Vakuutusyhtiöt panostavat vahinkojen ennaltaehkäisyyn – paras vahinko on se, jota ei sattunut
Ilkka-Pohjalaisen Tekstaten-palstalla nostettiin 26.1.2022 esille tärkeä huomio vakuutusyhtiöiden vastuusta ja roolista vahinkojen ennaltaehkäisemisessä. Viestissä puhuttiin vakuutusyhtiöistä yleisesti, mutta viesti sai minut pohtimaan, mitä LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa on tehnyt ja voi jatkossa tehdä asian eteen.
Ensimmäisenä mieleeni nousivat sammutintarkastuspäivät, joita olemme järjestäneet jo pitkään Etelä-Pohjanmaalla. Näissä tilaisuuksissa on asiakkaillamme mahdollisuus tarkistuttaa käsisammuttimensa maksutta. Toimiva käsisammutin, ja taito käyttää sitä, on rajoittanut monessa tulipalossa vahinkoa ja suurilta menetyksiltä on vältytty. Sammutin pitää tarkistaa säännöllisesti ja viime keväänäkin sammuttimia tarkastettiin reilu 6.000 kpl.
Toisena ajatuksena tulivat erilaiset järjestämämme koulutukset. Tulityökursseilla esimerkiksi tarjotaan koulutusta turvallisiin työtapoihin ja harjoitellaan käytännössä alkusammutusta. Useamman vuoden ajan tarjoamissamme Sankarikoulutuksissa tarjottiin viime vuonna hätäensiapukoulutus hieman yli 500:lle eteläpohjalaiselle 5.luokkalaiselle. Koronatilanteesta johtuen koulutus toteutettiin Punaisen Risti Ensiavun kouluttajan vetämänä etäopetuksena, ja 5. luokkalaiset tekivät ensiapuharjoitteet omassa luokassaan kouluttajan antamien ohjeiden mukaisesti. Vuodelle 2022 on luvassa sama määrä hätäensiapukoulutusta.
Kolmantena toimenpiteenä mieleeni tulivat erilaiset lahjoitukset vahinkojen ennaltaehkäisemiseksi. Keväällä 2021 lahjoitimme kuusi pelastusrengasta asiakkaiden ehdottamiin kohteisiin Etelä-Pohjanmaalla. Olimme myös mukana lisäämässä eteläpohjalaisen maaseudun kyläturvallisuutta osallistumalla yhdeksän sydäniskurin investointirahoitukseen Etelä-Pohjanmaan Sydänpiirin ja Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin yhteishankkeessa Iskua Etelä-Pohjanmaalle, elvytystaitoja ja sydäniskureita kyliin. Lahjoitamme vuosittain myös tuhansia heijastinliivejä ja heijastimia turvaamaan tielläliikkujia.
Yhteistyö on voimaa. Eri organisaatioilla ja yhteisöillä on asiantuntemusta ja osaamista, jolla monia vahinkoja voidaan välttää. Punaisen Ristin Ensiavun lisäksi olemme myös tehneet pitkään hyvää yhteistyötä alueemme VPK:ien ja Etelä-Pohjanmaan Pelastuslaitoksen kanssa. Heidän osaamisensa ja rautainen ammattitaitonsa on sekä koulutuksessa, vahinkojen ennaltaehkäisemissä, että tietysti itse vahinkotilanteissa ensiarvoisen tärkeää. Juuri nyt ajankohtaista on maatilojen lämpökeskusten paloturvallisuuden parantaminen. Viime syksynä aloitimme myös mittavan yhteistyön Liikenneturvan kanssa eteläpohjalaisten liiketurvallisuuden parantamiseksi. Korona-aika on vaikeuttanut liikenneturvallisuuskoulutusten aloittamista, mutta toivomme pääsevämme niitä pian tekemään yhdessä Liikenneturvan asiantuntijoiden ja kouluttajien kanssa.
Tässä muutamia esimerkkejä siitä työstä, mitä teemme vahinkojen ennaltaehkäisemiseksi täällä Etelä-Pohjanmaalla. Tätä tärkeää työtä jatkamme. Kun lähes joka toinen eteläpohjalainen on yhtiömme asiakas, on meillä vakuutusyhtiönä velvollisuus osallistua aktiivisesti eteläpohjalaisten turvallisuuden edistämiseen.
Toiveeseen, että vakuutusyhtiöt rahoittaisivat hyvää ennaltaehkäisevää pelastustoimintaa, voin vastata, että siihen on toimiva järjestelmä jo olemassa. Vakuutusyhtiöiden asiakkaiden Suomessa olevasta palovakuutetusta kiinteästä ja irtaimesta omaisuudesta maksamista vakuutusmaksuista tietty osa kohdistuu lakisääteiseen palosuojelumaksuun, jonka vakuutusyhtiöt vuosittain tilittävät palosuojelurahastolain mukaisesti tulipalojen ehkäisyyn ja pelastustoiminnan edistämiseen.
Sirpa Hakala-Ostensen, markkinointi- ja viestintäjohtaja LähiTapiola Etelä-Pohjanmaalta