Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous20.6.2019

3 x hääbudjetti – ”Budjettiimme ilmaantui koko ajan yllättäviä kuluja”

Hääpäivä on yksi ihmisen ikimuistoisimmista päivistä. Mitä enemmän häissä on vieraita ja mitä runsaammat tarjoilut ovat, sitä enemmän juhlalle kertyy hintaa. Onnistua voi myös maltillisella summalla. Kolme hääparia kertoo, miten he pysyivät hääbudjetissaan ja mitä sillä sai.Lue lisää

”Kahden tonnin budjetti kasvoi lopulta neljään tuhanteen”

Kuva: Helena ja Joonas Niemisen kotialbumi

Helena ja Joonas Niminen viettivät häitään Leppävirralla vuonna 2018. Häissä oli 34 vierasta ja hääbudjetti kasvoi lopulta 4 163 euroon.

- Tapasimme toisemme Tinder-deittisovelluksen kautta. Etenimme suhteessamme nopeasti, sillä menimme kihloihin muutaman kuukauden seurustelun jälkeen ja aloimme heti suunnitella häitä. Varasimme hääjuhlaan rahaa pari tuhatta euroa, mutta budjetti kasvoi kuitenkin hieman yli neljään tuhanteen euroon. Meillä oli säästöjä ja siirsimme joka kuukausi palkoistamme ylimääräisiä satasia sivuun vuoden ajan. Emme halunneet tuhlata hääjuhlaan suurta summaa, koska halusimme matkustella, Helena kertoo.

Niemiset valitsivat hääpaikakseen Leppävirralla sijaitsevan lomakeskuksen, koska se oli edullinen. Kesähäiden vieraslistalla oli lähimpien sukulaistemme lisäksi ystäviä. Juhlatilan vuokrauksen lisäksi hääpari vuokrasi muutaman lomamökin, jotta vieraat pääsivät majoittumaan. Pitopalvelu maksoi vajaa tuhat euroa. Jälkiruokana tarjoiltiin kakun kanssa mansikkatilaa pitävän ystävän hääparille lahjoittamia mansikoita. Alkoholijuomat haettiin Tallinnasta.

- Tarkkaan laadittuun budjettiimme ilmaantui koko ajan yllättäviä kulueriä. Juhlatilan koristeisiin kului yllättävän paljon rahaa. Emme myöskään olleet tajunneet, miten paljon sormusten kaiverrukset maksoivat, Helena sanoo.

- Monessa asiassa pystyimme säästämään: ostin käytetyn hääpuvun ja hääpaikan koristeita askartelimme ystäväporukalla. Seinälle kiinnitimme kuvasarjan elämäntaipaleestamme, ja lasimaljoihin keräsin itse hiekkaa ja viimeistelin koristeet Välimeren rannalta keräämilläni simpukoilla. Koska kirkko ja juhlapaikka olivat lähekkäin, siirryimme paikasta toiseen kävellen ja kimppakyydeillä.

”Suomessa olisimme maksaneet paljon enemmän”

Kuva: Wen Jun Fun ja Lauri Tiislerin kotialbumi

Wen Jun Fun ja Lauri Tiisler juhlivat häitään Tallinnassa vuonna 2012. Mukana juhlimassa oli 70 vierasta. Häiden kulut olivat 7 655 euroa.

-Järjestimme ystävillemme ikimuistoiset kesähäät Tallinnassa, koska osa mieheni sukulaisista on sieltä kotoisin. Hääbudjettimme oli noin kuusi tuhatta euroa, ja se ylittyi lopulta puolellatoista tonnilla. Suomessa samanlaisten häiden järjestäminen olisi maksanut paljon enemmän. Rahoitimme häät säästöillämme, ja vanhempamme auttoivat meitä kahdella tuhannella eurolla, Wen Jun Fun kertoo

Juhlapaikka löytyi virolaisen nettisivuston kautta. Varaus hoitui juhlatilan sähköpostitse, mutta hääpari kävi allekirjoittamassa paperit paikan päällä. ”Rakastuimme arvokkuutta huokuvaan kartanoon ensisilmäyksellä”, Wen Jun Fun sanoo.

