Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Länsi-Suomi27.3.2024

Aurinkosähkössä piilee maatilayrittäjälle miljoonariski

Aurinkopaneelien suosion räjähdysmäinen kasvu on kasvattanut isojen palovahinkojen riskiä erityisesti maatiloilla. Vakuutusyhtiön asiantuntija kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota myyjän toimittamiin ohjeisiin, käyttöönottoasiakirjoihin ja paneelien asennuksiin.

Sähkön hinnan ja yleisen kustannustason nousun myötä yhä useampi suomalainen viljelijä on siirtynyt maatilallaan aurinkopaneelien käyttöön. Sama ilmiö on havaittavissa myös Länsi-Suomessa.

– Meillä on vajaa kymmenen tuhatta maatila-asiakasta, joista yli puolet on jo investoinut omaan aurinkosähköjärjestelmään. Lähes kaikilla muilla on järjestelmän hankkiminen suunnitelmissa parin seuraavan vuoden aikana, kertoo LähiTapiola Länsi-Suomen maatila-asiakkuuksien myyntipäällikkö Marianne Markula.

Aurinkopaneelien asennukset ajoittuvat usein lopputalveen tai alkukevääseen, jotta koko kesän aurinkoenergia saadaan hyödynnettyä. Kasvanut kysyntä on sekä nostanut hintoja että pidentänyt toimitusaikoja. Samalla paneeleita ja asennuksia tarjoavien toimijoiden määrä on kasvanut.

– Suosion kasvu on valitettavasti alkanut näkyä myös asennuksien laadussa. Omakotitalojen osalta ensimmäinen yli sadan tuhannen euron vahinko on alueellamme jo sattunut. Pahoin pelkään, että ensimmäinen miljoonavahinko maatilalla on Länsi-Suomessakin vain ajan kysymys, Markula ennustaa.

Omatoimiasennuksia ja puutteita papereissa – ”Pieni tuumaustauko voi säästää isoilta vahingoilta”

Aurinkosähköjärjestelmä koostuu aurinkopaneeleista, invertteristä, turvakytkimistä, kattokiinnitysjärjestelmästä, kaapeloinneista ja muista pienlaitteista. Selkein yksittäinen vahinkoriski liittyy Markulan mukaan invertteriin, joka muuttaa paneelien tuottaman tasavirran sähkölaitteille sopivaksi vaihtovirraksi.

– Laitteen väärä sijoittaminen on välitön tulipaloriski. Se on asennettava palamattomalle alustalle, eikä sen päälle saa päästää kertymään esimerkiksi pölyä tai sahanpurua. Invertterin tuuletusaukon eteen ei myöskään saa sijoittaa muita laitteita, eikä siihen saa päästä nousemaan kaasuja kuten metaania.

Ohjeista huolimatta tarkastuksien yhteydessä on käynyt ilmi monenlaisia puutteita.

– Vastaan on tullut tapauksia, joissa laite on kiinnitetty suoraan puuverhoiluun, ja laitteen ja seinän välissä on ollut vielä jopa paperia ikään kuin sytykkeenä. Onpa käynyt niinkin, että suoraan invertterin tuuletusaukon yläpuolelle on asennettu muita laitteita ja sen alapuolella on ollut lietealtaan huohotinputken pää, Markula hämmästelee.

Ongelmaksi saattavat muodostua ohjeiden tai muiden olennaisten dokumenttien puute. Myös paneelien asennuksissa on tullut vastaan laaja kirjo virheitä.

– Sellaiseenkin on törmätty, että käytännössä minkäänlaista ohjeita, piirustuksia tai käyttöönottoasiakirjoja ei ole ollut saatavilla. Tällä hetkellä tilauksia tehdään paljon ulkomailta, joten suomen- tai ruotsinkieliset ohjeet monesti puuttuvat. Valitettavan usein asennuksia on myös tehty itse ilman tarvittavaa osaamista, eikä jälki ole asennusyrityksilläkään aina priimaa ollut, Markula kertoo.

Markula peräänkuuluttaa malttia aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa.

– Jos maatilan rakennus tai osa siitä palaa ja syyksi paljastuu asennusvirhe, korvaussumma pienenee tai voi jäädä saamatta kokonaan. Pieni tuumaustauko voi siis tässäkin tapauksessa säästää isoilta taloudellisilta menetyksiltä. Suosittelen lämpimästi olemaan yhteydessä omaan vakuutusyhtiöön jo hyvissä ajoin ennen aurinkopaneelien asennusta.

Huomioi nämä aurinkosähköjärjestelmän hankkimisessa ja asennuksessa

  1. 1.

    Onko asennustyön tekijällä oikeus tehdä sähköasennuksia?
    Voit tarkistaa henkilön tai yrityksen oikeudet Tukesin toiminnanharjoittajarekisteristä. Suositus on, että asennusoikeudellinen henkilö on paikalla asennusta tehtäessä.

  2. 2.

    Onko järjestelmästä saatavilla käyttö- ja huolto-ohjeet?
    Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan ohjeiden tulee olla helposti saatavilla suomeksi ja ruotsiksi. Myyjä on vastuussa käyttöohjeiden antamisesta tuotteen luovutuksen yhteydessä. Huolto-ohjeen pitää sisältää tarvittavat tiedot asianmukaiseen käyttö- ja kunnossapitoon.

  3. 3.

    Onko asennuksesta on tehty kattavat piirustukset?
    Tämä pitää sisällään rakennelaskelmat ja rakennuspiirustukset.

  4. 4.

    Onko hätätilanteiden varalle saatavilla kirjallinen ohje?
    Tämä tarkoittaa esimerkiksi tulipaloa, myrskyä, laitteiston kuumenemista tai katon vuotamiseen liittyvää korjaustilannetta.

  5. 5.

    Oletko saanut kirjalliset pöytäkirjat käyttöönoton testeistä ja tarkastuksista?
    Laitteet pitää tarkastaa asennuksen ja varolaitteiden osalta ennen luovutusta käyttäjälle.

  6. 6.

    Kuinka sähkökatkot on huomioitu mahdollisen varavoimageneraattorin käynnistyessä?
    Automaattikäynnisteisessä generaattorissa pitää varmistaa, etteivät generaattori ja paneelit toimi yhtä aikaa. Traktorikäyttöisessä generaattorissa on selvitettävä, vaatiiko aurinkosähköjärjestelmä esimerkiksi kelakytkinohjauksen.