Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Lappi3.6.2024

Kesä on sähköisten kulkupelien kulta-aikaa - käytä ladattavia laitteita oikein

Erilaiset akkukäyttöiset sähkölaitteet ovat yleistyneet kodeissa nopeasti ja etenkin kesäaikaan kodeissa käytetään ahkerasti erilaisia sähköisiä kulkupelejä. Kodin ladattaviin laitteisiin liittyy paloriski, jota monikaan ei ymmärrä.

Tavanomaisten ja arkea helpottavien laitteiden lisäksi useista kodeista löytyy nykyään sähköpyöriä, -potkulautoja tai skuutteja, jotka toimivat litiumakulla ja ovat kesäisin aktiivisessa käytössä vaatien myös ahkeraa lataamista. Vaikka laitteet valtaosin toimivat turvallisesti, silloin tällöin sattuu vaaratilanteita ja jopa tuhoisia tulipaloja.

Litiumioniakuille on normaalia pieni lämpeneminen latauksen aikana. Mikäli akku latauksen aikana kuitenkin kuumenee merkittävästi, turpoaa silmin nähden tai siitä leviää hajua, tulee lataaminen lopettaa heti. Viallinen akku saattaa myös vuotaa tai pitää erikoista ääntä.

- Jos akku on rikki, niin se on rikki, eikä se ole enää käyttökelpoinen. Litiumioniakku rakentuu yhdestä tai useammasta kennosta, ja jos yksi niistä hajoaa, voi mahdollinen palo levitä ympäröiviin materiaaleihin tai vierekkäisiin kennoihin. Kaikki turvonneet tai ylikuumenevat akut eivät tietenkään aiheuta paloa, mutta riski on ymmärrettävästi suurempi, LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela kommentoi.

Laitepalo aiheutuu tavanomaisimmin jollain tapaa vioittuneesta akusta, mutta se voi olla seurausta myös liian korkeasta latausvirrasta, viallisesta laturista tai siitä, että laitteen muu osa on vioittunut.

- Laitteiden johdot ja pistokkeet, mutta myös akut on hyvä tarkistaa säännöllisesti vaurioiden varalta. Jos laite vaatii korjausta, on se vietävä ammattilaiselle eikä yrittää korjata sitä itse, Koskela huomauttaa.

Akkua kannattaa myös pitää silmällä, jos tietää, että se on esimerkiksi saanut iskun tai laitteeseen voi olla päässyt kosteutta. Näiden lisäksi kuumuus voi aiheuttaa litiumakussa vaurion, joka voi johtaa sen turpoamiseen, kuumenemiseen, käryämiseen ja pahimmillaan syttymiseen.

- Huolestuttavaa on, että joskus vaarallisen laitteen käyttöä saatetaan jatkaa pitkäänkin. Rikkoutunutta ja turvonnutta laitetta on voitu kursia kasaan teipillä ja jatkaa sen käyttöä. Tämä voi olla hyvin vaarallista myös käyttäjälle itselleen, LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela kommentoi.

Lataa turvallisesti

Olennaista on osata toimia silloin, jos esimerkiksi sähköpyörän akku alkaa toimia epänormaalisti. Prosessille ei ole mitään aikataulua, se voi tapahtua piankin vaurioitumisen jälkeen tai päivienkin kuluttua.

- Sähköpyörän tai -potkulaudan akun, kuten myös minkä tahansa muun laitteen lataaminen on varsin turvallista, kunhan se tehdään oikein. Latauksessa olevaa akkua ei myöskään pitäisi jättää yksin valvomatta vaikkapa pyörävarastoon tai talliin vaan se kannattaa ladata sisätiloissa, missä on itsekin, LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela kertoo.

Lataamiseen on tärkeää ensisijaisesti käyttää valmistajan suosittelemaa latauskaapelia ja -adapteria ja lataaminen tulisi aina tehdä kuivassa ympäristössä ja poissa suorasta auringonvalosta. Sen lisäksi, että latauksessa olevia laitteita ei tulisi jättää valvomatta, ei niitä tulisi myöskään ladata pehmeillä pinnoilla, kuten sängyllä tai sohvalla, koska se voi estää lämmön haihtumisen ja johtaa ylikuumenemiseen.

