Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
19.9.2023

Länsi-Suomen myrskyhistoriassa pahimmillaan 14 miljoonan vahingot – Näin varaudut

Povattu myrsky saattaa yllättää ja aiheuttaa vahinkoja myös Länsi-Suomessa. Vakuutusyhtiön tilastojen mukaan 2011 oli erityisen synkkä myrskyvuosi, mutta esimerkkejä löytyy lähempääkin.

Ilmatieteen laitos varoittaa Satakunnassa asuvia voimakkaasta tuulesta, jonka nopeus voi olla puuskissa yli 15 metriä sekunnissa. Maa-alueiden tuulivaroituksen myötä länsisuomalaisten on syytä varautua vahinkoihin.

– Pihat on viimeistään nyt hyvä käydä läpi irtotavaroiden varalta ja siirtää ne sisätiloihin. Näin kannattaa tehdä mahdollisuuksien mukaan myös pihakalusteille. Viime aikoina olemme nähneet myös videoita lentävistä trampoliineista, joihin liittyviä riskejä ei kannata aliarvioida. Suosittelen lämpimästi niiden kiinnittämistä esimerkiksi kuormaliinoilla, kertoo LähiTapiola Länsi-Suomen korvausjohtaja Ville Sampolahti.

– Tiedostamme toki säiden ennustamiseen liittyvän epävarmuuden, mutta tässäkin tilanteessa on parempi katsoa kuin katua. Siitähän varautumisessa kyse onkin: on hyvä olla valmiina, jos riski realisoituu, Sampolahti jatkaa.

Myrskyt ovat monina vuosina aiheuttaneet isoja vahinkoja Länsi-Suomessa. Viimeisin raju myrskyvuosi oli 2020, mutta ennätysvahingot syntyivät viime vuosikymmenen puolella.

– Vuoden 2020 Aila- ja Tuuli-myrskyt tekivät meillä päin paljon tuhoja, joiden myötä maksoimme korvauksia lähes kolme miljoonaa euroa. Aivan omassa luokassaan oli kuitenkin vuoden 2011 Tapani-myrsky, jossa maksetut korvaukset nousivat yli 14 miljoonaan ja muutamassa viikossa kertyi kasaan lähes puolet vuoden kokonaisvahinkomäärästä, Sampolahti muistelee.

– Vaikka olemme aina apuna vahingon sattuessa, voi omalla toiminnalla säästää itsensä monenlaiselta vahinkojen aiheuttamalta murheelta, Sampolahti muistuttaa.

Varaudu lähestyvään myrskyyn näin:

  • Siirrä pihalta kalusteet ja muu irtaimisto esimerkiksi varastoon tai sido ne kiinni johonkin kiinteään.

  • Varmista, että rankkasateella vesi pääsee virtaamaan poispäin rakennuksesta. Vetäväthän sadeverikourut eikä kaivojen päällä ole roskia? Kellarissa kosteus- ja kastumisvahinkojen välttämiseksi tavaroita voi nostaa lattiapinnan yläpuolelle.

  • Selvitä etukäteen, mistä saat tarvittaessa katkaistua sähköt ja veden, jotta voit myrskyn iskiessä tarvittaessa toimia nopeasti. Ukkosen varalta virta kannattaa katkaista ainakin niistä sähkölaitteista, joihin pääset käsiksi ja jotka voivat vaurioitua salaman iskiessä. Ennen myrskyä lataa puhelimet, varaa juomavettä ja tarkista taskulampun paristot.

  • Siirrä ajoneuvot ja muu arvokas omaisuus autotalliin tai ainakin riittävän loitolle puista.

  • Sulje ovet ja ikkunat. Tarkista myös, että mahdolliset kattoikkunat ja parvekelasitukset ovat kiinni.

  • Jos mahdollista, käy tekemässä suojatoimia myös mökillä. Tarkista, että veneen kiinnitykset laiturissa ovat kunnossa.

  • Pidä eläimet sisällä myrskyn aikana.

Toimi näin myrskyvahinkojen sattuessa:

  • Valokuvaa vaurioituneet alueet mahdollisuuksien mukaan ennen raivaustöitä. Kuvissa tulisi näkyä yleiskuva vakuutetusta omaisuudesta sekä lähikuvia vaurioituneesta omaisuudesta.

  • Aloita rakennuksen suojaaminen mahdollisimman pian. Poista rakennuksen päälle kaatuneet, nojaavat tai kaatumisvaarassa olevat puut. Pidä huolta omasta ja muiden turvallisuudesta! Pyydä puunraivaukseen tarvittaessa apua ammattilaisilta tai pelastuslaitokselta.

  • Suojaa vaurioitunut vesikatto mahdollisuuksien mukaan pressulla, jotta sadevesi ei pääse rakennuksen sisään. Muista käyttää asianmukaisia turvavälineitä tehdessäsi korjaustöitä.

  • Sähkökatkon sattuessa pidä pakastin suljettuna. Elintarvikkeet säilyvät tällöin vahingoittumattomina useita tunteja.

  • Suuremman vahingon sattuessa varaa vakuutusyhtiöllesi mahdollisuus tarkastaa vahinko paikan päällä. Älä hävitä vahingoittunutta omaisuutta itse. Hae korvausta viimeistä vuoden sisällä vahingosta.

  • Jos haluat hoitaa toisen henkilön korvausasioita, tarvitset valtakirjan.

Muita ajankohtaisia asioita

Katso lisää tiedotteita