Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Lappi7.5.2024

Lapin kevät on edennyt hitaasti - silti jääturvallisuus on heikentynyt monin paikoin merkittävästi

Lapin kevät on ollut kylmä ja pakkasasteita on vielä sääennusteen mukaan luvassa tulevina öinä. Sääolosuhteet ovat mahdollistaneet liikkumisen luonnonjäillä tänä keväänä tavanomaista pidempään, mutta huhtikuun lopussa lämmennyt sää vaikuttaa jo monin paikoin jääturvallisuuteen Lapissa.

Lappi on laaja alue ja sääolosuhteet vaihtelevat suuresti eri alueiden välillä, tämä näkyy myös jäätilanteessa. Etelä-Lapissa luonnonjäät ovat lähteneet heikkenemään nopeasti sään lämpenemisen myötä, eikä jäälle ole enää monin paikoin mitään asiaa, mutta ylempänä Lapissa jäillä liikkuminen on vielä useimmissa paikoissa mahdollista.

Oli alueen jäätilanne mikä tahansa, jokaisen jäälle lähtöä suunnittelevan kannattaa nyt kuitenkin pohtia, onko sinne meneminen enää järkevää. Lisäksi erityisesti lasten ja lemmikkien menemistä jäälle tulee valvoa nyt tarkasti.

- Itsehän sitä osaa arvioida paremminkin, onko jäälle turvallista mennä, mutta lapset ja lemmikit eivät osaa tällaista arviointia tehdä, LähiTapiola Lapin markkinointiasiantuntija Smeds Mirva lisää.

Suomen uima- ja hengenpelastusliitto SUH:in tilaston mukaan tammi-maaliskuun aikana on Suomessa hukkunut 9 henkilöä, joka on miltei puolet enemmän, kuin vuoden 2023 vastaavalla ajanjaksolla. Useimmiten näissä tapauksissa liikutaan tutuilla jäillä, joka sitten pääseekin yllättämään sillä ikävimmällä tavalla.

Vaaranpaikat eivät aina näy päälle päin

Jäätä voi olla paksustikin, mutta se ei kerro sen kestävyydestä tai turvallisuudesta. Suomen uima- ja hengenpelastusliitto SUH:in mukaan sään lämmitessä paksukin teräsjää puikkoontuu muutamassa tunnissa. Etenkin rantojen kaislikot sekä virtapaikat jokisuissa, siltojen alituksissa, karikkojen läheisyydessä ja viemäriputkien laskupaikkojen lähettyvillä haurastuvat ensimmäisenä. Myös mahdolliset tuuliavannot suurenevat kevään edetessä nopeasti ja voivat olla salakavalia ja huonosti havaittavia.

- Minäkin olen tällaiseen virtapaikkaan tipahtanut kevättalven pilkkireissulla. Kyseessä oli itselleni hyvinkin tuttu vesistö - melko pieni ja etenkin talviaikaan matala joki, jossa virtauksia kuitenkin esiintyy. Yöllä oli satanut lunta ja lumikerros jään päällä oli rikkoutumaton lukuun ottamatta aamuyöstä liikkuneiden eläinten jälkiä. Hirvi oli ylittänyt joen. Ohitin jäljet ja samassa olin itse lanteita myöten jääaukossa. Liukulumikengät tekivät nousemisesta erittäin haasteellista ja kun yritin nojautua eteenpäin ryömiäkseni jäälle, se vain putosi alta pois. Vaikka joki on matala, hätähän siinä tulee, Smeds kertoo.

- Vettä oli vähän ja sinänsä vaaraa hukkumisesta ei ollut, jalat tietenkin kastuivat. Matkaan oli pakattuna kuitenkin pari käsipyyhettä, ja tarkoitus oli tehdä tulet pilkkimisen lomassa, joten kuivattelu oli mahdollista. Lisäksi ilman lämpötila oli tuolloin useamman asteen plussalla ja aurinkokin paisteli hetkittäin. Vesi loiskui kengissä, mutta tein päätöksen, että jatkamme matkaa, mutta jos olisi ollut pakkasta, olisi ollut pakko kääntyä takaisin pikavauhtia - kylmä olisi tullut hyvin nopeasti, Smeds jatkaa.

On siis tärkeää muistaa, että vaikka jää näyttää ehkä vahvalta, se voi olla petollisen heikkoa. Jään paksuutta on oikeastaan mahdotonta arvioida silmämääräisesti ja lisäksi mahdollinen lumipeite estää havainnoimisen käytännössä kokonaan.

- Oma kastautuminen tapahtui maaliskuussa, kun sää oli vielä hyvin talvinen. Kevään edetessä jäiden kunto heikkenee kuitenkin nopeasti ja riski pudota jäihin kasvaa, Smeds kommentoi.

Suomen uima- ja hengenpelastusliitto SUH neuvoo ennen jäälle lähtemistä arvioimaan alueen jäätilannetta - paljonko jäätä on ja onko se teräsjäätä. Kannattaa myös tiedostaa mahdolliset vaaranpaikat, joissa jää haurastuu ensimmäisenä. Jäänaskalien lisäksi kaveri on paras turvavaruste.

- Itsekin pääsin avannosta pois miehen avustamana. Yksin, jos olisi pitänyt räpistellä, siinä olisi mennyt kyllä melkoisen kauan. Selässä oli pilkkireppu kairoineen ja jalassa liukulumikengät, jotka olivat sujahtaneet jään ja veden alle, Smeds kertaa tapahtumia.

Jos näet jonkun vaarassa jäällä, soita välittömästi hätänumeroon 112.

Lisätietoja:

Smeds Mirva, markkinointiasiantuntija, LähiTapiola Lappi, puh. 0417302572, mirva.smeds@lahitapiola.fi