Loppukesän myräkät koettelevat kotitalouksia – ennakoi ja ehkäise vahinkoja
Ilmatieteenlaitos on antanut tuulivaroituksen puuskaisista tuulista koko Lappiin alkuviikoksi. Vahinkojen torjumisessa ennakointi on avainasemassa.
Rajuilmat ovat tavanomainen osa lappilaistenkin loppukesää ja syksyä, kun sää alkaa viiletä. Toistaiseksi niiden määrät eivät näytä ilmastonmuutoksen myötä lisääntyneen, mutta sään ääri-ilmiöt ovat voimistuneet. Trombit ja syöksyvirtaukset ovat yhteydessä ilmaston lämpenemiseen, ja nykyään ne ovat yleisempiä ja voivat aiheuttaa paikallisesti mittavia vahinkoja metsissä.
Sen lisäksi, että kovat tuulet voivat koetella metsänomistajia, ne aiheuttavat harmia myös kotitalouksille. Myrskyissä sattuukin huomattavan paljon omaisuusvahinkoja etenkin pihapuiden kaatumisten takia.
- Nyt onkin oikea aika tarkistaa niin vapaa-ajan asunnon kuin kotipiirinkin rakennusten lähellä sijaitsevien pihapuiden kunto ja huolehtia mahdollinen poisto, LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela vinkkaa.
Kun säätiedotus ennustaa myräkkää, kaikki pihan irtonainen tavara, kuten pihakalusteet, kannattaa viedä säilöön varastoihin tai pyrkiä kiinnittämään siten, että tuuli ei saa niitä napattua mukaansa.
- Yksi tuulen mukaan helposti lähtevä isompi esine on trampoliini, joka lennellessään voi aiheuttaa isoja vahinkoja, mikäli sen tielle sattuu vaikkapa pysäköity auto. Trampoliinin voikin esimerkiksi ankkuroida maahan tai kiinnittää rakennukseen kuormaliinan avulla, Koskela lisää.
Mikäli vahinkoja pääsee syntymään, kotivakuutus ja vastuuvakuutus auttavat
Kovassa tuulessa trampoliinit voivat lennellä ja huonokuntoiset puut kaatua myös naapurin puolelle ja vahingoittaa esimerkiksi rakennuksia, pihassa olevia autoja tai muuta omaisuutta.
Kiinteistön omistajalla onkin velvollisuus huolehtia huonokuntoisten puiden kaatamisesta omalla pihalla, Koskela kertoo.
- Jos kiinteistön omistajan katsotaan olleen huolimaton pihapuiden kunnon tarkastelun osalta, on kyse tuottamuksellisesta vahingosta, ja hän on vahingonkorvausoikeuden mukaan korvausvastuussa naapurille aiheutuneista vahingoista. Jos taas hänellä ei ole ollut syytä epäillä puun kuntoa sen ulkonäön, iän tai muun seikan perusteella, pääsääntöisesti kiinteistön omistaja ei ole vastuussa myöskään vahingosta. Näin siitäkin huolimatta, että puun sittemmin todettaisiin olleen vaurioitunut, Koskela summaa.
Tuottamuksellisissa tapauksissa kiinteistön omistaja voi saada naapurille aiheuttamastaan vahingosta korvausta vastuuvakuutuksensa kautta. Jos tuottamusta ei ole, vahinko korvataan vahinkoa kärsineen omasta kotivakuutuksesta.
Kotivakuutus ja sitä täydentävä vastuuvakuutus ovatkin ehdottoman tärkeitä jokaiselle.
- Pahimmassa tapauksessa kaatuvat puut ja lentävät tavarat voivat aiheuttaa myös henkilövahinkoja. Siksi vahinkojen ennaltaehkäisy on erityisen tärkeää, Koskela kiteyttää.
Sääennusteessa myrskyää? Näin ehkäiset vahinkoja
Siirrä pihalta kalusteet ja muu irtaimisto esimerkiksi varastoon tai sido ne kiinni johonkin kiinteään.
Varmista, että rankkasateella vesi pääsee virtaamaan poispäin rakennuksesta. Vetäväthän sadevesikourut, eihän kaivojen päällä ole roskia? Kellarivarastossa säilytettävät kosteus- ja kastumisvahingoille alttiit tavarat on asetettava vähintään kymmenen senttimetrin korkeudelle lattiasta.
Selvitä etukäteen, mistä saat tarvittaessa katkaistua sähköt ja veden, jotta voit myräkän iskiessä tarvittaessa toimia nopeasti. Ukkosen varalta virta kannattaa katkaista ainakin niistä sähkölaitteista, joihin pääset käsiksi ja jotka voivat vaurioitua salaman iskiessä.
Siirrä ajoneuvot ja muu arvokas omaisuus mahdollisuuksien mukaan autotalliin tai ainakin riittävän loitolle puista.
Sulje ovet ja ikkunat. Tarkista myös, että mahdolliset kattoikkunat ja parvekelasitukset ovat kiinni.
Jos mahdollista, käy tekemässä suojatoimia myös mökillä. Tarkista, että veneen kiinnitykset laiturissa ovat kunnossa.
Vältä ulkona liikkumista myräkän aikana. Pidä myös lapset ja eläimet sisällä.