Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola SavoTurvallisuus3.7.2020

SAVO: Viljelijöiden jaksaminen huolestuttaa

Melan Välitä viljelijästä -projektin kautta maatalousyrittäjä saa maksutonta ja luottamuksellista apua silloin, kun henkiset voimavarat tai taloudelliset resurssisi joutuvat koetukselle tai tarvitaan juridista apua. Hanketta rahoitetaan ESR:n, kuntien, pankkien, meijereiden sekä yksityisten rahoittajien turvin. LähiTapiola Savo on ollut jo usean vuoden mukana rahoittamassa paikallista Välitä viljelijästä projektiin kuuluvaa Voimaa arkeen- hanketta osana maakunnallista vaikuttamistaan.

LahiTapiola

Hankkeen perustehtävä on turvata viljelijöiden työkykyä ja -hyvinvointia, kertoo MTK Pohjois-Savon hankekoordinaattori Niina Suorsa. Tilalla voi olla pieniä tai isoja haasteita, mutta pääasia on, ettei kenenkään tarvitse selvitä yksin. Yhteyttä voi ottaa matalalla kynnyksellä niin suurilta kuin pieniltä maatiloilta. Teemme myös itse tilakartoituksia ja otamme yhteyttä esim. kumppaniverkoston suosituksesta, jos tilanne tilalla on jumissa, eikä kyetä itse olemaan yhteydessä. Esim. valvontaeläinlääkärikin voi olla huolissaan tilalla jaksamisesta, ketään syyttelemättä.

Kirjava joukko tilanteita

Yhteydenoton jälkeen käydään aina paikan päällä, jossa keskustellaan kokonaisuudesta. Siihen voi liittyä mitä vain ihmiselämästä, perheestä, yrityksestä, parisuhteesta, toimeentulosta, työmäärästä ja työvoiman konflikteista, omasta jaksamisesta, tekniikan pettämisestä, tulipalosta jne. Tämän jälkeen mietitään väylät, mitä kautta apua lähdetään hakemaan, toisinaan pelkkä kuunteleminenkin riittää. Voimme yhdessä soittaa esim. pankkiin, vakuutusyhtiöön, verottajalle tai Melan asiamiehelle. Elämässä voi olla myös monenlaista avuntarvetta joka vaatii vaivalloiselta tuntuvaa paperityötä, kuten esim. tuotantosuunnan muutos, tilan lopettaminen, etuuksien haku, uudelleen kouluttautuminen ilmoittautumisineen ja liitteineen, taloushaasteet jne.

Tilan ulkopuolella voidaan myös työskennellä ja ulkopuolisen henkilön roolina voi olla esim. neutralisoida perhetilannetta, jossa huolta aiheuttaa riittämätön aika perheelle, tilan jompaakumpaa yrittäjää kohdanneet terveydelliset haasteet tai avioero. Kun pystytään hahmottamaan tilannetta selkeämmin, syntyy uskallusta ja luottamusta ja tilalla sitoudutaan tilanteeseen. Useimmiten tahto jatkaa yhdessä on maatiloilla erityisen kova. Kokonaisuuden takaa selviää usein haasteiden moninaisuus, vaikka alkuun osataan nimetä vain yksittäinen haaste.

Tilan vakavissa kriisitilanteissa, kuten tulipaloissa, kuolemantapauksissa tai väkivallassa tärkeintä on perusturvan uudelleenrakentaminen ja kriisiryhmän kokoaminen, joka huolehtii esim. kouluun ilmoittamisesta, eläinten sijoittamisesta ja viranomaisyhteyksistä. Tämän vuoksi kattava ja moniammattimainen sidosryhmäverkosto on elintärkeää, jonka vahvuus on yhdessä auttamisen halu.

Pohjois-Savossa hankkeen piiriin kuuluu n. 6 000 tilaa. Kohtaamme vuodessa noin 100 tilaa, eikä avun tarve ole vähenemään päin. Toisinaan tilat ovat avun tarpeen piirissä useitakin kertoja pitkän ja moninaisen prosessin vuoksi. Kun tilalla päästään toimimaan haluttuun suuntaan, useimmiten annettu apu on kantanut hedelmää niin että elämä rullaa pysyvästi paremmin.

LähiTapiola Savo osa sidosryhmäverkostoa

Pari vuotta sitten lähitilalla syttyi suurpalo, johon ehdin itse ensimmäisten joukossa paikalle, kertoo LähiTapiola Savon liiketoimintajohtaja Jani Kaarivaara. Saimme nopeasti Voimaa arkeen hankkeesta Niinan mukaan koordinoimaan tilannetta, jonka alkuvaiheista tilan yrittäjät muistavat vain eläinten kaulanauhojen katkaisut ja nopean avun saamisen. On ollut hienoa kuulla, että tänä päivänä samat yrittäjät ovat itse olleet halukkaita vapaaehtoistoimintaan vastaavaan tilanteeseen joutuneille.

Kun tilalla tarvitaan neuvoa esim. vakuutusratkaisuihin, korvaustilanteisiin tai vakuutusmaksujärjestelyihin me voimme astua mukaan kuvaan ja näin olemme osa verkostoa. Tällainen hanke, jossa puolustetaan yrittäjää ja yritystoiminnan jatkumista, on merkityksellinen meillekin. Silloin olemme ihmisyyden äärellä, jossa ei tarvita titteleitä, toteaa Kaarivaara.

Hankkeessa olisi vielä sarkaa yli monen toimialan, tällaisilla verkostoratkaisuilla säästetään yhteiskunnan varoja ja pelastetaan toimivia yrityksiä, Suorsa lisää.

Välitetään toisistamme

Olen työskennellyt pitkään vaativassa sosiaalityössä ja oppinut myös erkaantumisen keinot. Tässä työssä usein asiakkaat haluavat muutosta ja on palkitsevaa nähdä tuloksia. Ihmiset ovat aitoja ja avoimia ja käyvät läpi inhimillisiä elämän kehitysvaiheita, joihin myös kriisit kuuluvat.

Harrastan rivitanssia ja autourheilen jokamiesluokassa, liikun luonnossa ja nautin sen rauhasta. Teen itselle tärkeitä asioita ja samaa toitotan asiakkailleni, Suorsa naurahtaa kun häneltä kysytään kuinka hän itse jaksaa työskennellä raskaiden asioiden äärellä.

Muistetaan, että olemme kaikki samalla asialla välittämässä viljelijästä ja auttamassa heitä niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina! Loppujen lopuksi näin saamme jatkossakin syödä hyvää ja puhdasta suomalaista ruokaa.

Lue lisää Välitä viljelistä –projektista.