Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Lappi17.8.2023

Jokainen savuvahinko olisi ehkäistävissä – vakuutusyhtiö muistuttaa lämmittämisen varovaisesta aloittamisesta

Kosteat sääolosuhteet ja syksyn lähestyminen houkuttelevat jo takan ja leivinuunin lämmitykseen. Tulisijan lämmittäminen pitkän tauon jälkeen on aloitettava varovasti, sillä kylmänä olleen tulisijan varomaton ja liian nopea lämmitys voi sekä vaurioittaa kylmää piippua, että aiheuttaa savu- ja nokivahinkoja.

Savuvahingot ovat vakuutusyhtiölle varma merkki syksyn lähestymisestä ja lämmityskauden alkamisesta.

-Korvaamme syksyisin lukuisia liian nopeasta lämmittämisestä aiheutunutta savu- ja nokivahinkoa. Korvausmäärät vaihtelevat muutaman tuhannen euron siivous- ja hajunpoistokäsittelystä aina kymmenien tuhansien eurojen vahinkoihin, joissa joudutaan purkamaan sisäverhouksia ja jopa eristeitä. Myös irtaimiston vahingot voivat olla suuria, LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela kertoo.

LähiTapiola Lapin rakennusvahinkotarkastajan Pekka Raution mukaan käytännössä jokainen lämmittämisestä aiheutuva savuvahinko olisi ehkäistävissä huolellisella valmistautumisella.

-Ennen syksyn ensimmäistä lämmitystä on hyvä nähdä vaivaa valmistelevien töiden eteen; polttopuut kannattaa tuoda ajoissa sisälle ja tulisijaa esilämmittää. Ilman kiertämistä savukanavissa voi edistää esimerkiksi pienen kynttilän, hiustenkuivaajan tai jopa auton sisätilalämmittimen avulla. Ensimmäisellä lämmityskerralla kannattaa muutoinkin puita polttaa normaali lämmitystä vähemmän.

Lämmityskauden alussa on hyvä tarkistaa myös mahdollinen tulisijojen nuohoustarve. Vakituisen asunnon tulisijat ja hormit on nuohottava vuosittain ja vapaa-ajan asunnon kolmen vuoden välein. Määräaikaisen nuohouksen saa suorittaa nuohoojan ammattitutkinnon omaava henkilö. Nuohooja kannattaa tilata aina paikalle, jos on epäilys tulisijan tai hormin kunnosta.

Tulisijaa lämmitettäessä on aina hyvä pitää mielessä paloturvallisuus. Pellit ja luukut pitää muistaa avata ja tuhkat pitää tyhjentää kannelliseen peltiastiaan ja sijoittaa se palamattomalle alustalle niin, etteivät lapset tai eläimet pääse sitä kaatamaan.

-Palovaroitin on ollut jo pitkään pakollinen, mutta kodeissa on edelleen liian vähän palovaroittimia eivätkä asennetut varoittimet ole aina toimintakunnossa. Jokaista 60 asuinneliötä kohden on oltava yksi palovaroitin ja jokaisessa asuinkerroksessa vähintään yksi. Palovaroittimen toiminta pitää varmistaa ja tarvittaessa vaihtaa paristo uuteen.  Kannattaa myös hankkia sammutuspeite ja käsisammutin ja opetella käyttämään niitä, Rautio muistuttaa.

Vinkit lämmityskauden alkuun

  1. 1.

    Anna ilman kiertää. Avaa pellit ajoissa ja avusta ilman kiertämistä esim. kynttilän tai hiustenkuivaajan avulla.

  2. 2.

    Esilämmitä tulisijaa ja savukanavia.

  3. 3.

    Vältä vetoa heikentävää alipainetta huoneistossa. Sammuta ilmastointi tai laita sen takkakytkin päälle, sammuta liesituuletin ja keskuspölynimuri. Avaa tarvittaessa ikkuna.

  4. 4.

    Tuo polttopuut ajoissa sisälle.

  5. 5.

    Varmista palo- ja häkävaroitinten toiminta.

  6. 6.

    Huolehdi nuohouksesta.

Lisätiedot:

Janne Koskela, korvausjohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 040 563 5051, janne.koskela@lahitapiola.fi