Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PohjanmaaElämänturva17.3.2023

Muista nämä, jos omaisesi menehtyy

Omaisen menettäminen on vaikea kokemus, jonka me kaikki käymme läpi jossakin elämänvaiheessa. Surutyön lisäksi on paljon asioita, jotka on hoidettava, ja useita päätöksiä, jotka ovat tehtävä - hautajaisten tai muistotilaisuuden suunnittelusta juridisiin ja taloudellisiin kysymyksiin.

LähiTapiola Pohjanmaan liiketoimintajohtaja Johan Back on hiljattain menettänyt läheisen, ja hänellä kaikki nämä asiat ovat tuoreessa muistissa. Tutustu Johanin listaan asioista, joista on huolehdittava, kun läheinen menehtyy. Toivomme, että vinkit helpottavat vaikeaa tilannetta ja antavat enemmän aikaa surutyölle.

  1. 1.

    Ilmoitus kuolemasta – mikäli läheinen menehtyy sairaalassa tai hoitolaitoksessa, laitos välittää tiedon potilaan kuolemasta Digi- ja väestötietovirastolle. Mikäli kuolema tapahtuu muualla, ilmoita siitä poliisille soittamalla 112. Omaisten tulee ilmoittaa kuolemantapauksesta myös vainajan työnantajalle sekä isännöitsijälle ja vuokranantajalle. Muista myös lopettaa esim. vainajan sähkö-, puhelin- ja verkkosopimukset.

  2. 2.

    Virkatodistus tai väestörekisteriote, josta kuolinpäivä käy ilmi tarvitaan vainajan vakuutus- tai kiinteistöasioiden hoitamiseksi. Todistuksen tai rekisteriotteen saa seurakunnalta tai maistraatilta.

  3. 3.

    Mikäli vainajalla on henkivakuutus, henkivakuutusyhtiölle tulee toimittaa kuolintodistus. Todistuksen saa lääkäriltä, joka on vahvistanut kuolemantapauksen.

  4. 4.

    Vakuutusyhtiö ja pankki saavat automaattisesti tiedon kuolemasta väestörekisteristä. Kuoleman seurauksena pankkitililtä ei voi nostaa käteistä, mutta vainajan maksut voidaan käsitellä tililtä. Pankkiasioiden hoitamiseen tarvitaan virkatodistus, jossa on todiste sukulaisuudesta tai vaihtoehtoisesti testamentti.

  5. 5.

    Mikäli vainaja on nostanut Kelaetuuksia (esim. kansaneläkettä tai äitiysrahaa), kuolemasta tulee ilmoittaa myös Kelalle.

  6. 6.

    Perhe-eläkettä tulee hakea Kelalta tai vainajan työeläkeyhtiöstä.

  7. 7.

    Perunkirjoitus on tehtävät kolmen kuukauden sisällä kuolemasta, ja siinä tulee mainita vainajan varat ja velat sekä perilliset ja testamentinsaajat. Perukirjan voi joko laatia itse tai esim. lakitoimistossa sekä joissakin pankeissa. Perukirja tulee toimittaa verohallinnolle.

  8. 8.

    Ole yhteydessä hautaustoimistoon ja sovi, miten hautajaiset järjestetään.

Muista myös, että jo nuorena, kun olet terve ja mielesi virkeä on hyvä miettiä, kenellä tarvittaessa on mahdollisuus hoitaa asioitasi. Vakavan sairauden tai tapaturman seurauksena saatat ajautua tilanteeseen, jossa et itse pysty hoitamaan esim. vakuutus- ja pankkiasioitasi. Tarkista tällaista tilannetta varten, että valtakirjat ovat olemassa ja ajan tasalla.