Kuitenkin, jos suhteutetaan kodin akkukäyttöisten laitteiden suuri määrä niille sattuneiden vahinkojen määrään, tulipalot ovat harvinaisia.

- Harvinaisia, mutta eivät tavattomia. Meillekin on jo kuluneen kevään aikana ilmoitettu tällaisista tapauksista, Koskela summaa.

Akkupalon sammuttamiseen toimii parhaiten vesi

Miten tulisi toimia, jos esimerkiksi sähköpyörän akku alkaa latauksessa yhtäkkiä kuumeta, kärytä tai jopa pullistua?

- Latauksessa oleva akku tai laite kannattaa mahdollisuuksien mukaan irrottaa ensimmäiseksi verkkovirrasta. Mitä pienempi akku, sitä nopeammin palo voi olla ohitse, mutta kannattaa tiedostaa, että sähköpalot palavat voimakkaalla liekillä ja siinä voi tapahtua myös räjähdyksiä, jossa kappaleet voivat vaurioittaa lähellä olevaa muuta omaisuutta tai ihmisiä. Palossa vapautuu myös myrkyllisiä kaasuja, Koskela muistuttaa.

Akkupalojen sammuttamiseen toimii tehokkaimmin vesi, koska se jäähdyttää samalla akkua. Myös vaahtosammutinta voi käyttää.

Jauhesammutin tai sammutuspeite eivät taas pysäytä akun sisäistä reaktiota, mutta niiden avulla voi saada tukahdutettua liekit. Sammutuspeitteen avulla voi myös suojata itseään lämmennyttä akkua siirrettäessä.

- Mikäli mahdollista, käryävä akku tai koko sähkölaite kannattaa sammutuspeitteen avulla upottaa esimerkiksi vedellä täytettyyn sankoon tai tiskialtaaseen ja viedä ulos paloturvalliselle etäisyydelle muusta omaisuudesta, sillä se saattaa syttyä uudelleen, Koskela kertoo.

Näin voit ehkäistä ladattavien laitteiden paloriskejä

  • Hätätilanteessa hälytä apua numerosta 112 ja varoita muita. Jos alkusammutus ei ole mahdollinen, poistu palavasta tilasta ja sulje ovet perässäsi.

  • Käytä laitetta aina käyttöohjeen mukaan ja lataa vain sille tarkoitetulla, ehjällä laturilla. Varo kolhimasta akkua. Lopeta laitteen käyttö heti, jos se alkaa merkittävästi kuumeta tai pullistua.

  • Lataa aina palamattomalla alustalla ja paikassa, jossa ympärillä ei ole syttymisherkkää materiaalia. Älä pidä laitetta suotta laturissa.

  • Varmista palovaroittimen toimivuus. Kun palovaroitin on samassa tilassa ladattavan laitteen kanssa, se havaitsee nopeasti mahdollisen palon alun. Ovathan alkusammutusvälineet saatavilla?

  • Suosi laitehankinnoissa tuttuja brändejä, vältä tilaamasta EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista.

  • Havaitessasi laitteessa vikaa, ota yhteyttä laitteen myyjään tai maahantuojaan. Käytettyjä pienakkuja voi viedä kosketuspinnat teipattuna myymälään tai erilliseen keräyspisteeseen. Katso lähin keräyspiste ja tarkemmat ohjeet osoitteesta https://www.kierratys.info/. Käytetyn sähkölaitteen akkuineen voi viedä myös sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen eli SER-pisteeseen. Lue lisää osoitteessa www.serkierratys.fi.

    • Huom! Jos epäilet laitteen olevan vaarallinen tai tiedät akussa olevan vikaa, kerrothan siitä vastaanottavalle taholle, älä laita esinettä muun sähköromun joukkoon.

    • Vaaralliseksi koetusta tuotteesta voi ilmoittaa myös Tukesille, joka valvoo Suomen markkinoilla olevien sähkölaitteiden turvallisuutta. Lue lisää Tukesin sivulla.