Etelä-Pohjanmaalla kymmeniä rakennuspaloja vuosittain – ”Nyt tarkkana kynttilöiden ja ulkotulien kanssa”
Ruoanlaitto, sähkölaitteet, koneet ja tulisijat ovat yleisimpiä asuntopalojen aiheuttajia. Pimeään vuodenaikaan tuli voi karata myös kynttilästä tai ulkotulesta ja pahimmillaan aiheuttaa mittavia vahinkoja.
Pelastustoimen tietoon tulee vuosittain noin 3 000 asuin- ja vapaa-ajanrakennusten palo- tai palovaaratilannetta. Näistä noin joka kolmas kehittyy rakennuspaloksi, joka tuhoaa laajemmin kiinteistöä tai irtaimistoa. Korona-aikana hälytysten määrässä on näkynyt pientä laskua.
- Koronavuosi 2020 oli poikkeuksellinen myös siinä suhteessa, että kotien palovahinkojen määrä väheni tilastojen valossa edeltävistä vuosista. Tämä näkyi myös meillä vakuutusyhtiössä, vaikka ihmiset viettivät paljon enemmän aikaa kotona. Yksi selitys tähän voi olla se, että vaikka vaaratilanteita ehkä sattui enemmän, ne saatettiin havaita nopeammin. Tällöin on mahdollista tehdä alkusammutus tai esimerkiksi havaita päälle unohtunut liesi tai silitysrauta riittävän ajoissa, sanoo korvauspäällikkö Arto Laine LähiTapiola Etelä-Pohjanmaalta.
LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan toiminta-alueen kunnissa palokunta on viime vuosina saanut hälytyksen useimmin Seinäjoen, Kurikan ja Kauhavan alueilla syttyneistä asuin- ja vapaa-ajan rakennusten paloista. Pelastustoimen tilastojen mukaan Seinäjoella oli vuosina 2016–2020 noin 130 palo- tai palovaaratilannetta, Kurikassa 85 ja Kauhavalla 66. Kaikkiaan toiminta-alueen 17 kunnan alueella on viimeisen viiden vuoden aikana tapahtunut hieman vajaa kuusisataa asuin- ja vapaa-ajan rakennuksissa tapahtunutta palo- tai palovaaratilannetta.
- On toki tärkeää muistaa, vaikka palovahinkojen määrässä näkyisi pientä laskua, että niissä menetetään edelleen vuosittain kymmeniä ihmishenkiä, sanoo Laine.
Pelastustoimen mukaan viime vuonna tulipaloissa menehtyi Suomessa 49 henkilöä, aivan kuten edeltävänä vuonna.
Tuuli tai mansetti voi aiheuttaa kynttiläpalon, ulkotuli levitä terassille
LähiTapiola korvaa kotivakuutuksesta vuosittain kymmenien miljoonien eurojen arvosta tulen, savun ja noen aiheuttamia palovahinkoja. Asuinrakennuksissa yleisimmät syttymissyyt ovat pelastustoimen mukaan ruoanlaitto sekä sähkölaitteista, koneista ja tulisijoista lähteneet palot. Myös kynttilöistä, tuikuista ja ulkotulista alkaneita paloja on kymmeniä vuosittain.
- Tähän pimeään vuodenaikaan kynttilät tuovat valoa, mutta en koskaan jättäisi avotulta valvomatta. Jos esimerkiksi ulkotuli huomaamatta ehtii tarttua talon seinään tai parvekkeella palava kynttilä sytyttää jonkin kalusteen palamaan, ei paloa välttämättä ehdi havaita, ennen kuin liekit jo lyövät voimalla, sanoo Laine.
LähiTapiolan havaintojen mukaan kynttiläpalo voi saada alkunsa myös vähän yllättävissä tilanteissa. Palovahingon taustalla voi olla esimerkiksi oven tai ikkunan raosta puhaltava tuuli, joka heilauttaa verhon liekkiin tai kaataa kynttilän. Myös lapset tai lemmikit kaatavat silloin tällöin kynttilöitä.
- Kynttilää polttaessa kannattaa aina varmistaa, ettei sen alla ole syttyvää materiaalia. Jos esimerkiksi kynttilä pääsee palamaan loppuun tai kaatuu, saattaa tuli levitä alustan tai mansetin kautta, sanoo Laine.