Kaupungin reunamilla sijaitsevaan juhlapaikkaan oli Tallinnan satamasta noin 40 minuutin taksimatka. Kartanossa oli hääsviitti, majoitustilat 20 vieraalle sekä saunaosasto porealtaineen. Osa vieraista majoittui lähellä sijaitsevassa hotellissa. ”Halusimme, että vieraat viihtyvät juhlissamme mahdollisimman pitkään, joten tarjosimme kaikille halukkaille majoituksen.”

-Suuri osa budjetista kului ruokaan ja juomaan. Pitopalvelun kautta hoituivat myös hääkukat ja loppusiivous. Virolaistyyliset ruoat sisälsivät paljon lihaa, ja ruoka oli erittäin maukasta. Ostimme lisäksi menomatkalla juhliin lisää alkoholijuomia, Wen Jun Fun listaa.

- Hääasumme löytyivät Suomesta. Ostin poistoerästä hääpuvun 70 prosentin alennuksella, ja Lauri vuokrasi frakkinsa. Hääkutsut teetätin edullisesti synnyinmaassani Kiinassa. Virossa häämeikki ja -kampaus ovat edullisempia kuin Suomessa, joten tilasin ne myös äidilleni, yhdelle kaasolleni sekä siskolleni.

”Otimme, mitä halusimme”

Kuva: Pyry Antero Photography

Salla ja Janne Miettinen menivät naimisiin Sipoossa vuonna 2014. Häissä oli 111 vierasta ja hääbudjetti oli 13 590 euroa.

- Syyshäämme Sipoossa olivat ikimuistoiset. Kirkkovihkimisen jälkeen sukulaisista ja ystävistä koostunut hääseurueemme siirtyi lähellä sijaitsevaan idylliseen juhlasaliin. Kaavailimme häiden budjetiksi 10 000 euroa, mutta summa kasvoi reilusti matkan varrella. Meillä oli valmiina säästöjä, ja säästimme yhdeksän kuukauden valmisteluaikana lisää. Tämä onnistui, koska maksoimme asumisestamme noihin aikoihin vähän. Myös vanhempamme auttoivat meitä, Salla sanoo.

- Emme halunneet tinkiä tästä elämämme ikimuistoisimmasta päivästä. Otimme, mitä halusimme. Emme ajatelleet rahaa, sillä häät ovat vain kerran elämässä.

Sallan mukaan suurin menoerä oli pitopalvelu, johon kuului ruoan, astiaston ja tarjoilun lisäksi cocktailpalat ja hattarakone. ”Iltapalan teimme itse”, Salla sanoo.

- Menu piti sisällään useamman ruokalajin sekä runsaan salaattipöydän. Olin suunnitellut käytetyn hääpuvun ostamista, mutta kun kävin liikkeessä, yksi puku tuntui niin omalta, etten voinut enää harkita muuta. Korjausompeluineen ja asusteineen tälle luomukselle tuli hintaa kaksi tuhatta euroa. Mieheni vuokrapuku maksoi 180 euroa. Hääkampauksen ja -meikin sain lahjana kampaajana työskentelevältä morsiusneidoltani.

Salla myi hääpuvun häiden jälkeen eteenpäin. ”Sain siitä lopulta noin viitisen sataa. Käytin kuitenkin puvun pesulassa ennen myyntiä, joten en siitä juuri plussalle jäänyt”, Salla kertoo. Juhlasalin ruskeiden muovituolien päälle vedettyjen huppujen hinnaksi tuli useampi satanen.

-Hinta oli korkea, mutta emme halunneet tinkiä yksityiskohdistakaan.

Ajankohtaista

Katso lisää ajankohtaisia