Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola ItäTurvallisuus11.5.2022

Näillä vinkeillä mökkeilet turvallisesti

Talven jälkeen ensimmäistä kertaa mökille suunnatessa kannattaa käyttää muutama tovi varotoimiin. Kun tulipalojen, myrskyjen ja esimerkiksi vuotovahinkojen riskit on huomioitu, voi aikaa mökillä ja sieltä poissa ollessa viettää rauhallisemmin mielin.

Kesäasuntojen murrot ovat viime vuosina lisääntyneet ja ammattimaistuneet. LähiTapiola Idän korvaustilastojen mukaan murtovarkaita kiinnostavat eniten elektroniikka, työkalut, veneen moottorit, veneet ja mönkijät, aseet ja kalastusvälineet sekä alkoholi. Perusohje on, että mökillä ei pidä säilyttää arvoesineitä. Lukot, hälyttimet ja valaistus vähentävät murtovarkaiden mielenkiintoa.

Kesän kynnyksellä on syytä tarkistaa mahdollinen tulisijojen nuohoustarve. Vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein.

Nuohouksen saa suorittaa nuohoojan ammattitutkinnon omaava henkilö. Tulisijojen tuhkat pitää tyhjentää kannelliseen peltiastiaan ja sijoittaa se palamattomalle alustalle niin, etteivät lapset tai eläimet pääse sitä kaatamaan. Hanki mökille sammutuspeite ja käsisammutin ja varmista, että osaat käyttää niitä.

Suurimmat mökin vesivahingot liittyvät usein talvisaikaan sattuneisiin putkirikkoihin, jotka huomataan vasta keväällä. Pakkanen saattaa rikkoa putket tai pienikin vuoto tihuttaa pitkään, ennen kuin se havaitaan mökille saapuessa. Putkiston kunnon tarkistamisen lisäksi vesivahinkojen ehkäisemiseksi kannattaa miettiä, kuinka putkien jäätymistä voisi ehkäistä kylmään vuodenaikaan. Hyvä keino on aina sulkea rakennuksen pääsulku tai kytkeä käyttövesipumppu pois päältä, jos mökki jää tyhjilleen vähänkin pidemmäksi ajaksi.

Myrskytuulia tai vähintäänkin napakoita puuskia esiintyy ympäri vuoden. Mökkitontilla kannattaa katsoa tarkkaan ympärilleen: onko pihassa sellaisia puita, jotka voisivat kaatuessaan olla vaaraksi mökkeilijöille tai vaurioittaa esimerkiksi rakennuksia? Etenkin huonokuntoiset puut on hyvä kaataa. Katot kannattaa tarkistaa ja mahdolliset vauriot korjata, jottei sadevesi pääse sisään tai kova tuuli pahenna vaurioita. Vetäväthän rännit ja sadeverikourut, eihän kaivojen päällä ole roskia? Mökkitontilla kannattaa yleensäkin katsoa, että sade- ja sulamisvedet pääsevät virtaamaan poispäin rakennuksesta, esimerkiksi kallistusten tai ojien avulla.

Mökillä odottaa moni sellainen työ, jossa varomaton voi loukata itsensä, esimerkiksi rännien puhdistus, katon kunnon tarkistus, laiturin korjaus, puiden raivaus tai polttopuiden teko. Mökin kunnostus- ja nikkarointitöihin kannattaa hankkia tarpeelliset suojavarusteet sekä turvalliset työvälineet, eikä käyttää esimerkiksi vuosikymmeniä vanhoja työkaluja, joissa tylsynyt terä voi lisätä vahinkoriskiä. Tapaturmien varalle mökille on hyvä varata hoitotarvikkeita lääkekaappiin tai pitää ensiapulaukkua mukana. Lataa myös puhelimeen jo ennen mökkeilykauden alkua 112 Suomi -sovellus, koska sitä kautta apua hälyttämällä mökin sijaintitiedot välittyvät suoraan hätäkeskukselle.

Mökille kierrätetään usein kodin vanhoja kodinkoneita, kuten jääkaappeja tai televisioita. Vanhat laitteet kuluttavat kuitenkin paljon energiaa eivätkä ole käteviä käytössä. Lisäksi ikääntyneissä sähkölaitteissa voi piillä paloturvallisuusriskejä, kun mökkioloissa lämpötila ja kosteus vaihtelevat. Ota aina lähtiessäsi töpselit pois seinästä!

Mökkikamppeita pakatessa kassiin kannattaa sujauttaa myös muutama ylimääräinen paristo hälyttimiä varten. Palo- ja häkähälyttimen tarkistaminen mökille mentäessä on pieni vaiva, mutta hätätilanteessa toimivat hälyttimet voivat pelastaa ihmishenkiä.

Mökkeilijän muistilista:
1. Suojaudu varkailta, lukitus kuntoon
2. Muista paloturvallisuus
3. Varaudu vuotoihin
4. Ennakoi myrskyn vaikutukset
5. Pihatöihin suojavarusteet ja varovaisuutta
6. Mökin sähkölaitteet ja hälyttimet kuntoon
7. Vakuutukset ajan tasalle

Lisätietoja:
Hanna Plosila, hanna.plosila@lahitapiola.fi, p. 040 591 7746