Pidä huolta itsestäsi ja omaisuudestasi – Parhaat vinkit turvalliseen juhannukseen
Juhannukseen kuuluu mökkeily, saunominen, grillailu ja vesillä liikkuminen. Hauskanpidossa kannattaa pitää järki päässä ja käyttää harkintaa, jotta juhlatunnelma ei lässähtäisi vahinkojen vuoksi.
Suomen kesä ja pitkään odotettu valo houkuttelevat vesi- ja ulkoaktiviteettien pariin. Talven jälkeen mökkielämään kuuluvien toimien virittely tuottaa harmillisen paljon vahinkoja. Säällä on myös iso merkitys tapaturmien määrään. Etenkin lämpimällä säällä sattuu paljon vahinkoja niin maalla kuin vesillä. Yleisimpiä vahinkoja voi välttää varsin helposti. Tässä LähiTapiola Idän korvausjohtaja Marjaana Niskasen parhaat vinkit juhannuksen viettoon.
1) Päihtyneenä kannattaa pysyä erossa järvestä ja tulesta
Vakavimpia juhannustapaturmia ovat hukkumiset ja palovammat. Päihteet, veneily ja uiminen ovat erittäin huono yhdistelmä. Uimakavereita kannattaa muutenkin pitää silmällä ja veneeseen astua vain pelastusliivit päällä.
Tulenkäyttö vaatii aina varovaisuutta. Alkoholia nauttineena ei kannata ryhtyä sen enempää kokon polttamiseen kuin saunankaan lämmitykseen.
Vaikka korkki olisi pysynyt kiinni, ennen avotulen sytyttämistä on joka tapauksessa tarkistettava maastopalovaroitukset. Jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että tulipalon vaara on ilmeinen, nuotiopuuhat täytyy jättää toiseen ajankohtaan. Kaikenlaisten sytytysnesteiden kanssa on oltava äärimmäisen varovainen, ja räjähdysmäisesti palava bensiini pitää kaukana tulesta.
2) Automatkalle malttia ja kunnon turvavälit
Juhannuksen vietossa autoille syntyy kolhuja useammin kuin ihmisille. Pelti on toki halvempaa kuin ihmishenki, mutta juhannusilon autovahinkokin haihduttaa. Riittävä turvaväli on varsin toimiva konsti erityisesti lasivahinkojen ja peräänajojen ehkäisemiseen.
Pikkuvahinkoja kuten parkkipaikkakolhaisuja ja puihin peruuttamisia sattuu helposti juhannusruuhkien aikaan ja vieraissa paikoissa liikkuessa. Maltti on siis valttia!
3) Pihapeleihin kunnon kengissä
LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan vuonna 2021 sattui juhannuksen aikaan yli 500 tapaturmaa. Tilastoissa eivät ole mukana hukkumiset eivätkä liikennevahingot. Ylivoimaisesti eniten suomalaisille on sattunut erilaisia kaatumisia, liukastumisia ja putoamisia.
Piha-aktiviteetteihin kuten jalkapallon peluuseen sekä terassilla ja laiturilla kävelyyn kannattaa pukea jalkaan kunnolliset kengät. Epätasainen maasto ja liukkaat pinnat voivat olla petollisia.
4) Älä jätä grilliä valvomatta
Grillin pohjalle kerääntynyt rasva ja ruoantähteet lisäävät rasvapalon riskiä, joten grillin puhdistaminen on tärkeä osa grillaamista. Jos palo syttyy, nopea reagointi ehkäisee palovahinkojen leviämistä. Pysy siis grillin lähellä leimahtamisen varalta.
Varaa rasvapaloon sopiva sammutusväline jo valmiiksi grillin viereen. Sammutin on paras, sillä sammutuspeite ei välttämättä riitä tukahduttamaan paloa. Älä koskaan yritä sammuttaa rasvapaloa vedellä.
5) Skarppina liukkaassa ja hämärässä saunassa
Pimeä löylyhuone ja saippuavedestä märkä lattia vaativat tarkkaavaisuutta. Saunassa tapahtuu paljon liukastumisia ja pahimmillaan sen seurauksena saadaan palovammoja kiukaasta.
Toinen merkittävä vaara on kiehuvan pesuveden aiheuttamat vammat. Pesuvati on hyvä täyttää aina ensin kylmällä vedellä ja lisätä siihen kuuma vesi, jotta ei vahingossa tulisi kaataneeksi kiehuvan kuumaa vettä suoraan omaan niskaan.