Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola UusimaaTurvallisuus13.7.2022

Mökkeilytrendi jatkuu – buumi näkyy tapaturmien määrässä

Noin puoli miljoona suomalaista lisäsi mökkeilyään koronapandemian aikana. LähiTapiolan kyselytutkimus kertoo, kuinka mökkeilytrendi jatkuu.Tutustu ja osta

Koronapandemian vuoksi määrätyt rajoitukset liikkumisessa ja kontakteissa saivat suomalaiset siirtymään vapaa-ajan asunnoilleen. Mökeillä vietettiin paitsi aiempaa enemmän aikaa, niitä myös hankittiin runsaasti. LähiTapiolan teettämä Arjen katsaus –kysely pyrkii selvittämään, jääkö kuvailtu mökkeilytrendi pandemia-ajan ilmiöksi, vai onko muutos suomalaisten ajanvietossa tullut jäädäkseen.

Luvut kertovat vahvaa tarinaa siitä, ettei mökkeilybuumi ole menossa mihinkään. Kolme neljäsosaa (74 %) mökinomistajista nimittäin vastaa mökkeilevänsä tulevaisuudessa edelleen yhtä paljon kuin koronapandemian aikana. Trendin jatkuvuudesta kertoo myös se, että mökkeilyä nykyisestään lisääviä on tuplasti enemmän (9 %), kuin sitä vähentäviä (5 %).

Huomattavaa on se, että myös tapaturmat mökeillä ovat kasvaneet. LähiTapiolan kokoamasta datasta voidaan huomata, kuinka mökkien tapaturmat ovat lisääntyneet samanaikaisesti mökeillä vietetyn ajan kasvaessa. Vuonna 2021 mökkitapaturmia ilmoitettiin jopa 25-30 % enemmän kuin vuonna 2019.

- Tapaturmat ovat todella lisääntyneet. Tyypillisimpiä ovat kaatumiset ja liukastumiset. Vaarallisimpia sen sijaan ovat kaikki palovammat ja syvät haavat, tuhoisimpia erilaiset palot. Näitä kaikkia voidaan ehkäistä, kommentoi korvausjohtaja Göran Ahlgren LähiTapiola Uusimaasta.

- Valaistuksella ja selkeillä kulkuväylillä ehkäistään konkreettisesti kaatumisia ja liukastumisia. Tulipalojen ehkäisemiseksi tärkeää on huolehtia siitä, että hormit on nuohottu ja rakennettu asianmukaisesti. Tulen sytyttämisen jälkeen on syytä valvoa tovi, että hormi todella vetää kunnolla. Mökeille tulee huolehtia vaahtosammuttimet ja peitteet. Tosipaikan varalta on hyvä ladata puhelimeen 112-sovellus ja merkitä mökin osoite selkeästi niin, että katunumero näkyy tielle. Hyvät naapuruussuhteet ovat myös eduksi, sillä naapuri on ensimmäinen ulkopuolinen auttaja, mikäli jotain sattuu, Ahlgren listaa.

Nuorissa uusi mökkisukupolvi

Pandemia lisäsi etenkin nuorten mökkeilyintoa. Kyselyssä 15-24 vuotiaat erottautuvat suurimpana ryhmänä, joka uskoo mökkeilevänsä jatkossa vieläkin enemmän, kuin korona-aikana. Ikäluokasta 12 % nimittäin kertoo lisäävänsä mökkeilyä tulevaisuudessa. Toiseksi suurin tässä kategoriassa on seuraava ikäluokka, 25-34 vuotiaat, kuuden prosenttiyksikön osuudella. Koska näiden ryhmien mökkeilyinto oli suurimmassa nousussa myös itse koronapandemian aikana, voidaan kysyä, onko nuorista syntymässä mökkeilyn nouseva sukupolvi.

Uusien mökkeilijöiden on vanhojen konkarien ohella tärkeää käydä läpi mökkeilyn perusteet tapaturmien ehkäisemiseksi. Määttänen korostaa 2020-luvun mökkeilijän kohtaavan myös uudenlaisia tapaturmamuotoja. Esimerkiksi paljujen kanssa on hyvä olla tarkkana, sillä niiden tulisijojen palot näkyvät piikkinä LähiTapiolan tapaturmatilastoissa. Tärkeintä onnettomuuksien ehkäisemiseksi on varmistaa, että paljussa on vettä ja venttiilit ovat kiinni.

- Toinen uudempi tapaturmatyyppi mökeillä on se, että pienelektroniikkaa vahingoittuu. Pienelektroniikka on mökkeillessä aina vaarassa. Tyypillistä on esimerkiksi älypuhelimen putoaminen mökkishortsien taskusta – joko kallioille tai vesistöön, Ahlgren kommentoi.

- Myöskään hukkumiskuolemilta ei olla vältytty. Tärkeintä on muistaa, että uimaan tai paljuun ei pidä koskaan mennä päihteiden alaisena tai yksin.

Suomalaiset käyttävät mökkeilyyn rahaa

Arjen katsauksesta selviää, että joka neljännes (25 %) suomalainen aikoo suunnata kesälomarahojaan mökkeilyyn. Kun mökille hankitaan uutta irtaimistoa, kannattaa rahankäyttö suunnitella fiksusti turvallisuus ja pitkä käyttöikä huomioiden.

Mökin omistavista suomalaisista 38 % on kyselyn mukaan tehnyt viimeisen kahden vuoden aikana remonttia vapaa-ajan asunnollaan. Määttänen pitää hyvänä asiana sitä, että mökeistä ja vapaa-ajanasunnoista pidetään aktiivisesti huolta. Remontointiin liittyy kuitenkin myös keskeisiä turvallisuuskysymyksiä.

- Mökkiremonteissa on ehdottoman tärkeää, että tulisijat ja hormi asennetaan oikein. Suomessa tuhoutuu lukuisia rakennuksia vuosittain sen johdosta, että asennuksessa ei ole noudatettu valmistajan asennusohjeita. Remontoinnissa on syytä olla tarkkana myös sen kanssa, että ei aseta itseään alttiiksi tapaturmille. Ergonomiasta huolehtimisesta on hyvä aloittaa, kun esimerkiksi nostellaan ja kannellaan tavaraa. Rakennustyömaa on hyvä pitää siistinä kompastumisen ehkäisemiseksi.

Kyselyn vastaajat vastaavat karkeasti Suomen 15-74 vuotiasta väestöä. Tulosten virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä. Kyselyyn vastasi 1063 henkilöä. Kyselyn toteutti Kantar TNS.