Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PirkanmaaTurvallisuus30.3.2022

Onko sammutintasi koskaan tarkastettu? LähiTapiola Pirkanmaan sammutintarkastus on maksuton omistaja-asiakasetu

Sammutintarkastuspäivät ovat yksi LähiTapiola Pirkanmaan paikallisista omistaja-asiakaseduista ja vastuullisuusteoista, joiden tavoitteena on paloturvallisuuden edistäminen ja vahinkojen ennaltaehkäiseminen.

Moni hankkii kotiinsa käsisammuttimen, mutta ei tule huolehtineeksi sammuttimen säännöllisestä tarkastamisesta sen toimivuuden varmistamiseksi. LähiTapiolan teettämän kyselyn mukaan pirkanmaalaisissa kotitalouksissa alle 10 % omistaa käsisammuttimen ja niistä noin puolta ei ole tarkistettu viimeiseen kahteen vuoteen tai jopa koskaan. Moni ei myöskään tiedä, että palosammutin on ylipäätään syytä määräajoin tarkastaa (*).

Palosammuttimien säännöllisten tarkastusten tehtävä on varmistaa, että hätätilanteessa sammutin toimii. Lämpötilan vaihtelun vuoksi sammutin on saattanut menettää painetta tai sammutejauhe on saattanut paakkuuntua, mikä vaikuttaa ratkaisevasti sen toimintakykyyn.

- Tarkastus on hyvä tehdä vuoden välein, jos sammutinta säilytetään paikassa, jossa se on alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle, kuten kylmässä kesämökissä, ajoneuvossa tai veneessä. Kodin sisätiloissa pidettäville käsisammuttimille suosittelemme kahden vuoden välein tehtyä tarkastusta, jonka tekee valtuutettu sammutintarkastaja, kertoo LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtaja Tapio Kärkelä.

Tarkastuksessa sammutinliike katsoo sammuttimen toimintakunnon, ja tarvittaessa se eri maksua vastaan huolletaan tai vaihdetaan uuteen. Säännöllisillä tarkastuksilla pyritään havaitsemaan ennalta mahdolliset viat, jotta sammutin todella toimisi tarvittaessa. Oman sammuttimen seuraavan tarkastusajan näkee sen kylkeen liimatusta tarrasta.

LähiTapiola Pirkanmaa tarkastuttaa vuosittain maksutta noin 5 000 sammutinta. Tänä keväänä maksuttomia sammutintarkastuksia järjestetään 26 eri tarkastuspaikassa. Valtuutettuina huoltoliikkeinämme toimivat Tamrex Oy ja Oriveden Sammutinhuolto Leppämäki Oy.

Kotiin, mökille, veneeseen ja autoon erilaiset sammuttimet


Suomessa kotitaloihin ja asuntoihin ei ole pakollista hankkia käsisammutinta, mutta se on hyvä ja edullinen tapa edistää paloturvallisuutta. Lain mukaan käsisammutin pitää olla veneessä, jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori. Matkailuautoissa ja -vaunuissa sammuttimelle ei ole nykyisin lakisääteistä pakkoa, mutta vakuutusyhtiöiden suojeluehtojen mukaan sammutin tulee löytyä.

Erilaisten palosammuttimien vaihtoehdot ja runsaus voivat hämmentää. Suurin virhe on, jos sammutinta ei ole lainkaan, mutta viisasta sammuttimen valinnassa on kiinnittää huomiota myös sen kokoon ja sammutinaineeseen. Sammuttimia löytyy monessa koossa, sammutinaineella ja teholuokissa. Myös sammuttimien nimitykset saattavat aiheuttaa epäselvyyttä.

Jauhesammuttimet ovat monille tutuin sammutintyyppi ja ne ovat yleisimpiä Suomessa. Niiden rinnalla suosiotaan ovat kasvattaneet nestesammuttimet, joiden sammutusteho on kehittynyt. Kotiin kannattaa valita nestesammutin, koska ne ovat helppokäyttöisiä ja sopivat kaikkien kodin palojen alkusammutukseen.

- Kotiin sopii parhaiten nestesammutin eli tutummin ”vaahtosammutin”. Siinä sammutinaineena toimii saippuavaahdon kaltainen seos. Sen sijaan esimerkiksi autoon, veneeseen tai mökille, joissa säilytettäessä lämpötila laskee joskus nollantuntumaan tai alle, jauhesammutin on paras valinta, koska se ei jäädy. Perinteinen jauhesammutin on varmasti myös tehokas kotioloissa, mutta suljetuissa sisätiloissa sammutinjauhe pölyää käytettäessä runsaasti, mikä heikentää nopeasti näkyvyyttä ja sotkee perusteellisesti tilat. Kovan sotkun lisäksi sammutinjauhe voi pahimmillaan tuhota kodin elektroniset laitteet korroosion vuoksi, Tapio Kärkelä opastaa.