Palovaroitin voi pelastaa – paristo tarpeen vaihtaa vuoden välein
Tulipalo tulee lopulta aina yllätyksenä, mutta tilanteisiin voi yrittää varautua. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä* tiedusteltiin, mitä paloturvallisuus- ja alkusammutusvälineitä löytyy suomalaisista kotitalouksista. LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan toiminta-alueen asukkaista enemmistöllä (68 %) on sammutuspeite ja lähes puolella (48 %) myös käsisammutin.
Palovaroitin löytyy lähes joka kodissa. Noin 85 prosenttia vastaajista kertoo, että taloudessa on paristoilla toimiva ja pienellä osalla sähköverkkoon kytketty palovaroitin. Paristolla toimivan palovaroittimen paristoa heistä kaikki eivät ole vaihtaneet suosituksen mukaisesti.
- Myös palovaroitin on laite, joka ikääntyy ja jonka toimivuutta tulisi säännöllisesti testata. Lain mukaan meidän jokaisen kodista pitäisi löytyä riittävä määrä toimivia palovaroittimia, jotka tarvittaessa havaitsevat palon ja varoittavat asukkaita. Arjessa pientä laitetta katossa ei ehkä tule ajatelleeksi, mutta palotilanteessa sen tarjoama lisäaika voi olla ratkaiseva pelastautumisen tai alkusammutuksen kannalta, sanoo Laine.
Kyselyn mukaan paristokäyttöisen palovaroittimen pariston on vaihtanut alle vuoden sisään reilu puolet (62 %) LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan alueen asukkaista ja noin 30 prosentilla vaihdosta on kulunut yli vuodesta viiteen vuoteen. Palovaroittimen paristo suositellaan vaihtamaan vuosittain. Palovaroittimen testausta taas suositellaan tätäkin useammin, jopa kerran kuukaudessa.
*LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen osallistui 4.–26.1.2021 kaikkiaan 5 539 suomalaista. LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan toiminta-alueelta vastaajia oli 209. Kyselyn toteutti Kantar TNS. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko maan tasolla noin +/- 1,3 prosenttiyksikköä ja LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan alueella noin +/- 6,7 prosenttiyksikköä.
Kodin paloturvallisuus – muista nämä kynttiläkaudella
Riittävästi toimivia palovaroittimia. Palovaroitin kannattaa sijoittaa ainakin kaikkiin nukkumatiloihin ja poistumisreiteille, kuten eteiseen. Lain mukaan asunnossa tulee olla palovaroitin jokaisen kerroksen jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden.
Pidä varoittimista huolta. Muista vaihtaa paristokäyttöisen palovaroittimen paristo vuosittain ja testaa toimivuutta säännöllisesti. Testaaminen onnistuu yleensä testinappia painamalla. Koko laite suositellaan uusimaan vähintään kymmenen vuoden välein. Jos kodissasi on tulisija, harkitse myös häkävaroitinta.
Sammutusvälineillä voi tukahduttaa palon alun. Kodin yleisimpiä alkusammutusvälineitä ovat sammutuspeitteet ja käsisammuttimet. Sijoita niitä paloturvallisuuden kannalta keskeisiin kohtiin, kuten keittiöön tai poistumisreiteille. Tutustu välineisiin ja harjoittele niiden käyttöä ennalta. Yritä alkusammutusta kuitenkin vain, jos voit tehdä sen vaarantamatta itseäsi.
Nauti kynttilöistä ja ulkotulista turvallisesti. Polta avotulta vain tiloissa, joissa oleskellaan, äläkä jätä tulia palamaan yksin. Älä polta ulkotulta liian lähellä rakennusta tai terassia, ja varmista, ettei kynttilän alusta tai ympäröivä materiaali voi syttyä. Varo myös, etteivät lapset, lemmikit tai esimerkiksi tuuli voi vahingossa kaataa kynttilää.
Kotivakuutus tarjoaa turvaa vahingon varalle. Tarkista, että kotivakuutuksesi on voimassa ja vastaa korvaustarvettasi. LähiTapiolan kaikkiin kotivakuutuksiin kuuluu palo-, noki- ja savuvakuutus.