Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
Talous 26.1.2022

Tietoa koronaviruksesta yritysasiakkaille

Päivitetty 25.03.2022 Koronavirus herättää paljon kysymyksiä yritysten ja yrittäjien keskuudessa. Kokosimme vastaukset keskeisiin kysymyksiin. Suosittelemme asiakkaitamme käyttämään ensisijaisesti digitaalisia palveluitamme.

Maailmanlaajuinen pandemia on uudenlainen tilanne nyky-yhteiskunnalle eikä sen aiheuttamiin taloudellisiin menetyksiin ole voinut varautua yrityksen keskeytysvakuutuksella Suomessa. Esimerkiksi liikkumisrajoitusten aiheuttama asiakaskato, toimialoihin kohdistuvat kiellot tai kokoontumisrajoitukset eivät ole keskeytys- tai epidemiavakuutuksesta korvattavia vahinkoja.

Yritys voi vakuuttaa omaisuuteensa äkillisten ja ennalta arvaamattomien vahinkojen varalle. Keskeytysvakuutus toimii omaisuusvakuutuksen parina ja sillä yritys voi turvata liiketoimintansa tuloksen, jos omaisuudelle sattuu korvattava vahinko, esimerkiksi tulipalo tai vuotovahinko.

Keskeytysvakuutuksilla yritys saa suojaa vakuutusehdoissa ennalta erikseen määriteltyjä yksittäisiä riskejä vastaan. Nämä tarkoittavat tyypillisesti esimerkiksi liiketoiminnan keskeytymistä tulipalosta tai laitteiston rikkoontumisesta johtuen. Henkilökeskeytysvakuutuksesta voidaan korvata yrityksen vakuutettujen avainhenkilöiden työkyvyttömyys sairastumisen vuoksi. Epidemiavakuutuksesta korvattavat vahingot liittyvät toiminnan keskeytymiseen väliaikaisesti viranomaisen määräyksestä tapahtuvan liiketilan puhdistusta ja tarkistusta varten.

Vakuutuksista maksettavat korvaukset määritellään ehdoissa ja pandemiatilanteessakin korvaamme asiakkaillemme ehtojen mukaan.

Lue vastaukset yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin epidemia- ja keskeytysvakuutuksista sekä henkilöstön tapaturmavakuutuksista.


Olet yrittäjä ja sinua askarruttavat työkyvyttömyys- tai henkivakuutustesi korvaavuudet epidemian aikana. Näin vakuutukset toimivat.


Näin toimivat yrityksen ottama matkavakuutus ja työkykyvakuutus.


Voiko koronaa käsitellä ammattitautina?

Osa työntekijöistä tekee kotikonttorilla etätöitä, osa jatkaa työn tekemistä työpaikalla. Erityisesti työpaikallaan työtään jatkavilla huolena on altistuminen virukselle ja sairastuminen koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Myös työnantajia ja esimiehiä huolettaa, osaavatko he toimia oikein, jos työntekijä sairastuu.


Vapaa-ajan ryhmätapaturmavakuutuksen voimassaolo lomautuksen aikana

Koronaepidemia on laajentunut arvaamattomalla vauhdilla ja työnantajat ovat joutuneet lomauttamaan henkilöstöään epidemian aiheuttaman taloudellisen epävarmuuden takia. Kuitenkin yhä useammat työnantajat ovat vakuuttaneet työntekijänsä LähiTapiolassa myös vapaa-ajalla sattuvien tapaturmien varalta. Lakisääteisen työtapaturmavakuutuksen liitteeksi otettu työtapaturma- ja ammattitautilain mukainen vapaa-ajan ryhmätapaturmavakuutus turvaa työntekijän toimeentulon ja korvaa yksityissektorilla annetun hoidon vapaa-ajan tapaturman sattuessa.

Tämä on herättänyt huolta ja kysymyksiä niin työnantajien kuin työntekijöidenkin kohdalla vapaa-ajan tapaturman vakuutusturvan voimassaolosta ja kattavuudesta.


Olen tapahtumajärjestäjä ja tapahtumani peruttiin Suomen hallituksen päätösten vuoksi. Korvaako tapahtuman keskeytysvakuutus taloudellisia menetyksiä?

LähiTapiolassa on vakuutettu vain rajatusti tapahtumia keskeytysvakuutuksilla. Lähtökohtaisesti keskeytysvakuutuksella vakuutetaan tapahtuman keskeytyminen, jos keskeytyminen johtuu omaisuuteen kohdistuvasta vahingosta, esimerkiksi tulipalosta, esitykseen käytettävän tekniikan rikkoutumisesta, sähkökatkoksesta tai siitä, että tapahtumapaikalla on välitön henkilöturvallisuuteen liittyvä vaara säätilaan tai rakennuksen rakenteisiin liittyen. Vakuutusta ei yleensä myönnetä ennalta tapahtuvan peruuntumisen varalle, vaan käynnissä olevan tapahtuman äkillistä keskeytymistä varten.

Vakuutukset ovat aina räätälöityjä, joten ehdoissa on eroavaisuuksia. LähiTapiolan myöntämistä keskeytysvakuutuksista ei kuitenkaan lähtökohtaisesti korvata poikkeusoloissa annettujen, valmiuslakiin perustuvien asetusten tai määräysten johdosta peruuntuvaa tapahtumaa.

TerveysHelppi palvelee normaalisti

Palvelemme yritysasiakkaitamme puhelimitse päivittäin klo 07.00-18.00. Parhaiten asiakkaamme tavoittavat TerveysHelpin terveydenhuollon ammattilaiset chatissa ja verkossa, osoitteessa https://terveyshelppi.lahitapiola.fi/ . Näissä kanavissa palvelemme asiakkaitamme päivittäin klo 7.00 -23.00.

Koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä valtakunnallinen päivystysapu ohjaa ja neuvoo asiakkaita 24/7 numerossa 116 117.

Kuinka haen korvausta?

Korvaushakemuksen voi tehdä osoitteessa: www.lahitapiola.fi/yritys/hae-korvausta

Mistä saan lisätietoja?

Seuraamme tilannetta tarkasti ja tilanteen muuttuessa tiedotamme asiasta lisää tällä sivulla.

Voit seurata taudin esiintymistä sekä saada ohjeita tartuntojen torjumiseen nettisivulta: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Matkustustiedotteet - Ulkoministeriö .

LähiTapiolan Elämänturvasovelluksen voit ladata puhelimeesi App Storesta tai Google Play-kaupasta.