POHJOINEN: Pohjois- ja keskipohjalaisten keinot pysäköintivahinkojen välttämiseksi: varovaisuus, keskelle ruutua tähtääminen ja hankalien parkkipaikkojen välttely
Pysäköintialueilla sattuu Suomessa keskimäärin yli sata liikennevahinkoa joka päivä. Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla reilu viidennes (23 %) autoilijoista on joko itse kolhinut omaa tai toisen autoa tai tullut kolhituksi parkkipaikoilla viimeisen parin vuoden aikana, selviää LähiTapiolan kyselystä. Yli puolet autoilijoista välttelee hankaliksi kokemiaan parkkipaikkoja ehkäistäkseen kolhuja. Varovainen kannattaa olla etenkin peruutustilanteissa. LähiTapiola Pohjoisen alueella eniten kolhuja parkkipaikoilla sattuu Oulussa (1910 kpl vuonna 2019). Esimerkiksi Raahessa parkkipaikkavahinkoja oli vuoden 2019 aikana myös yli 200, ja Ylivieskassa 191.
Parkkipaikkakolarit ja -kolhut ovat yleisimpiä autoilijoille sattuvia liikennevahinkoja. Pohjois- ja keskipohjalaisista vastaajista 16 % kertoo LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä omaa autoaan kolhitun pysäköintialueilla viime vuosien aikana, minkä lisäksi 6 % on kolhinut omaa autoaan ja 5 % jonkun toisen autoa.
Siinä missä suomalaisautoilijoista 67 prosenttia ei kyselyn mukaan ole joutunut mihinkään yllä mainituista tilanteista viimeisen parin kolmen vuoden aikana, LähiTapiola Pohjoisen alueella asuvista näin vastaa 77 prosenttia.
- Pelti kolisee parkkipaikoilla usein esimerkiksi peruuttaessa, väistämistilanteissa tai auton ovea avatessa. Onneksi vahingot ovat yleensä nimenomaan peltivaurioita ja loukkaantumisilta yleensä vältytään, koska vauhdit ovat matalia. Kolhujen ja loukkaantumisten ehkäisemiseksi pysäköintialueella ajaessa kannattaa kuitenkin olla hyvin tarkkana, koska jalankulkija tai toinen ajoneuvo voi helposti jäädä rattia kääntäessä havaitsematta, sanoo korvausjohtaja Ilkka Herva LähiTapiola Pohjoisesta.
Kymmeniä kolhuja päivittäin – Oulussa 4. eniten Suomessa
Parkkipaikoilla tulee kolhuja Suomessa harva se päivä. Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan vuonna 2019 vakuutusyhtiöt korvasivat kaikkiaan lähes 45 000 pysäköintialueilla sattunutta liikennevahinkoa. Jos nämä vahingot jaettaisiin tasan vuoden jokaiselle päivälle, pysäköintialueilla sattuu keskimäärin runsaat 120 liikennevahinkoa päivässä.
OTIn tilastot antavat kuvaa lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista, eli syyttömälle osapuolelle tulleista omaisuusvahingoista sekä henkilövahingoista. Lisäksi merkittävä määrä parkkipaikoilla sattuneita kolhuja ja kolarivaurioita korvataan vuosittain ajoneuvojen vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta. Paljon kolhuja jää myös tilastojen ulkopuolelle.
LähiTapiola Pohjoisen alueen kunnista selvästi useimmin pysäköintialueilla kolisee Oulussa. OTIn tilastojen mukaan Oulun pysäköintialueilla sattui vuonna 2019 kaikkiaan 1910 liikennevahinkoa. Tämä oli 4:nneksi eniten kaikista Suomen kunnista. Maakunnan alueella noin 200 pysäköintialuevahinkoa sattui Raahessa ja Ylivieskassa. Esimerkiksi Oulussa kaikista kaupungin alueella vuonna 2019 sattuneista liikennevahingoista noin 48 prosenttia tapahtui pysäköintialueilla. Suhteessa eniten pysäköintivahinkoja kaikista liikennevahingoista oli Kannuksessa, Perhossa ja Kaustisella, joissa kaikissa pysäköintivahinkojen osuus kaikista liikennevahingoista oli yli 60 %.
- Joskus harmittomalta näyttävä kolhu voi tulla yllättävän kalliiksi tai jopa keskeyttää hetkeksi matkanteon. Korvaamme usein parkkipaikoilla sattuneita vahinkoja, joissa korjauskustannukset nousevat yli tuhannen euron. Tyypillisesti parkkipaikkakolhuja tulee Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla markettien parkkipaikoilla kaupunkialueella, sanoo Herva.
