Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Terveys16.6.2018

Mitä tehdä, jos punkki on päässyt puremaan? TerveysHelpin lääkäri: Näitä tauteja punkit levittävät

LähiTapiolan TerveysHelppi-palvelun lääkäri kertoo videohaastattelussa, kuinka punkin puremia voi ennaltaehkäistä ja miten toimia, jos punkki on päässyt puremaan. Entä mitä tauteja punkit levittävät ja miten niiltä voi suojautua?

Punkit ovat jokakesäinen kestoaihe ja tuovat huolta kesän mökkeilyyn sekä ulkoiluun. LähiTapiolan TerveysHelppi-palvelun lääkäri Pia Luukkonen kertoo videohaastattelussa ohjeet punkin pureman hoitoon sekä punkeilta suojautumiseen.

TerveysHelpissä hoidetaan terveyttä etänä ja puhelimen sekä chat-sovelluksen kautta saa nopean yhteyden hoitajiin sekä lääkäreihin. Luukkonen kehottaa varautumaan punkkeihin jo ennen puremaa vaatetuksella sekä huolellisuudella.

- Kannattaa käyttää varsinkin punkkialueilla ja heinikoissa pitkäpunttisia housuja ja ehkä pitkää hihaakin ja suojata näin itsensä punkeilta. Iltaisin tulee myös tehdä punkkitarkastus ja katsoa tarkkaan, onko niitä iholla.

Katso videolta lääkäri Pia Luukkosen haastattelu:

UNDER CONSTRUCTION: new embedded component: ContentfulNewsroomVideo
rich text node: {"nodeType":"embedded-entry-block","data":{"target":{"sys":{"id":"e860858e-f220-4acc-bb7a-3f12673b3940","type":"Link","linkType":"Entry"}}},"content":[]}
reference entry: {"id":"d3f06108-5ae1-5f2d-8ef2-37088936ac0d","videoUrl":"https://www.youtube.com/watch?v=OywGmtCnWPc","altText":null,"contentful_id":"e860858e-f220-4acc-bb7a-3f12673b3940","internalName":"1606 Punkkivideo","internal":{"type":"ContentfulNewsroomVideo"}}

Mikäli punkki on kuitenkin päässyt puremaan ja sellaisen löytää iholtaan illalla ulkoilupäivän päätteeksi, tulee punkki poistaa esimerkiksi erityisillä punkkipihdeillä. Apteekeissa on saatavilla erilaisia välineitä, joilla punkit saa turvallisesti irti ihosta. Luukkosen mukaan kotihoito riittää yleensä punkin puremissa.

- Jos iholle jää poistosta pieni reikä, niin kuten kaikissa pienissä ihovaurioissa kannattaa varsinkin näin kesällä huolehtia, ettei ihoon tule tulehdusta. Hoito-ohjeena on huuhdella ja puhdistaa iho hyvin.

Punkit levittävät kahta eri tautia

Punkit levittävät myös sairauksia, ja myös siksi sekä ennaltaehkäisyyn että puremien hoitoon tulee kiinnittää huomiota. Luukkonen kertoo punkkien levittävän kahta erilaista tautia.

- Enkefaliittia eli aivokuumetta vastaan on olemassa rokote, eli etenkin, jos oleilee punkkialueella paljon, kannattaa se hankkia. Toinen punkkien levittämä tauti on borrelioosi. Mikäli punkki on päässyt olemaan iholla pidempään, yli 24 tuntia, kannattaa seurata, ilmestyykö ihoon leviävä punainen jälki. Silloin viimeistään kannattaa olla meihin yhteydessä.

TerveysHelppi-palvelu on tarkoitettu kaikille, joilla on LähiTapiolan henkilövakuutus. Palveluun voi soittaa maksutta numeroon 0206 1000 ja se on avoinna joka päivä klo 7-23 ja se on auki myös koko kesän ajan. Luukkosen mukaan punkkeihin liittyen tulee yhteydenottoja nyt päivittäin.

- Tänne voi olla yhteydessä hyvin matalalla kynnyksellä ja saa kontaktin lääkäriin ja voidaan yhdessä arvioida, riittääkö punkin puremaan tai mihin tahansa tilanteeseen kotihoito vai pitäisikö tehdä jotain muuta.

Tutustu TerveysHelppiin tarkemmin täällä.