Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous26.6.2023

Kun sijoittamisen kynnys on ylitetty, mitä sitten? Ekonomisti antaa opit seuraaviin askeleisiin

LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro kertoo minkälaisia askeleita sijoittamisessa kannattaa alkuun pääsemisen jälkeen ottaa. Tarkasteluun kannattaa ottaa ainakin sijoittamisen sudenkuopat.Lue lisää sijoittamisesta

Neuvoja satelee, kun aloittaa sijoittamisen, mutta mitä sen jälkeen? Se, että asioita pohtii, on hyvä merkki: sijoittamistaan jatkavan kannattaakin huoltaa sijoitussuunnitelmaansa säännöllisesti, LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

1. Uskaltaisinko sijoittaa korkeamman riskin rahastoihin?

Esimerkiksi omaa tavoitettaan voi tarkastella. Haluaisiko sen saavuttaa nopeammin? Jos vastaus on kyllä, on yksi vaihtoehto säästää enemmän. Alkuvaiheessa säästöjen kertymiseen vaikuttaa merkittävästi oma säästösumma, myöhemmin korkoa korolle -ilmiö vauhdittaa karttumista.

Toinen tapa voi olla sijoituksen riskitason kasvattaminen, koska korkean riskin rahastoissa tuotto-odotus on suurempi. Tätä ennen täytyy miettiä, kuinka paljon riskiä olet valmis sietämään sijoittamisessa. Kun sijoittamisessa on päässyt alkuun, voi tästäkin olla parempi käsitys.

– Jos vuoden seuraa sijoitusmarkkinoita, on valmiimpi tekemään päivityksen sijoitussuunnitelmaan. Kun on sijoittanut vähän aikaa, oppii ymmärtämään, että sijoitukset heiluvat päivittäin, mutta laskujen jälkeen tulee nousuja, Nummiaro sanoo.

Jo se voi paljastaa paljon, pitääkö sijoituskohteen valintaa kiinnostavana vai ahdistavana asiana, Nummiaro pohtii. Jos ahdistaa, kannattaa turvautua asiantuntijan apuun. Jos taas mielenkiinto herää, kannattaa valita kohteet itse. Sijoittamisesta on helppo opiskella lisää: aiheesta on tarjolla runsaasti kirjoja, podcasteja ja webinaareja.

2. Onko sijoitussuunnitelma kannustava?

Entä mihin oma tähtäin säästämisessä on asetettu? Esimerkiksi sen miettiminen, minkälaista elintasoa eläkkeellä pyrkii tavoittelemaan, voi auttaa oman kuukausittaisen säästösumman valitsemisessa, jos mielessä on vaikkapa eläkesäästöjen kartuttaminen.

Nummiaro muistuttaa, että kannattaa myös omistaa ajatus sille, kuinka sijoittaminen on parhaimmillaan vuosikymmeniä kestävä ajanjakso, jossa erilaiset elämäntilanteet vaihtelevat. Jos työuran varrelle osuu esimerkiksi työttömyyttä, on säästäminen minimissä. Omaa sijoittamista kannattaa aina rakentaa oman talouden lähtökohdista. Aina on hyvä pitää mielessä, että tilillä kannattaa olla parin kuukauden palkan verran puskuria.

– Nuorena voi ehkä sijoittaa korkean riskin rahastoihin, koska laskuja tasoittavat nousut pitkällä aikavälillä. Eläkeikää lähestyvän, ja sen tueksi säästävän, kannattaa valita taas vähän pienempi riski, koska sijoitusten toipumiseen ei ole ehkä aikaa.

3. Mitä sijoittajan kannattaa varoa?

Entä mitä Nummiaro vastaa kysymykseen, koska omia sijoituksia kannattaa myydä? Sekin käy monen sijoittajan mielessä aloittamisen jälkeen.

–  Pitää olla jonkinlainen käsitys markkinoiden tilasta. Myydessä täytyy ymmärtää, ettei se ole riskitön päätös, myyntipäätös voi olla myös väärä. Pitkän ajan tuottoja kannattaa suojella omilta paniikkipäätöksiltä, hän sanoo.

Liiallista kaupankäyntiä Nummiaro kehottaa ylipäätänsä välttämään.

– Se voi olla sudenkuoppa. Osta halvalla, myy kalliilla kääntyy toisinpäin, tavoite voi käytännössä kääntyä toisinpäin, ja päälle tulevat kaupankäyntikulut.

Yksi tarkasteltava asia onkin kulujen läpikäynti. Ovatko ne kohtuulliset, voiko niitä pienentää, kannattaa miettiä.

4. Entä jos sijoittamisen alkuinnostus on laantunut?

Lopuksi Nummiaro sanoo, ettei sijoituksille välttämättä tarvitse tehdä mitään.

– Voi myös vain ostaa ja unohtaa. Riittää, että sijoituksissa olevan rahan reaaliarvo säilyy, hän sanoo.

Nummiaro ei ole huolissaan, jos sijoittamista kohtaan ei tunne suurta paloa.

– Se riittää, että sijoittaa säännöllisesti, mielellään kuukausittain. Eihän sijoittamisen tarvitse kiinnostaa yhtään sen enempää kuin roskien viennin. Tärkeintä on pitää huolta, että sijoittamisesta tulee yksi omaan arkeen kuuluva tapa kuten kodin siivoamisesta.

Tärkeintä sijoittamisessa kun on Nummiaron mukaan se, että on tullut aloittaneeksi.