Kotiin, mökille, veneeseen ja autoon ei sovi samanlainen sammutin – asiantuntija neuvoo kiinnittämään huomiota kokoon ja sammuttimen sisältöön
Erilaisten palosammuttimien vaihtoehdot ja runsaus voivat hämmentää. Asiantuntija suosittelee kotiin nestesammutinta. Talvella kylmiin tiloihin, kuten mökille tai veneeseen, jauhesammutin on paras valinta. Suurin virhe on, jos sammutinta ei ole lainkaan, mutta viisasta sammuttimen valinnassa on kiinnittää huomiota myös sen kokoon ja sammutinaineeseen. Myös sammuttimen toimintakunto tulisi varmistaa säännöllisin tarkistuksin.
Sammuttimia löytyy monessa koossa, sammutinaineella ja teholuokissa. Myös sammuttimien nimitykset saattavat aiheuttaa epäselvyyttä.
- Pääsääntönä sammuttimen valinnassa on, että kotiin sopii parhaiten nestesammutin eli tutummin ”vaahtosammutin”. Siinä sammutinaineena toimii saippuavaahdon kaltainen seos. Sen sijaan esimerkiksi autoon, veneeseen tai mökille, joissa säilytettäessä lämpötila laskee joskus nollantuntumaan tai alle, jauhesammutin on paras valinta, koska se ei jäädy, opastaa asumisen turvallisuuden palveluiden projektijohtaja, paloinsinööri Antti Määttänen LähiTapiolasta.
Jauhesammuttimet ovat monille tutuin sammutintyyppi ja ne ovat yleisimpiä Suomessa. Niiden rinnalla suosiotaan ovat kasvattaneet nestesammuttimet, joiden sammutusteho on kehittynyt. Määttänen neuvoo valitsemaan nestesammuttimen kotiin, koska ne ovat helppokäyttöisiä ja sopivat kaikkien kodin palojen alkusammutukseen.
- Perinteinen jauhesammutin on varmasti myös tehokas kotioloissa, mutta suljetuissa sisätiloissa sammutinjauhe pölyää käytettäessä runsaasti, mikä heikentää nopeasti näkyvyyttä ja sotkee perusteellisesti tilat. Kovan sotkun lisäksi sammutinjauhe voi pahimmillaan tuhota kodin elektroniset laitteet korroosion vuoksi, toteaa Määttänen.
Ensisammutuksen merkityksen puolesta puhuvat pelastustoimen tiedot, joiden mukaan vuosittain alkusammutukseen turvaudutaan lähes 2000 rakennuspalossa. Onnistuneella alkusammutuksella vältytään vuosittain useilta vakavilta henkilövahingoilta ja estetään kymmenien miljoonien eurojen omaisuusvahingot.
Varmista sammuttimen riittävä koko
- Suosittelen valitsemaan kotiin kuuden kilogramman nestesammuttimen. Jos se tuntuu liian järeältä ja raskaalta, myös kevyempi kahden kilon nestesammutin on hyvä valinta ja helpompi käyttää. Jos kotona on riittävä määrä toimivia palovaroittimia makuuhuoneissa ja eteisessä sekä asukkaalla alkusammutustaidot, on mahdollista sammuttaa käytännössä kaikki kotona syttyneet palonalut, jos ne havaitsee ajoissa, Määttänen kertoo.
Mökille Määttänen neuvoo valitsemaan kuuden kilogramman jauhesammuttimen, jos mökissä on talvella kylmät sisätilat. Tarvittaessa sammuttimia voi mökillä olla useampia, sillä tulipalon syttyessä ammattilaisten apu on usein kaukana. Autoon ja veneeseen sopii kahden kilon jauhesammutin.
- Valitettavasti Suomessa on markkinoilla edelleen pieniä, jopa suihkepulloon verrattavia spraysammuttimia. Tämä on mielestäni pahimmillaan kuluttajien johtamista harhaan, koska ne eivät käytännössä tehoa tositilanteessa. Kyseisille sammuttimelle ei anneta mitään teholuokitusta, eivätkä ne ole virallisia sammuttimia, Määttänen toteaa.
Esimerkiksi vuoden 2019
Sammutin tulee tarkastaa säännöllisesti
Sammuttimen onnistuneen valinnan lisäksi sammuttimesta kannattaa pitää huolta, jotta siihen voi luottaa tosipaikan tullen. Sammutin tulee tarkastaa vuoden välein, jos sammutinta säilytetään paikassa, jossa se on alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle. Kodin sisätiloissa pidettäville käsisammuttimille Määttänen suosittelee säännöllistä, kahden vuoden välein tehtävää tarkastusta, jonka tekee valtuutettu sammutintarkastaja.
Kylmässä säilytettäessä sammutin saattaa menettää painetta tai sammutejauhe saattaa paakkuuntua, mikä vaikuttaa ratkaisevasti sen toimintakykyyn.
Tarkastuksessa sammutinliike katsoo sammuttimen toimintakunnon, ja tarvittaessa sammutin huolletaan tai vaihdetaan uuteen. Oman sammuttimen seuraavan tarkastusajan näkee sammuttimen kylkeen liimatusta tarrasta.
Neuvoja alkusammutukseen – näin käytät käsisammutinta
Jos käsisammutin ei ole ennalta tuttu väline, sen käyttöön kannattaa perehtyä. Käsisammutin toimii kerrallaan noin 5–20 sekuntia, jolloin sammutteen oikein suuntaaminen on tärkeää.
Jos palon syttyminen huomataan heti, sitä voi yrittää sammuttaa. Alkusammutusvälineitä ovat esimerkiksi käsisammuttimet, sammutuspeitteet ja pikapalopostit. Sammuta palon alku, jos voit, mutta älä vaaranna turvallisuuttasi.
Alkusammutusvälineitä kannattaa sijoittaa näkyviin paikkoihin, josta ne tarvittaessa saa helposti käyttöön. Toimiva palovaroitin auttaa havaitsemaan palon ja antaa aikaa toimia
Käsisammuttimia on erityyppisiä. Ne voidaan sammutteen mukaan jakaa jauhesammuttimiin, hiilidioksidisammuttimiin ja nestesammuttimiin. Jauhesammuttimet ovat yleisimpiä.
Myös sammutuspeite on hyödyllinen apuväline kodin ensisammutustilanteissa. LähiTapiolan asiakkaat ovat onnistuneesti sammuttaneet alkavia paloja myös perinteisellä vesiämpärillä tai palava esine on tukahdutettu matolla. Alkusammutin on kuitenkin turvallisin ja tehokkain keino.
Pyri tarkistamaan ennalta, mihin paloihin sammutin soveltuu ja tutustu sen kyljessä olevaan käyttöohjeeseen. Sammuttaessa toimi näin:
1. Suuntaa suutin palokohteeseen. Tarkoitus on kohdistaa suihku liekkien alaosaan.
2. Laukaise sammutin venttiilin kahvasta
3. Levitä sammutinainetta tasaisesti paloon hieman heiluttavalla liikkeellä
4. Älä tyhjennä sammutinta kerralla, vaan seuraa palon sammumista
Tarvittaessa soita 112 ja pyydä palokunta paikalle varmistamaan, että tuli on kunnolla sammunut eikä uudelleensyttymisen vaaraa ole.
Viranomaisten määräämien sammutinten tarkastusväliä ja huoltoa ohjaa sisäministeriön asetus. Omatoimisesti kotitalouteen hankituille sammuttimille se on hyvä ohjenuora.
Lähteet: Pelastustoimi,