Myrsky voi aiheuttaa tuhoja – lue vinkit kodin suojaamiseen ja ohjeet myrskyvahingon jälkeen
Kesämyrskyjen voimakkuudet vaihtelevat aina napakammasta tuulesta mittavia sähkö- ja vesivahinkoja aiheuttaviin myräköihin. Koska mökkeilykausi yhä jatkuu, on vahinkoihin hyvä varautua myös vapaa-ajanasunnoilla ja veden äärellä. Näillä vinkeillä voit suojata kotia myrskyltä ja toimia oikein, jos myrsky ehtii rikkomaan paikkoja.
Kun sääennusteessa povataan myrskyä, noin 30 prosenttia suomalaisista suojaa omaisuutensa välttääkseen vahinkoja, selviää LähiTapiolan Kantar TNS:llä teettämästä Arjen Katsaus –kyselystä*. Suomalaiset menettävät kuitenkin myrskyissä omaisuuttaan, ja esimerkiksi vuonna 2022 LähiTapiolan asiakkaille korvattiin yli kahdeksan miljoonan euron edestä myrskyjen aiheuttamia omaisuusvahinkoja. Taajamissa omaisuusvahingot eivät usein kasva yhtä suuriksi kuin maaseuduilla.
Kova tuuli ja kaatuvat puut aiheuttavat tyypillisesti vaurioita rakennuksiin, ajoneuvoille ja veneille. Kesällä myrskytuuli voi helpommin kaataa puita, koska tuuhea lehdistö tarjoaa sille tarttumapintaa, eikä routa ole estämässä puun kaatumista. Ulkona liikkuessa tulisi noudattaa erityistä varovaisuutta. Kun kova myrsky iskee, turvallisinta on pysyä sisätiloissa.
Näin ennaltaehkäiset myrskyvahinkoja kotona ja mökillä:
• Siirrä pihalta suojaan puutarhakalusteet ja muut helposti tuulen mukana lentoon lähtevät tavarat. Sulje myös rakennusten ovet ja ikkunat myrskyn yltyessä.
• Pidä huoli siitä, että talon sadevesikourut vetävät, eivätkä ole tukossa.
• Selvitä etukäteen, mistä saat katkaistua sähköt ja veden, jotta voit myrskyn iskiessä toimia nopeasti. Sähkölaitteiden pistokkeet olisi myös hyvä ottaa pois pistorasioista.
• Veneillessäsi seuraa sääennusteita ja tarkkaile säätä. Varmista, että pääset tarvittaessa rantautumaan nopeasti ja turvallisesti. Ukonilmalla kalastamisessa on myös iso riski – aukealla paikalla salama lyö usein ympäristön korkeimpaan kohtaan ja heittoa varten ylös nostettu virveli/vapa saattaa toimia lähes ukkosenjohdattimena.
• Kovat raekuurot saattavat aiheuttaa vahinkoa etenkin ajoneuvoille. Jos käytössäsi on autotalli tai autokatos, vie ajoneuvosi suojaan.
Toimi näin myrskyvahingon jälkeen:
• Valokuvaa vaurioituneet alueet. Kuvissa tulisi näkyä yleiskuva vakuutetusta omaisuudesta sekä lähikuvia vaurioituneesta omaisuudesta.
• Otettuasi kuvat, aloita rakennuksen suojaaminen mahdollisimman pian. Poista rakennuksen päälle kaatuneet, nojaavat tai kaatumisvaarassa olevat puut. Pyydä tarvittaessa apua puunraivaukseen ammattilaisilta tai pelastuslaitokselta.
• Suojaa vaurioitunut vesikatto pressulla, jotta vesi ei pääse rakennuksen sisään. Muista käyttää asianmukaisia turvavälineitä tehdessäsi korjaustöitä.
• Vapaa-ajan asunnolla on hyvä käydä tarkistamassa myrskyn aiheuttamat vahingot, jotta tarvittaessa pystyy estämään lisävahingot. Tarvittaessa voi hälyttää jonkun tuttavan tai naapurin tarkistamaan vahinkoja.
• Suuremman vahingon sattuessa varaa vakuutusyhtiöllesi mahdollisuus tarkastaa vahinko paikan päällä.
Ilmoita vahingosta verkossa
Ilmoita vahingosta verkkosivuillamme ja jää odottamaan yhteydenottoamme tai korvauspäätöstä. Korvausasiasi päästään useimmiten käsittelemään muutamien päivien sisällä. Huomioithan, että saman tapahtuman kohdatessa monia, korvauspalvelumme saattaa väliaikaisesti ruuhkautua ja käsittelyajat pidentyä hieman normaalista.
*LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimukseen vastasi 1027 suomalaista 15.–21.1.2021. He edustavat maan 15–74-vuotiasta väestöä, Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kyselyn toteutti Kantar TNS ja sen virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä.