Dronen akusta oli aiheutua kodille täystuho
Pidä silmällä latautuvaa laitetta, muistuttaa LähiTapiola Pirkanmaa.
Keittiöön sisään tullessa Orvo Jääskeläisen nenään iski palaneen sähkölaitteen haju, mikä ei koskaan enteile hyvää. Heinäkuisena kesäpäivänä muutaman vuoden ikäisen dronen akku oli syttynyt pihatöiden aikana tuleen.
- Liekkejä eikä edes savua enää ollut, joten paniikki ei päässyt nousemaan, Jääskeläinen muistelee nyt tapausta. Palo oli sammunut onneksi itsekseen, mutta ainekset mittaviin vahinkoihin olivat olemassa.Kun asian koko luonne selvisi, alkoi ahdistaa ajatus, miten lähellä täystuho oli käynyt.
Tällä kertaa Jääskeläisen koti selvisi kuitenkin keittiön yläkaapistojen, työtason ja vähäisen irtaimiston eli keittiön tasolle olleiden kuulokkeiden ja smoothie-koneen vaurioitumisella.
LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtajan Tapio Kärkelän mukaan tällaisia akkuvahinkoja tulee esiin jonkin verran. Muun muassa kännykkä-, tietokone-, partakone-, itkuhälytin- ja sähköpyöräpaloja on korvattu.
- Jos laitteessa huomaa silmämääräisesti vikaa, se kuumenee oudosti tai johto on rispaantunut, se tulee huoltaa tai sen käyttö tulee lopettaa. Drone-palossa vahingoilta oltaisiin voitu välttyä, jos savu olisi havaittu heti alkuun ja töpseli olisi ehditty vetää heti irti seinästä.
Tärkeää olisi, ettei viallisen laitteen käyttöä jatketa. Jos laite on esimerkiksi turvonnut, kuumenee ladatessa voimakkaasti tai pitää erikoista ääntä, ei se ole enää turvallinen. Jos akun tai vastaavan laitteen havaitsee paisuneen tai kuumentuneen laite tulisi viedä heti ulos.
Pelastustoimen tilastojen mukaan Pirkanmaan 23 kunnassa on viimeisen viiden vuoden aikana tapahtunut kaikkiaan 360 asuinrakennusten paloa. Ladattavat laitteet eivät ole merkittävässä osassa, mutta nekin näkyvät tilastoissa.
Jääskeläinen aikoo läheltä piti -tapauksen jälkeen jatkaa drone-harrastustaan, kunhan uusi akku ja laturi löytyvät. Mies on kuitenkin tullut aiempaa varovaisemmaksi.
- Sähkölaitteisiin tulee kiinnitettyä nykyään paljon enemmän huomiota, hän kertoo. Niinpä esimerkiksi kännykkäkin tulee ladattua mieluiten palamattoman pinnan, kuten kivilaatan päällä. Kun lähdemme kotoa vähänkin pidemmäksi aikaa, tulee monen laitteen pistorasiat irrotettua.
Lähitapiola Pirkanmaan nopeaan korvausprosessiin Jääskeläinen kertoo olevansa hyvin tyytyväinen.
- Yllätyinkin hieman sen helppoudesta. Suurin työ prosessin aikana oli alakerran siivous. Kaikki pinnat olivat noen peitossa. Työmme hyvitettiin kuitenkin hienosti korvaussummassa, Jääskeläinen sanoo.
Akkuun liittyvä paloturvallisuusriski voi saada alkunsa monella tapaa. Kova isku, kastuminen tai vaikkapa korkea lämpötila saattavat käynnistää litiumioniakussa vikaprosessin, jossa se voi turvota, kuumeta, kärytä ja pahimmillaan syttyä. Myös esimerkiksi viallinen laturi tai liian korkea latausvirta saattavat aiheuttaa laitepalon.
Tästä syystä olisi tärkeää, että laitteita ei jätetä latautumaan omin päin.
- Tilanne voi olla hengenvaarallinen, jos tuli pääsee leviämään esimerkiksi tekstiilien tai pöytäpinnan kautta, muistuttaa korvausjohtaja Kärkelä.
Kuva: Mikko Kääriäinen