LähiTapiola PirkanmaaTurvallisuus21.4.2023
Kevät tuli rytinällä ja toi mukanaan jokakeväiset maastopalot – Pirkanmaalla paloja jo sama määrä kuin viime huhtikuussa

1.
Tupakka
Liikkuvasta autosta heitettävä palava tupakka on yksi maastopalojen lähde. Tupakasta palo alkaa kyteä tien vieressä ja saa aikaan maasto- ja ruohikkopaloja.2.
Grillaaminen
Huolimaton grillaaminen on aiheuttaa pahoja paloja, oli se sitten iltanuotioita, retkeilijöiden grillauksia tai kertakäyttögrillejä puistoissa. Kertakäyttögrilli näyttää usein sammuneelta, mutta todellisuudessa se pysyy pitkään kuumana. Jos ei ole vettä sammuttaa grilliä ja kertakäyttögrillin jättää luontoon, grilli ei itsekseen sammu nopeasti ja voi sytyttää nurmikon. Asiaa ei välttämättä auta, että kertakäyttögrillin jättää kiven päälle. Kyseisellä hetkellä ei ehkä tuule, mutta tunnin kuluttua tuuli voi nousta. Tuuli voi heittää grillin luontoon ja siitä lähteä liikkeelle maastopalo.3.
Roskienpoltto
Jos roskien poltto kestää monta tuntia ja tuuli nousee, tilanne voi kääntyä nopeasti vaaralliseksi.4.
Kulotus
Heinikon kulotuksesta leviää paljon maastopaloja. Kulotuksesta karkaa palon alkuja maastoon. Jos ei ole varmistauduttu riittävästi, eikä ole vesiletkuja, alkusammutusvälineitä eikä vahteja tarpeeksi, vahinko voi käydä nopeasti ja yllättäen.
Jokaisen tulee olla huolellinen ja varovainen tulipalonvaaran ja vahingon välttämiseksi. Erityisesti kuivat olosuhteet ja tuuli lisäävät tulipalon leviämisriskiä. Ilmatieteenlaitoksen voimassa olevat varoitukset tulisi aina varmistaa, koska metsäpalovaroituksen aikana avotulen tekeminen on kiellettyä. Avotulella tarkoitetaan esimerkiksi nuotiota sekä muuta tulen käyttöä, josta tulen on mahdollista päästä irti joko maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Myös kertakäyttögrillin käyttö katsotaan avotulen teoksi.
Polttoa ei saa suorittaa rakennusten tai sähköjohtojen lähellä.
Varaa sammutusvälineitä riittävästi jo ennen sytytystä, vesiletkua tai vedellä täytettyjä ämpäreitä, myös tulen leviämisen estämiseksi. Yksi käsisammutin ei riitä.
Tulta ei saa jättää vartioimatta, tuuli voi aiheuttaa äkillisen leviämisen. Sammuta erittäin huolellisesti.
Ota huomioon, etteivät savukaasut aiheuta haittaa ympäristölle tai naapureille – kysy ennen sytytystä.
Polttamisen sijaan ympäristö- ja jätehuoltoviranomaiset suosittelevat risujen ja kasvijätteen kompostoimista omalla pihamaalla tai risujen ja kasvijätteiden toimittamista jäteasemalle.
Jätteiden polttaminen on kokonaan kielletty. Kunnalliset ympäristö-/jätehuoltomääräykset kieltävät jätteen polttamisen.
Kannattaa tarkistaa mökkikunnan säädökset, jotka voivat olla erilaiset kuin asuinkunnassa.
Kunnalliset määräykset voivat edellyttää, että risujen ja hakkuutähteiden hävittämisestä polttamalla muualla kuin taajama-alueella on ilmoitettava ympäristö- tai jätehuoltoviranomaiselle ennen polttoon ryhtymistä. Se voi olla myös kokonaan kiellettyä.
Tilasto sisältää hätäkeskuksille ilmoitetut onnettomuudet ja tapahtumat, joihin pelastustoimi on osallistunut.