Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola SavoTurvallisuus13.10.2022

Omistaja-asiakkaat kiitollisia vuosittaisesta maksuttomasta sammutinhuollosta

LähiTapiolan teettämän tutkimuksen mukaan savolaisia kotitalouksia uhkaavista vahingoista ja onnettomuuksista huolestuttavat eniten tulipalo tai muut palovahingot. Energiakriisin myötä lisääntyvä puunpoltto voi lisätä vaaratilanteita, mikä korostaa varautumisen merkitystä.

Tutkimuksen mukaan savolaisissa talouksissa on käytössä muuta maata enemmän käsisammuttimia ja he myös tietävät, kuinka sitä kuuluu käyttää. Aina ei kuitenkaan olla ihan varmoja, miten usein käsisammutin on syytä tarkistaa.

- Olemme merkittävä kotien vakuuttaja ja riskien tuntija: noin kolmannes savolaisista on vakuuttanut meillä kotinsa tai mökkinsä. Palovahinkoja onkin tapahtunut tähän mennessä enemmän kuin viime vuonna yhteensä. Palot ovat asiakkaillemme raskaita ja usein korvaussumma nousevat kymmeniin, jopa satoihin tuhansiin euroihin, kertoo LähiTapiola Savon korvausjohtaja Risto Rissanen.

Elämänturvayhtiönä tehtävämme on turvata omistaja-asiakkaidemme elämää riskien varalta, mutta sen lisäksi autamme myös ennaltaehkäisemään vahinkoja. Vuosittain tarjottavat maksuttomat sammutintarkastuksen ovat olleet vilkkaita päiviä.

- Tänä vuonna olemme tarkastaneet 1 600 sammutinta ympäri maakuntaa. Sammuttimen toimivuus on tärkeää palon uhatessa, koska siihen on voitava luottaa onnettomuustilanteessa - paras sammutin on se, joka on lähellä hädän hetkellä. On tärkeää, että sammutin on tarkastettu ja hyvin merkitty, Rissanen muistuttaa.

Käsisammutin on tarkastettava vähintään

  • vuoden välein, jos sammutinta säilytetään alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle.

  • kahden vuoden välein, jos sammutinta säilytetään kodin kuivissa ja tasalämpöisissä sisätiloissa.

Palosammuttimien säännöllisten tarkastusten tehtävä on varmistaa, että hätätilanteessa sammutin toimii. Lämpötilan vaihtelun vuoksi sammutin on saattanut menettää painetta tai sammutejauhe on saattanut paakkuuntua, mikä vaikuttaa ratkaisevasti sen toimintakykyyn.

Tarkastuksessa sammutinliike katsoo sammuttimen toimintakunnon, ja tarvittaessa se huolletaan tai vaihdetaan uuteen. Säännöllisillä tarkastuksilla pyritään havaitsemaan ennalta mahdolliset viat, jotta sammutin todella toimisi tarvittaessa. Oman sammuttimen seuraavan tarkastusajan näkee sen kylkeen liimatusta tarrasta.

Malttia lämmityskauden alussa – kaikilla ei ole palovaroittimet kunnossa

- Tärkeää on myös tuntea oma tulisijansa. Esimerkiksi monissa uudemmissa omakotitaloissa on kamiinatyylisiä ”tunnelmatakkoja”, joita ei ole tarkoitettu jatkuvaan lämmitykseen. Jos niitä nyt aletaan käyttää enemmän, saattaa esimerkiksi valmishormi ylikuumeta ja aiheuttaa syttymisriskin välipohjien tai katon läpivienneissä. Ennen lämmitystapojen muuttamista onkin turvallisinta kaivaa takan käyttöohje esiin ja varmistaa, kuinka suurta polttomäärää ja -tahtia tulisija kestää, muistuttaa Rissanen.

Pitkän tauon jälkeen tai lämmityskauden alkaessa tulisijan poltto kannattaa aina aloittaa maltilla. Äkillinen lämmitys tai liian suuri puumäärä voi vaurioittaa tulisijaa tai aiheuttaa ilmalukon, jolloin savu ei lähde virtaamaan ulos.

- Vanhat hyvät turvallisuusvinkit pätevät edelleen: avaa tulisijan pellit ajoissa, polta vain kuivaa puuta ja seuraa, että hormi lähtee vetämään. Alussa tulipesää ei kannata latoa puita täyteen, vaan aloittaa esimerkiksi yhdellä kolmasosalla pesän tilavuudesta olevalla määrällä, sanoo Rissanen.

Tulipalojen ehkäisemiseksi lämmityskauden alussa kannattaa myös tarkistaa, että myös kodin palovaroittimet ja muut alkusammutusvälineet ovat kunnossa.

- Jos tulipalo syttyy, ensihetket ovat alkusammutuksen kannalta ratkaisevat. Toimiva palovaroitin auttaa havaitsemaan palonalun, vaikka ei itse olisi tilassa, Rissanen kertaa.

  • Aloita kylmänä olleen tulisijan lämmitys varovasti. Liian nopea ja voimakas sytytys voi paitsi aiheuttaa savu- ja nokivahinkoja, myös vaurioittaa tulisijaa ja hormia.

  • Polta kuivaa ja puhdasta puuta. Pienet klapit ovat alkuun hyviä. Älä polta tulisijassa roskia, sillä se voi vahingoittaa hormia ja synnyttää haitallisia pienhiukkasia.

  • Muista nuohous. Vuoden 2019 nuohousuudistuksesta sekä nuohoojan tilaamisesta voit lukea lisää esimerkiksi sisäministeriön sivuilla. Nuohouksella voidaan ehkäistä nokipaloja ja havaita tulisijan vaurioita. Nuohoojan tehtäviin kuuluu myös tulisijan käyttöopastus.

  • Oletko siirtynyt tekemään etätöitä mökiltä käsin? Tällöin vapaa-ajan asunnon tulisija voi olla tarve nuohota useammin kuin kolmen vuoden välein, jos tulia on pidetty paljon.

  • Varaa tuhkaa varten palamaton, kannellinen astia. Tuhka saattaa joskus kyteä useita päiviä, joten sitä kannattaa käsitellä varoen. Tuhka-astiaa ei tule säilyttää sisällä tai rakennuksen ulkoterassilla, vaan kauempana rakennuksesta.

  • Huolehdi ilman kierrosta tulien pidon aikana. Avaa pellit ajoissa ja sulje ne vasta, kun hiillos on palanut täysin loppuun. Näin estetään häkäkaasun ja pienhiukkasten pääsyä huonetilaan. Häkä eli hiilimonoksidi on suurissa määrin ihmiselle hengenvaarallinen kaasu, jota ei voi aistein havaita.

  • Varmista, että palo- ja mahdolliset häkävaroittimet toimivat.


*) LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselyyn vastasi kaikkiaan 5 796 henkilöä 5. – 26.1.2022. Savossa tehtiin 309 haastattelua. Haastattelut kerättiin Gallup Forumissa. Kyseessä on Kantar TNS:n vastaajapaneeli, jossa tiedonsiirrossa hyödynnetään internetiä. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin + 1,3 prosenttiyksikköä koko maan tasolla, Savossa noin + 5,5 prosenttiyksikköä.

Lisätietoja
Risto Rissanen, korvausjohtaja
p. 050 492 0850, etunimi.sukunimi@lahitapiola.fi