Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PohjanmaaElämänturva20.9.2021

LähiTapiola Pohjanmaa lahjoittaa 30.000 euroa Pidä huolta -kampanjaan

LähiTapiola Pohjanmaa lahjoittaa 30.000 euroa ennätyslaajaan Pidä huolta -kampanjaan nuorten mielenterveyden edistämiseksi.

Korona-aika on lisännyt nuorten pahoinvointia ja ahdistuneisuutta. Tämä näkyy matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen ruuhkautumisena. Toivon Kärki ry:n ja MIELI ry:n yhteisen Pidä Huolta -hyväntekeväisyyshaasteen avulla kerätään rahaa nuorten mielenterveystyöhön yli 70 suomalaisen artistin voimin.

  • Pidä huolta -hyväntekeväisyyshaaste on ennennäkemättömän artistien, yksityishenkilöiden ja yritysten yhteistyöhanke. Tavoitteena on auttaa nuorten akuuttia mielenterveystyötä.

  • Hyväntekeväisyyshaasteen keskiössä on edesmenneen Pave Maijasen ikonisesta Pidä huolta -kappaleesta toteutettu uusi versio (julkaistaan ke 22.9. klo 00.00). Mukana kappaleessa on yli 70 suomalaista artistia. Kappaleen ovat tuottaneet Jukka Immonen, Antti RZY Riihimäki, Jurek ja Eppu Kosonen.

  • Hankkeen taustalla ovat Toivon Kärki ry:n ja MIELI Suomen Mielenterveys ry.

  • S-ryhmä ja LähiTapiola ovat hyväntekeväisyyshaasteen yhteistyökumppanit ja lahjoittavat kampanjan alkupääomaksi 500 000 euroa.

LähiTapiola Pohjanmaan 30 000 euron lahjoitus sisältyy LähiTapiola-ryhmän ja S-ryhmän yhteiseen puolen miljoonan lahjoitukseen. 30 000 euron lahjoitus jaetaan MIELI ry:n (10 000 euroa) ja Mieli ry:hyn kuuluvan paikallisen yhdistyksen Pohjanmaan Kriisikeskus Valo ry:n (20 000 euroa) välillä.

- Nuoret tarvitsevat tukea ja myönteisiä signaaleja ehkä enemmän kuin koskaan. Kun meille tarjoutui mahdollisuus lähteä mukaan Pidä huolta -kampanjaan, tartuimme siihen välittömästi. Vahvana ja näkyvänä alueellisena toimijana haluamme lahjoituksellamme pitää erityisesti toimialueemme nuorista huolta ja auttaa tarjoamaan matalan kynnyksen tukea mahdollisimman monelle sitä tarvitsevalle, sanoo LähiTapiola Pohjanmaan toimitusjohtaja Pasi Haarala.

Korona-aikana erityisesti nuoret ovat olleet tiukoilla: lähes kaksi kolmesta 18–24-vuotiaasta vastasi kokeneensa uupumusta, masennusta ja jopa ahdistusta MIELI ry:n kyselyssä alkuvuodesta. Esimerkiksi kriisiapuna toimivaan Sekasin-chattiin tuli viime vuonna yli 170 000 yhteydenottoa, joista vain joka viidenteen pystyttiin vastaamaan.

- Pohjanmaalla asiakkaiden määrä on kasvanut 10 % viime vuoden aikana. On selvää, että puheluiden määrä on lisääntynyt valtakunnalliseen kriisipuhelimeen ja myös Sekasin-chattiin, johon kuulumme. Tänä vuonna 31 % asiakkaistamme on alle 30-vuotiaita. Viime vuonna osuus oli 26 %, joten meihin yhteyttä ottavien nuorten osuus on kasvanut 5 %, sanoo Pohjanmaan Kriisikeskuksen johtaja Anne Salovaara-Kero.

- Tämä lahjoitus on meille erittäin tärkeä. Se antaa meille mahdollisuuden suunnitella toimintaa pidemmällä aikavälillä ottaen huomioon lapset, nuoret ja perheet. Kriisikeskuksen lisäksi meillä on myös Hyvä olla -hanke, jolla pyritään vahvistamaan lasten mielenterveyttä ja ehkäisemään kiusaamista peruskoulun oppilaiden keskuudessa. Tämä lahjoitus menee myös osittain kyseiseen hankkeeseen, Salovaara-Kero sanoo.

Kuinka voit lahjoittaa?

  • Kuka tahansa voi osallistua hyväntekeväisyyshaasteeseen lahjoittamalla pidahuolta.fi -sivuston kautta. Lahjoitustuotot ohjataan lyhentämättöminä hyväntekeväisyyteen. Suurin osa lahjoituksista kanavoidaan MIELI ry:n kautta keskustelupalvelu Sekasin-chattiin, jonka kautta tällä hetkellä pystytään auttamaan vaikeissa elämäntilanteissa olevia nuoria. Lahjoitusrahoilla tuetaan myös nuorten mielenterveystaitojen vahvistamistyötä kouluissa.

  • Voit lahjoittaa 10 euroa lähettämällä tekstiviestin MIELI numeroon 16499.

  • Myös kuuntelemalla Pidä huolta -kappaletta suoratoistopalveluissa voi auttaa: kappaleen ja musiikkivideon tuottamat suoratoistokorvaukset ohjataan lahjoituspottiin.

- Olemme kiitollisia siitä, että Pidä Huolta -kampanjan artistit ovat nyt uudella tavalla yhdistämässä sekä yritysten että yksityisten voimat nuorten hyväksi. Yhdessä meillä on voimaa vaikuttaa nuorten hyvinvointiin. Ennaltaehkäisy on parasta kansanterveystyötä ja näihin talkoisiin haluamme haastaa laajalti alueemme ihmiset ja muut yritykset mukaan, sanoo Haarala.

Nuorten hätä näkyy matalan kynnyksen kriisipalveluissa:

  • Vuonna 2020 yhteydenottojen määrät ovat kasvoivat noin neljänneksellä.

  • Nuorten Sekasin-chatissa oli tänä vuonna eli 2021 myös kaikkien aikojen kiireisin heinäkuu. Yhteydenottoja tuli 12 000.

  • Sekasin-chatissa on havaittu myös se, että koronapandemia vaikuttaa vakavoittavan nuorten yhteydenottojen aiheita. Aiemmin huonosti voineet nuoret, ovat korona-aikana voineet entistä huonommin. Samalla tavalla yksinäiset nuoret, ovat nyt entistä yksinäisempiä.

  • Sekasin-chatin lisäksi myös Kriisipuhelimeen tulee tällä hetkellä eniten puheluja nuorilta aikuisilta. Yhteydenottojen yleisin syy on yleinen paha olo ja ahdistuneisuus.

  • Erityisesti koronapandemiaan liittyvien rajoitusten takia muuttunut arki on kuormittanut nuoria. Etäkoulu, puuttuvat kaverikontaktit, tulevaisuuden epävarmuus sekä huoli omasta ja läheisten terveydestä on haastanut jaksamista.