Varovaisuus ja välttely yleisimpiä ehkäisykeinoja
LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä tiedusteltiin myös, kuinka suomalaiset pyrkivät ehkäisemään parkkipaikoilla sattuvia kolhuja. Yleisimmät tavat ovat pyrkiä ajamaan mahdollisimman varovaisesti ja pyrkiä osumaan mahdollisimman keskelle parkkiruutua – näin kertoo tekevänsä noin 60 prosenttia kaikista vastaajista.
Yllättävän moni myös välttelee hankalaksi kokemiaan parkkipaikkoja. Näin kertoo tekevänsä 45 prosenttia kyselyn vastaajista, naisista selvästi useampi (55 %) kuin miehistä (36 %). Runsas neljäsosa pyrkii myös hyödyntämään auton turvateknologiaa, kuten peruutustutkaa, ja suunnilleen yhtä moni ennakoimaan jo saapumisvaiheessa lähtötilannetta niin, että pysäköi autonsa keula lähtösuuntaan.
Pohjois- ja keskipohjalaisilla on kyselyn mukaan käytössä pitkälti samat varotoimet kuin muualla Suomessa, mutta valtakunnallista keskiarvoa useammin vältellään hankalaksi koettuja parkkipaikkoja ja pyritään ajamaan auto parkkipaikalle auton keula lähtösuuntaan.
Kaikista pysäköintialueilla sattuvista liikennevahingoista yli puolet tapahtuu OTIn mukaan peruuttaessa.
- Peltikolareita voi pyrkiä ehkäisemään myös niin, että jo auton luo tullessa katsoo ympärilleen, miten liikennetilanne on kehittymässä. Seisaalta auton vierestä on paljon helpompi nähdä, keitä on mahdollisesti lähdössä liikkeelle tai ajamassa parkkipaikalle. Myös kaveria voi pyytää auttamaan auton ulkopuolelle tai hetkeksi säätää auton peilejä niin, että niiden avulla on helpompi lähteä parkkiruudusta liikkeelle, sanoo Herva.
*LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn toteutti Kantar TNS. Kysely on tehty 4.–26.1.2021. Kaikkiaan kyselyyn vastasi 5539 henkilöä, joista LähiTapiola Pohjoisen alueen asukkaita oli 317. Pysäköintiaiheisiin kysymyksiin vastasi kaikkiaan 1908 suomalaista, jotka ovat ajaneet autoa viimeisen 12 kuukauden aikana (vastaajista 109 Pohjoisesta). Tulosten tilastollinen virhemarginaali koko aineiston tasolla on noin + 1,3 prosenttiyksikköä ja Pohjoisessa + 5,5 prosenttiyksikköä.
Kolisiko pelti parkkipaikalla? Ohjeita toimintaan vahinkotilanteessa
• Jos kolhaisit toisen autoa, on reilua jättää yhteystietosi tai jäädä odottamaan auton omistajan saapumista.
• Jos kaksi ajoneuvoa kolaroi, pyrkikää selvittelemään tilannetta mahdollisimman paljon paikan päälläMerkitse muistiin vastapuolen nimi, osoite, puhelinnumero ja vakuutusyhtiö sekä ajoneuvon rekisteritunnus
o Jos tapahtumalla on todistajia, pyydä heidän yhteistietonsa
o Ota kuvia vahingoista ja tapahtumapaikasta esimerkiksi kännykkäkameralla tai laadi siitä piirros
o Etenkin epäselvissä tilanteissa on hyvä, jos tapahtuneella on silminnäkijöitä tai tapahtumapaikasta on kuvia
• Älä ota vahingosta vastaan rahallista korvausta kolaripaikalla tai maksa vahingon kärsineelle suoraa korvausta, vaan selvitä vahinko vakuutusyhtiön kanssa. Pienestäkin vahingosta voi aiheutua yllättävän suuret euromääräiset korjauskustannukset. Jos jotakin sovitaan kolaripaikalla, tee sopimus kirjallisesti.
• Jos autoasi on kolhittu, mutta tekijästä ei ole tietoa, vahinko voidaan korvata kaskoon kuuluvasta pysäköintivakuutuksesta.
• LähiTapiolan asiakas voi tehdä ilmoituksen vahingosta verkossa tai esimerkiksi soittamalla korvauspalveluumme. Neuvomme vahingon tarkastamisessa ja korjaamon valinnassa.