Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Pirkanmaa 29.4.2024

Paista vappumunkkeja varoen - rasvapalot aiheuttavat suurimmat vahingot keittiössä

Vappu on munkkien paistamisen sesonkiaikaa. On hyvä kuitenkin muistaa, että rasvapalo on yksi keskeisimmistä ruoanlaiton paloriskeistä. Herkästi syttyvä ja voimalla palava rasva aiheuttaa mittavimmat vahingot liesipaloissa. Ripeä toiminta ja varautuminen auttavat rasvan leimahtaessa.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tutkimuksessa tutkittiin LähiTapiolan korvaamia palovahinkoja vuosilta 2017-2020. Tutkimuksessa tarkasteltiin lieteen liittyviä tulipaloja. Niissä rasvapaloista maksetut vahinkokorvaukset olivat keskimäärin noin 16 000 euroa. Muissa liesipalojen yleisissä syttymissyissä keskikustannukset jäivät vähintään puolet rasvapaloja alemmas. Jos tuli pääsee leviämään laajasti rakennukseen, se voi pahimmillaan aiheuttaa yli sadantuhannen euron vahingot.

Öljy, voi tai margariini voi yllättävän herkästi syttyä palamaan, ja rasvapalossa vapautuu valtavasti lämpöä. Nopeasti ja voimalla syttyvä palo saattaa levitä esimerkiksi ympäröiviin tekstiileihin, keittiönkaappeihin tai liesituulettimeen. Palava rasva voi myös roiskua ja tuli siten levitä. Näissä tilanteissa nopea alkusammutus ja tulen tukahduttaminen alkuvaiheessa olisi ensiarvoisen tärkeää.

- Raha ei tietenkään ole mitään verrattuna henkilövahinkoihin tai turvallisuuden tunteen järkkymiseen, mutta tutkimus antaa kuvaa rasvapalojen riskeistä. Keittiön lisäksi rasva voi syttyä palamaan esimerkiksi kodin terassilla grillatessa tai savustaessa. Alkusammutusväline on siis aina hyvä olla lähellä, kun kokkaa, sanoo korvaustoiminnasta vastaava johtaja Antti Määttänen LähiTapiola Pirkanmaalta.

Tarkkana munkin paiston lisäksi myös pihviä paistaessa ja leipoessa

Liedeltä eli hellalta alkunsa saaneet palot ovat yleisin keittiön tulipalojen aiheuttaja. Rasvapalot ovat tutkimuksen mukaan kolmanneksi yleisin syttymissyy liesipaloissa. Muut kärkikolmikkoon yltäneet syyt olivat liedelle jäänyt ylimääräinen tavara ja valvomaton ruoanlaitto.

Mieleen tulee helposti, että rasva voi syttyä erityisesti friteeratessa eli suuressa öljymäärässä uppopaistaessa. Asiantuntijat kuitenkin arvioivat, että useammin kodin rasvapalot liittyvät pienempiin rasvamääriin. Munkkeja tai ranskalaisia öljyssä valmistaessa paloriskit saatetaan myös helpommin tiedostaa.

- Palo voi saada alkunsa esimerkiksi pannulla lihaa tai kalaa voissa paistaessa tai kattilassa margariinia taikinaa varten sulattaessa. Tyypillisesti jokin keskeyttää ruoanlaiton, vie kokkaajan huomion ja lopulta liedelle unohtunut ja ylikuumentunut rasva leimahtaa liekkiin. Huomion voi viedä esimerkiksi puhelin, ovikello tai lapsi, muistuttaa Määttänen.
Uppopaistaessa vahingot voivat kuitenkin herkemmin kasvaa suuriksi.

- Täynnä öljyä oleva kattila voi palaa jopa parikymmentä minuuttia, jolloin sen ympärillä olevat rakenteet taatusti ehtivät syttyä. Lisäksi jos voimakas palo pääsee leviämään esimerkiksi liesituulettimeen tai hormiin kertyneen rasvan kautta, se voi nopeasti edetä jopa kattorakenteisiin, kertoo Määttänen.

Ripeä toiminta ja varautuminen auttavat rasvan leimahtaessa

Nopeasti syttyvä rasvapalo voi hätkäyttää, jos siihen ei ole varautunut ennalta. Alkusammutukseen ei myöskään kannata ryhtyä, jos se ei ole enää turvallista. Rasvapalon alkusammutukseen on kuitenkin olemassa monia keinoja.

Jos rasva syttyy ruokaa laittaessa palamaan, tuli on paras yrittää tukahduttaa heti siinä paikassa sopivalla sammutusvälineellä. Pyri kääntämään liesi ja liesituuletin mahdollisimman pian pois päältä. Palavaa kattilaa ei saa lähteä kuljettamaan mihinkään, sillä astian siirtäminen voi aiheuttaa lisää vahinkoja, erityisesti vakavia henkilövahinkoja. Jos palavaa rasvaa yrittää sammuttaa vedellä, on seurauksena ainoastaan pahempi tilanne.

- Palonalun voi tukahduttaa esimerkiksi kuivalla kattilan tai pannun kannella tai sammutuspeitteellä. Molemmat kannattaa siis pitää keittiössä käden ulottuvilla. Etenkin friteerausta valmistellessa on tärkeää varmistaa, että kansi istuu kattilaan hyvin, jotta sillä voi tarvittaessa estää tulelta hapensaannin. Kannen tulee myös olla täysin kuiva sammutushetkellä, sanoo Määttänen.

- Vettä ei koskaan tule käyttää rasvapalon sammutuksessa, koska siinä voi aiheuttaa itselleen palovammoja ja saada myös tulen leviämään. Palavaan rasvaan kaadettu vesi höyrystyy hyvin nopeasti, mikä voi saada koko kattilan sisällön leviämään räjähdysmäisesti. Pienikin tilkka vettä voi aiheuttaa palovammoja kuuman rasvan kanssa toimiessa, Määttänen jatkaa.

Muista nämä, kun käytät rasvaa ruoanlaitossa

  • Vahdi ruokaa.

  • Pidä alkusammutusväline käden ulottuvilla: kuiva kattilankansi, sammutuspeite, käsisammutin. Opettele alkusammutusvälineen käyttöä ennalta.

  • Seuraa uppopaistaessa ohjeita. Älä päästä öljyä kuumenemaan yli 200-asteiseksi. Käytä mahdollisimman hyvin kuumennusta kestävää öljyä.

  • Puhdista liesituuletin säännöllisesti ja vaihda tarvittaessa sen suodatin.

  • Jos pidät friteerauksesta, harkitse erillisen rasvakeittimen käyttöä.

  • Varmista, että asunnossa on toimiva palovaroitin.

Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö – Liesipalot vakuutusyhtiölle tehtyjen vahinkoilmoitusten näkökulmasta (Laura Kuurne)

Tutkimuksessa analysoitiin LähiTapiolalle vuosina 2017–2020 koti- ja yritysvakuutuksista tehtyjä vahinkoilmoituksia ja verrattiin niitä pelastustoimen PRONTO-tietokannan onnettomuustietoihin samalta ajanjaksolta. LähiTapiola rahoitti tutkimuksen, koska yhtiö haluaa auttaa kotien tulipalojen ja vaaratilanteiden ehkäisyssä.