Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
28.6.2023

Kysely: Lähes puolella Porin ja Rauman seudulla asuvista on lemmikki – Hoidon järjestäminen, terveydenhoitokulut ja tapaturmat huolettavat

Länsisuomalaiset ovat LähiTapiolan kyselyn valossa keskimääräistä aktiivisempaa lemmikkikansaa. Se näkyy myös lemmikin omistamiseen liittyvissä huolissa ja vahinkotilastoissa.

Lemmikit muodostuvat suomalaisille päivä päivältä tärkeämmiksi. Tilastokeskuksen vuoden 2016 selvityksen mukaan noin 31 prosentissa suomalaisista kotitalouksista oli jokin lemmikki. LähiTapiolan vuonna 2023 toteuttamassa kyselyssä* jo 38 prosenttia kertoi omistavansa lemmikin.

Samansuuntainen kehitys näkyy myös länsisuomalaisten arjessa, sillä kyselyn mukaan yhteensä 45 prosentilla Rauman ja Porin seudulla asuvista on kotitaloudessa yksi tai useampi lemmikkieläin. Noin joka kymmenes harkitsee lemmikin hankkimista, ja neljäsosalla on ollut lemmikki aikaisemmin. Vain viidesosa vastaajista kertoo, ettei omista lemmikkiä tai suunnittele sellaisen hankkimista.

Lemmikin omistamiseen ja hankkimiseen liittyy myös huolia. Porin ja Rauman seudulla asuvia pohdituttavat eniten hoidon järjestäminen matkan tai sairastumisen ajaksi sekä lemmikin eläinlääkäri- ja lääkekulut, joista kummastakin on huolissaan 40 prosenttia vastaajista. Lemmikin terveyteen liittyviä asioita, kuten tapaturmia ja sairauksia, pohtii reilu kolmannes.

Huolet eivät ole tuulesta temmattuja – vahinkomäärät ja hoitokulut kasvussa

Lemmikkien määrän kasvu Porin ja Rauman seudulla näkyy myös vakuutusyhtiön tilastoissa.

Tammi–toukokuussa 2023 LähiTapiola Länsi-Suomi maksoi eläinvakuutuksesta korvauksia yli 530 000 euroa, kun vuonna 2020 summa oli runsaat 360 000 euroa. Vuosina 2020–2023 ilmoitettiin yli 8 000 lemmikille sattuneesta vahingosta. Yleisimpien vaivojen joukossa olivat ruoansulatuskanavan ja suoliston oireet sekä tulehdukset korvassa, ihossa, tassussa tai silmässä.

– Korona-ajan pentubuumin vaikutukset näkyvät vahvasti meilläkin. Huoli lemmikkiin liittyvästä rahanmenosta ei ole missään nimessä turha, sillä esimerkiksi eläinlääkärikulut ovat hoitomahdollisuuksien parantuessa kasvaneet huimasti. Ehkäpä siksi yleisin eläinvakuutus on meilläkin eläinlääkärikuluvakuutus, pohtii LähiTapiola Länsi-Suomen korvausjohtaja Ville Sampolahti.

– Hoitokulujen kasvaessa joudumme vakuutusyhtiönä myös itse seuraamaan eläinvakuuttamisen kannattavuutta tarkasti ja puntaroimaan oikeanlaista hintatasoa, Sampolahti jatkaa.

Suomalaiset ovat jo vuosia kasvattaneet lemmikkeihin käytetyn rahan määrää. Tilastokeskuksen kulutustutkimuksen mukaan eläinlääkäriin ja muihin lemmikkieläinpalveluihin vuosittain käytetyn rahan määrä yli tuplaantui vuodesta 2012 vuoteen 2016.

Sampolahti korostaa vakuutuksen merkitystä yllättäviin kuluihin varautumisessa.

– Vakuutuksen avulla oman lemmikin terveysmenoihin on mahdollista budjetoida ennalta tietty summa. Ilman vakuutusta yksittäisen eläinlääkärikäynnin hinta voi helposti nousta tuhansiinkin euroihin.

Etäeläinlääkärillä säästöä

Kuluja on mahdollista pitää kurissa myös etäeläinlääkäripalvelun avulla. LähiTapiolan koiran tai kissan eläinlääkärikuluvakuutukseen kuuluvan LemmikkiHelppi-etäpalvelun yhteydenottomäärät ovatkin kasvaneet vuosittain 10–20 prosenttia, ja jopa 70 prosenttia tapauksista saadaan hoidettua etänä.

– Etenkin lievempien ja omistajan mieltä askarruttavien vaivojen hoidossa etäeläinlääkäri voi säästää matkoilta eläinlääkäriin ja takaisin sekä auttaa ennaltaehkäisemään sairauksien pahenemista. Etäeläinlääkäri osaa arvioida lemmikin terveystilanteen, antaa hoito-ohjeet ja ohjata tarvittaessa jatkohoitoon klinikalle, Sampolahti kertoo.

LemmikkiHelpin etäeläinlääkäripalvelut ovat käytettävissä ilman omavastuuta kaikille, joiden koiralla tai kissalla on LähiTapiolassa eläinlääkärikuluvakuutus.

*LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen osallistui 4.–30.1.2023 kaikkiaan 5 567 suomalaista. LähiTapiola Länsi-Suomen toiminta-alueelta vastaajia oli 342. Kyselyn toteutti Kantar Public. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko maan tasolla noin +/- 1,3 prosenttiyksikköä ja LähiTapiola Länsi-Suomen alueella noin +/- 5,3 prosenttiyksikköä.