoutuminen, joka on kiinteä osa vuokrahuoneisota, mikäli sitä on käytetty normaalisti ohjeiden mukaisesti.

LähiTapiolan vuokranantajille tarkoitetun Huoneistoturva –vakuutusratkaisun perusteella vuokra-asunnoissa sattuu eniten erilaisia kalustojen rikkoutumisia. Myös erilaisia vesivahinkoja on runsaasti. Niistä aiheutuvat vahinkomenot voivat olla hyvinkin suuria, jos vesi ehtii vaurioittaa talon muitakin huoneistoja ja rakenteita.

- Ylivoimaisesti suurin osa vuokrahuoneistoista on osa taloyhtiötä. Silloin suurta roolia näyttelee vastuunjakotaulukko, josta selviää mikä on taloyhtiön vastuulla ja mikä on asukkaan tai omistajan vastuulla. Taloyhtiön putkiston rikkoutuminen on taloyhtiön vastuulla mutta esimerkiksi putkistoon liitettävät kodinkoneet ovat asentajan vastuulla, mikäli esimerkiksi pesukoneen vesiletkun huono asennus aiheuttaa vahinkoa. Kodinkoneen esimerkiksi virheellinen käyttö on taas käyttäjän vastuulla. Vuokralainen ei vastaa vuokranantajan tekemistä tai tilaamista asennuksista.

Vuokra-asunnossa liesi, jääkaappi ja muut mahdolliset kiintokalusteet ovat usein vuokranantajan vastuulla. Määttänen muistuttaa, että vuokranantajien tulisi olla erityisen tarkkoina ja huolellisia, jos esimerkiksi vuokranantaja asentaa kiintokalusteita itse. Vuokralaisen ei ole velvollinen käyttämään kotivakuutustaan tilanteissa, joissa vahinko on aiheutunut kiintokalusteiden asennusvirheistä, mikäli vuokralainen ei ole niitä itse tehnyt tai tilannut

-Hyvä vuokralaisen valinta on aivan keskeinen riskiä minimoiva keino. Esimerkiksi Sveitsissä ei käytännössä saa vuokra-asuntoa, mikäli edellinen vuokranantaja ei anna hyviä suosituksia. Tämä voisi toimia Suomessakin. Mikäli hakee uutta vuokra-asuntoa ja pystyy näyttämään, että vuokranmaksu on aina tapahtunut säännöllisesti ja edellisillä vuokranantajilla ei ole moitittavaa, voi tämä olla valtti unelma-asuntoa etsittäessä tai neuvoteltaessa vuokraa alaspäin.

Vuokranantajan kannattaa pitää omaisuudestaan muutenkin hyvää huolta vaikuttamalla esimerkiksi vuokra-asuntonsa taloyhtiön yhtiökokouksissa. Talon kunnossapidosta on pidettävä huolta ja tarvittavat remontit tehtävä ajoissa.

Vuokranantaja, muista tarkistaa ainakin nämä asiat

 1. 1.

  Valitse vuokralaisesi huolellisesti. Anna myös mahdollista neuvoa kodinkoneiden käytöstä ja säännöistä.

 2. 2.

  Tarkista vesipisteet ja viemärit. Tarkista, että kaikki vesipisteet, vetävätkö viemärit, vuotako hanat, vuotavatko viemärit, rättipatterit tai vesikiertoiset ja sähkökäyttöiset patterit, haisevatko vesilukot. Kaikista putkistojen ja viemäreiden puutteista on ilmoitettava välittömästi taloyhtiölle.

 3. 3.

  Katso sulaketaulu. Tarkista silmämääräisesti sulaketaulu ja mikäli epäilet vikoja, ilmoita niistä taloyhtiölle ja korjauta ne ennen uuden vuokralaisen muuttoa (tummentumat, mekaaniset viat).

 4. 4.

  Käytä astianpesukone, tarkista liesi ja uuni sekä jääkaappi, koeta ikkunat. Mikäli mahdollista käytä astianpesukoneessa ja mahdollisessa pesukoneessa esim. pikaohjelma läpi. Kuuluko epämääräisiä ääniä, näkyykö pienintäkään vuotoa. Tarkista astianpesukoneen sisällä oleva roskasuodatin valmistajan ohjeen mukaisesti. Tarkista myös liesituuletin ja sen rasvasuodatin. Rasvainen liesituuletin on paloriski ja se jättää käryt huoneistoon. Vaihda suodatin tarvittaessa. Tarkista jääkaapin takaosa ja imuroi se tarvittaessa. On myös kaikkien etu, mikäli vuokranantaja asentaa huoneistoon palovaroittimen, vaikka nykyinen laki osoittaa tämän vastuun asukkaalle.

 5. 5.

  Katso että tuloilma- ja korvausilmaventtiilit ovat puhtaat ja ilma pääsee virtaamaan. Pölyisissä asunnoissa ne voivat olla yllättävän tukossa.

 6. 6.

  Tarkista kaikki pinnat ja kulumat ja dokumentoi ne mieluusti valokuvin. Tämä on ratkaiseva apu ja poistaa epäselvyydet vuokralaisen vaihtuessa.

 7. 7.

  Tee aina vuokralaisen lähtötarkastus itse tai tilaa ammattilainen tarkistamaan. Vuokranantajan on syytä itse tarkistaa huoneisto vuokralaisen vaihtuessa. Pelkkä tekstiviesti asunnon kunnon tarkistamiseksi uuden asukkaan jo muutettua asuntoon ei riitä. Mikäli tämä ei ole mahdollista kannattaa käyttää luotettua palveluntarjoajaa. Dokumentointi valokuvien kera on tärkeää.

 8. 8.

  Vaikuta rakennus- tai remonttivaiheessa. Kylpyhuoneen viemärivahinkojen välttämiseksi viemäreitä olisi hyvä olla kaksi tai viemäri seinän vieressä tai kulmassa. Putkiremontin ja rakennusvaiheessa uudet viemärit on helppo asentaa.