Jopa puolet joutunut vaaratilanteeseen suojatiellä LähiTapiola Idän alueella
LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn tulokset herättävät huolta: jopa puolet alueemme vastaajista on kohdannut vaaratilanteen suojatiellä. Vieläkin huolestuttavampaa on, että kaksi kolmasosaa jalankulkijoista ei uskalla luottaa siihen, että autot pysähtyvät suojatien eteen. Tämä kertoo siitä, että moni autoilija ei noudata lainmukaista velvollisuuttaan.
Jalankulkijoilla on oikeus ylittää tie turvallisesti suojatien kohdalta. Lain mukaan autoilijoiden on annettava esteetön kulku, kun jalankulkija on jo suojatiellä tai selvästi valmistautumassa astumaan sille.
LähiTapiolan kyselystä selviää, että itäisessä Suomessa puolet vastaajista on joutunut suojatiellä onnettomuuteen tai vaaratilanteeseen. 65 prosenttia vastaajista ilmoittaa lisäksi, että ei voi jalankulkijana luottaa siihen, että auto pysähtyisi ennen suojatietä. Tiedot perustuvat Arjen katsaus -kyselyyn, johon vastasi 17.4. – 13.5.2024 välisenä aikana yhteensä 6 030 henkilöä, joista LähiTapiola Idän alueella 193 henkilöä. Haastattelut kerättiin Kantar Media Finlandin Forumissa.
LähiTapiola Idän korvausjohtaja Marjaana Niskanen muistuttaa autoilijan velvollisuuksista suojatien läheisyydessä:
1. Jalankulkijalla on aina ensisijainen kulkuoikeus.
Autoilijan on hiljennettävä vauhtia suojatietä lähestyessään ja tarvittaessa pysähdyttävä kokonaan, jotta jalankulkija voi ylittää tien turvallisesti.
2. Varo erityisesti lapsia.
Lapset vasta opettelevat liikenteessä toimimista ja saattavat käyttäytyä arvaamattomasti. Autoilijoiden tulee aina varautua tähän erityisesti koulujen, leikkipaikkojen ja asuinalueiden läheisyydessä. Lapset voivat myös jäädä helposti esimerkiksi pensaiden tai pysäköityjen autojen katveeseen, mikä tekee heidän havaitsemisestaan vaikeampaa.
3. Älä koskaan ohita pysähtynyttä ajoneuvoa suojatien edessä.
Jos toinen auto on pysähtynyt suojatien eteen, on ehdottomasti pysähdyttävä myös itse. Ohittaminen suojatien edessä voi olla hengenvaarallista.
4. Varmista turvallinen ylitys, vaikka jalankulkija olisi hidas.
Jalankulkija voi liikkua hitaasti, olla varovainen tai kulkea lastenvaunujen, pyörätuolin tai muun apuvälineen kanssa. Autoilijan on tällöin oltava kärsivällinen ja annettava riittävästi aikaa turvalliseen ylitykseen.
Jalankulkijoidenkin tulee liikenteessä kiinnittää huomionsa muihin tiellä liikkujiin eikä esimerkiksi puhelimeen. Erityisen tärkeää on opettaa turvallista liikennekäyttäytymistä lapsille ja näyttää itse esimerkkiä.
-Jalankulkijoiden on tärkeää muistaa, että vaikka heillä on oikeus turvalliseen ylitykseen, varovaisuus ja huolellisuus ovat avainasemassa, Niskanen muistuttaa.
-Suojatie ei ole vain viivoitus tien pinnassa, vaan symboli jalankulkijan oikeudesta, toteaa Niskanen. -Ennakoimalla vaaratilanteet varmistetaan, että liikenneympäristö pysyy turvallisena kaikille.