Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Pohjoinen7.12.2023

Ähky uhkaa hevosta – Ravikuningatar luottaa terveisiin elämäntapoihin

Ravihevosen ja huippu-urheilevan ihmisen välillä ei ole eroa kuin lajin verran. Viime kesänä Kuninkuusravit voittaneen Lumi-Oosan omistaja ja valmentaja Markku Lumiaho kertoo ravihevosen arjesta ja siitä, kuinka hevosen hyvinvoinnista ja suorituskyvystä on huolehdittava monin tavoin. Hae hinta ja osta

Lumi-Oosa ravihevonen  juoksee kilpailussa ohjastaja kyydissään vuonna 2023.
Kuvaaja: Maisa Hyttinen.

Kun raahelainen Lumi-Oosa voitti Kuninkuusravit viime kesänä, huomasi hevosen omistaja ja valmentaja Markku Lumiaho voiton ilahduttaneen monia. Yhdeksänvuotias Lumi-Oosa juoksi Harri Kotilaisen ohjastamana Kuninkuusravien ensimmäisen osalähdön voittajaksi ajalla 25,9.

– Ihmiset ovat myötäeläneet tässä valtavan laajasti. Viestien ja puhelinsoittojen määrä on ollut suuri, Lumiaho kertoi aiemmin tänä syksynä.

Ravihuippujen terveyttä syynätään säännöllisesti

Tamma on tottunut kisaaja ja viisivuotiskaudellaan se voitti melkein kaikki kisat, joihin osallistui. Kuninkuusravien lisäksi Lumi-Oosa kahmi voittoja niin Lappeenrannan Villimiehen Tammakilpailussa kuin Jyväskylän Tammaderbyssä.

Ravihevosta voisi kuvailla huippu-urheilijaksi. Aivan kuten urheilijoiden parhaimmistoon kuuluvien ihmisten kohdalla, tulee myös ravihevosten fyysisestä hyvinvoinnista ja suorituskyvystä huolehtia kokonaisvaltaisesti.

– Ravihevosen nivelet kipeytyvät helposti ja rasitusvammoja on paljon. Eläinlääkärikulut koostuvat suurelta osin hierontalaskuista.

Kisojen alla hevosille tehdään laajat terveystarkastukset ja ravimaailman huiput käyvätkin säännöllisesti verikokeissa. Terveystarkastuksen ja kisaan osallistumisen väliin jätetään mahdollisten lääkkeiden varoajan verran aikaa, jotka voivat vaihdella muutamasta viikosta useampaan kuukauteen. Näin lääkkeet eivät vaikuta kilpailutuloksiin.

Hevosmiehen arki asettuu tallin ja kodin välille

Maanviljelijän työstä eläköitynyt Lumiaho kertoo hevosten kanssa elämisen olevan yhdistelmä harrastusta ja sivuelinkeinoa. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen Lumiaho rakensi itselleen ”eläkeläismökin” ja kertookin höyläävänsä tallin ja kodin väliä pyörällä päivittäin. Karsinoita tallissa on kuusi, minkä lisäksi tallin yhteyteen kuuluu pihattopuoli.

Vakuutusasioissa Lumiahon mukaan sähköinen asiointi toimii kätevästi, tarvittaessa tallista käsin. Aikaa ja vaivaa säästyy, ja matkoissa säästetyn ajan voi käyttää vaikka hevosten kanssa touhuamiseen. Siihen Lumiaholla kuluukin päivittäin useita tunteja.

Yhteensä hevosia hänellä on tällä hetkellä kymmenen, joista kolme on viime kesän varsoja. Lumiaho on pitänyt tammat itsellään, jotta emälinjat pysyvät tallessa. Kysyttäessä, onko nimenomaan suomenhevosten kasvattamisen taustalla jotain ideologiaa, hän vastaa:

– En ole sotaa nähnytkään, mutta aikanaan suomenhevonen on pelastanut Suomen ja on ollut suuressa roolissa myöhemmin myös suomalaisen yhteiskunnan jälleenrakentamisen aikana. Suomenhevonen kuuluu tänne. Sen verran isänmaallinen pitää olla.

Ajan saatossa Suomen kansallishevosesta on muotoutunut moneen soveltuva ja rotua näkeekin nykyään monissa hevosurheilun ja -harrastuksen lajeissa.

Muutos hevosen hoidossa voi aiheuttaa ähkyn

Ähky on hevosella harmillisen yleinen ja vakava vaiva. Markku Lumiaho kertoo aiemman hevosensa Lumi-Irinan ähkystä, joka lopulta johti hevosen menehtymiseen. Ähky on hevosen vatsaontelon kiputila, jolle on monta mahdollista syytä. Koettaessaan rauhoittaa Lumi-Irinan arkea ja parantaa terveyden tilaa, Lumiaho teki päätöksen hevosen kilpauran lopettamisesta.

– Ei se [menehtyminen] tullut yllättäen, kun viimeinen ähky oli niin paha. Pelko oli, että tässä voi jotain käydä. Irina oli varsonut ja oli tiineenä silloinkin.

Se on kova paikka, kun menettää hyvän tamman, jolla olisi paljon annettavaa kilpa- tai siitospuolella. Hevosen menettäminen on tunneasia. Rahamiehet ostavat ja myyvät hevosia, mutta ne, jotka kasvattavat ja joilla on pitkään ollut… Lumiaho sanoo päättämättä lausettaan.

Ähkyn voi aiheuttaa esimerkiksi muutokset liikunnassa, mutta muun muassa myös soveltumaton ruoka tai loiset. Hevosen ähkyyn voi johtaa myös se, jos hevonen joutuu loukkaantumisen myötä olemaan paljon paikallaan.

LähiTapiolan eläinlääkärikuluvakuutuksista korvataan myös ähkyn aiheuttamia eläinlääkärikuluja. Esimerkiksi Suppeasta eläinlääkärikuluvakuutuksesta voidaan korvata akuutteja ähkyhoitoja ja -leikkaus, mutta ei ähkyn taustalla olevaa muuta pidempiaikaista sairautta.

Talvikausi otetaan levon kannalta

Kuten huippu-urheilun ihmisillä, myös hevosilla urheilu-uran jäähylle laittaminen voi tulla välillä tarpeeseen. Toisinaan perheenlisäys tarjoaa tähän mahdollisuuden. Lumiaho päätti muutama vuosi sitten vetää Lumi-Oosan pois raviradoilta ja antaa sille hetken lepoa äitiyden myötä.

– Ravihevonen tiineytyykin helpommin kilpauran jälkeen. Se on hevoselle hyvä väli saada vetää henkeä ja kasvaa samalla vuoden verran ikää henkisesti.

Viimekesäisen voiton jälkeen suomenhevonen on saanut palautua kisakaudestaan laitumella. Pitkän kilpailuputken jälkeen on hyvä ottaa rennommin. Talvi on rauhoittumisen aikaa ja tavallaan latautumista ensi kesään, kertoo Lumiaho.

– Lumi on hyvää ja pehmeää vastusta hevosen kahluuttamiseen. Pidetään se peruskunto, pohjakunto yllä.

Näkyvissä siintää jo ensi kesän Kuninkuusravit, jos vain Lumi-Oosan terveys pysyy hyvänä ja loukkaantumisilta vältytään.


Lue lisää hevosen vakuuttamisen vaihtoehdoista: suora linkki.

Hevosvakuutuksen hintaan vaikuttavat muun muassa hevosen rotu, ikä, asuinpaikkasi sekä vakuutukseen valitut vakuutusturvat ja -määrät. Laske hinta vakuutukselle: suora linkki.