Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Terveys24.1.2018

Influenssa ja nielutulehdus jylläävät ympäri maata – TerveysHelpin lääkärit: ”Antibioottihoito on tehotonta”

LähiTapiolan TerveysHelppi-palvelussa yleisimpiä yhteydenottoja ovat nyt alkuvuodesta virusnielutulehdukset sekä influenssa.

LähiTapiolan virtuaalisairaala toimii TerveysHelppi-palvelun kautta. TerveysHelpin kautta tavoittaa etänä sairaanhoitajan sekä tarvittaessa myös lääkärin. Virtuaalisairaalassa on tammikuussa hoidettu erityisen paljon influenssatapauksia, TerveysHelpin lääkärit Pia Luukkonen ja Anne Autio kertovat.

- Nyt on paljon viruksia liikenteessä sekä vatsatauti- että hengitysoirein. Influenssaepidemia on käynnissä ja influenssatartuntoja on koko maassa ja kaikenikäisillä. Myös enterorokkoa on yleisesti. Sen tyyppioireena ovat kuume, kurkkukipu sekä suun, käsien ja jalkojen alueelle ilmaantuvat näppylät tai rakkulat, Pia Luukkonen kertoo.

Aikuisilla influenssan tyypilliset oireet ovat äkillinen ja raju sairauden alku, korkea kuume, vilunväristykset, päänsärky, lihassärky, huonovointisuus ja kuiva yskä. Nuha ei ole tavallista alkuvaiheessa.  Äkillisesti noussut kuume ja kuiva, hakkaava yskä viittaavat influenssaan. Hoidoksi lääkärit suosittelevat lepoa ja tarvittaessa tulehduskipulääkettä.

Lapsille ei suositella antibiootteja tai yskänlääkettä

Lapsilla esiintyy nyt myös virusnielutulehdusta eli laryngiittia, jonka tyypillisin oire on kurkkukipu, äänen käheys ja ”haukkuva” yskä. Hoitona on kipulääkitys ja kylmä ilma usein auttaa hengenahdistusoireeseen.

- Akuuttiin hengitystieinfektioon liittyvä yskä johtuu pienellä lapsella yleensä virusinfektiosta. Lapsen virusinfektioon liittyvä yskä on itsestään paraneva tauti, jota ei hoideta antibiooteilla. Antibioottihoito on tehotonta, Luukkonen sanoo.

Lääkärit eivät myöskään suosittele ykänlääkkeitä ei käytettäväksi lasten yskän hoitoon.

- Lasten yskänlääkkeet eivät helpota oireita lasten akuutissa yskässä, ja ne saattavat aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia. Hunaja saattaa helpottaa oireita yli 1-vuotiaiden lasten akuutin öisen yskän lyhytaikaisessa hoidossa.

Lyhyen sairausloman voi kirjoittaa etänäkin

Aikuisten virustautien eli tavallisten flunssien hoidoksi lääkärit neuvovat niin ikään kipulääkkeitä ja lepoa. TerveysHelpin lääkärit voivat myös kirjoittaa lyhyitä sairauslomia etäkontaktin yhteydessä.

- Toivomme yhteydenottoa, mikäli vointi huononee, on yleistilan laskua, hengenahdistusta tai kotikeinot eivät auta. Myös pienten lasten suhteen kannattaa herkemmin pyytää ammattilaiselta arviota.

LähiTapiolan virtuaalisairaala avasi ovensa virallisesti tällä viikolla, mutta tammikuun aikana yhteydenottoja puhelimitse sekä chat-sovelluksen kautta on tullut jo 12 000. Koko vuodelle 2018 odotettavissa on 200 000 potilaskontaktia.

TerveysHelppi on tarkoitettu kaikille, joilla on LähiTapiolan henkilövakuutus. Palveluun voi soittaa maksutta numeroon 0206 1000 ja se on avoinna joka päivä klo 7–23.