- Suosittelen valitsemaan kotiin kuuden kilogramman nestesammuttimen. Jos se tuntuu liian järeältä ja raskaalta, myös kevyempi kahden kilon nestesammutin on hyvä valinta ja helpompi käyttää. Jos kotona on riittävä määrä toimivia palovaroittimia makuuhuoneissa ja eteisessä sekä asukkaalla alkusammutustaidot, on mahdollista sammuttaa käytännössä kaikki kotona syttyneet palonalut, jos ne havaitsee ajoissa, Kärkelä kertoo.

Mökille Kärkelä neuvoo valitsemaan kuuden kilogramman jauhesammuttimen, jos mökissä on talvella kylmät sisätilat. Tarvittaessa sammuttimia voi mökillä olla useampia, sillä tulipalon syttyessä ammattilaisten apu on usein kaukana. Autoon ja veneeseen sopii kahden kilon jauhesammutin.

Palovaroitin ja sammutusvälineet – joka kodin palokunta


Ensisammutuksen merkityksen puolesta puhuvat pelastustoimen tiedot, joiden mukaan vuosittain alkusammutukseen turvaudutaan lähes 2000 rakennuspalossa. Onnistuneella alkusammutuksella vältytään vuosittain useilta vakavilta henkilövahingoilta ja estetään kymmenien miljoonien eurojen omaisuusvahingot.

- Toimiva palovaroitin, sammutuspeite, käsisammutin ja alkusammutustaito luovat erittäin toimivan joka kodin palokunnan. Sammuttimen – kuten muidenkin alkusammutusvälineiden - käyttöä on harjoiteltava. Palovaroitin on erittäin tärkeä pelastautumisen kannalta, sillä se antaa aikaa toimia tulipalon sattuessa, korvausjohtaja Kärkelä neuvoo.

LähiTapiola Pirkanmaan sammutintarkastuspisteet vuonna 2022

  • to 7.4. klo 9-14 Punkalaidun tori, Lauttakyläntie 2

  • pe 8.4. klo 9-15 Sastamala - Vammala S-market

  • ke 13.4. klo 9-12 Sastamala - Mouhijärvi,  LähiTapiolan toimisto, Uotsolantie 39

  • ke 13.4. klo 13.30-16.30 Sastamala - Suodenniemi VPK, Lehtotie 5

  • ke 20.4. klo 9-11  Kangasala - Sahalahti VPK, Sahalahdentie 1242

  • ke 20.4. klo 13-15 Pälkäne - Onkkaala VPK, Koulutie 3

  • ke 20.4. klo 16.30-18 Pälkäne - Rautajärvi VPK, Vaahterakuja 24

  • to 21.4. klo 9-15 Hämeenkyrö S-market

  • to 21.4. klo 9-15 Ruovesi S-market

  • ma 25.4. klo 9-12 Nokia  Prisma Nokia

  • ma 25.4. klo 9-15 Virrat Virtain Pirtti, Virtaintie 15

  • ma 25.4 klo 13-16 Ylöjärvi ABC Ylöjärvi Teivo

  • ti 26.4. klo 9-14 Orivesi  S-market

  • ti 26.4. klo 15-17 Orivesi - Eräjärvi Sale

  • ke 27.4. klo 9-12 Jämsä - Länkipohja Symppis, Länkipohjantie 21

  • ke 27.4. klo 14-16 Juupajoki - Korkeakoski VPK, Koskitie 67

  • to 28.4. klo 9-14 Mänttä-Vilppula LähiTapiolan toimisto, Ratakatu 6

  • pe 29.4. klo 9-15 Kangasala Prisma Kangasala

  • pe 29.4. klo 12-17 Tampere Mustalahden satama, Paasikivenkatu 2

  • ma 2.5. klo 9-12 Kihniö Paloasema, Kihniöntie 48

  • ma 2.5. klo 13.30-16.00 Ylöjärvi - Kuru Paloasema, Kauppatie 6-9

  • ti 3.5. klo 9-13 Tampere - Kämmenniemi Teiskon VPK, Taavankuja 1

  • ti 3.5. klo 15-17 Ruovesi - Murole Muroleen kylätalo, Muroleen kanavantie 84

  • ti 6.9. 9-12 Orivesi LähiTapiolan toimisto, Anttilantie 7

  • ke 7.9. klo 9-14 Virrat Virtain Pirtti, Virtaintie 15

  • pe 9.9. klo 9-12 Sastamala - Vammala  LähiTapiolan toimisto, Puistokatu 8

Lähteet:
Pelastustoimi.fi
Pelastustoimen Pronto-onnettomuusjärjestelmä
Kodin turvaopas -sivusto

(*) LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 4.1.–26.1.2021 välisenä aikana kaikkiaan 5 539 suomalaista. Pirkanmaalla kerättiin 322 haastattelua LähiTapiola Pirkanmaan toimialueella (Hämeenkyrö, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Virrat, Ylöjärvi). Kyselyyn vastanneet edustavat manner-Suomen 15–74-vuotiasta väestöä. Kyselyn toteutti Kantar TNS ja sen virhemarginaali on noin +/- 1,3 prosenttiyksikköä ja alueellisen otoksen +/- 6,7 prosenttiyksikköä.