Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Peter CastrenTalous4.3.2024

Pitäisikö olla huolissaan? Sijoittaja, huomioi nämä asiat maailmalta tänä vuonna

Sijoittajat ovat joutuneet sietämään vaikeasti ennustettavaa maailmantilannetta viime vuosina. Tänä vuonna mieliä painaa eri vaalit, sodat ja muut poliittiset epävakaudet. LähiTapiolan korkojohtaja Peter Castrén kertoo blogissaan mitä sijoittajan tulisi tietää ja miten varautua mahdollisiin ajankohtaisiin riskeihin.Lue lisää sijoittamisesta LähiTapiolassa

Vuosi 2024 on alkanut kriisien merkeissä: Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja yleinen aggressiivinen suhtautuminen eivät näytä laantumisen merkkejä. Israelin ja Hamasin välinen sota jatkuu, Huthikapinalliset ahdistelevat maailman kauppalaivastoa ja Taiwanissa ollaan huolissaan manner-Kiinan sapelinkalistelusta.

Osake- ja muut korkeariskisemmät sijoitusmarkkinat kuitenkin jatkavat viime vuoden lopun optimismia, varsinkin Yhdysvalloissa lyödään uusia ennätyksiä. Saakin helposti sen vaikutelman, että mitä maailmalla tapahtuukin, markkinat eivät siitä juuri huolestu.

Eikö kriiseillä ole merkitystä sijoituksellisesti?

Monien mielestä ei. Toinen maailmansota otetaan esimerkkinä siitä, että tuhoisankin maailmankonfliktin jälkeen nähdään talouden kukoistavan. Toisaalta ensimmäisen maailmansodan jälkipeli näki täysin toisen lopputuloksen: Iso-Britannian taloutta painoi valtaisa velkataakka, ja Saksa joutui raskaiden sotakorvausten seurauksena romahtaneeseen talouteen ja sitä seuranneeseen hyperinflaatioon. Lopputuloksena Saksassa keskiluokka tuhoutui, fasismi otti vallan ja maailma joutui perikadon partaalle.

Onneksi tämän tapainen kehitys ei nyt näytä olevan todennäköinen ja toivon mukaan alussa mainitut kriisipesäkkeet eivät eskaloidu enempää. Poliittisella rintamalla on kuitenkin tapahtumarikas vuosi ja esimerkiksi tämän vuoden europarlamenttivaalit eivät ole pelkkä muodollisuus. Ei ole epätodennäköistä, että äärilaitojen puolueet saisivat suuremman vaikutusvallan vaalien jälkeen – tämä on nähty myös viimeaikaisissa kansallisissa vaaleissa, kuten perinteisesti liberaalissa Alankomaissa. Jos näin tapahtuisi niin seurauksena rahan jako unionin sisällä voi muuttua, vihreä siirtymä saada kapuloita rattaisiin, maahanmuuttopolitiikka muuttua tiukemmaksi ja myös tuki esimerkiksi Ukrainalle voi hyytyä. Liberaalit yrittävät toki estää tätä kehitystä ja Puolassa vaalit toivatkin valtaan vähemmän radikaalin hallituksen.

Trumpin presidenttiyden vaikutukset sijoitusmarkkinoille

Suurin potentiaalinen häiriötekijä maailman taloudelle olisiko kuitenkin Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi. Monet toteavat, että noh, viime kerralla hän oli arvaamaton ja joidenkin mielestä viihdyttävä, mutta eihän mitään todella pahaa tapahtunut.

Suuri syy tähän oli, että Trump itsekin oli yllättynyt – ja valmistautumaton uuteen tehtäväänsä. Hänen hallituksessaan oli paljon kokeneita ihmisiä, jotka jarruttivat presidentin pahimpia impulsseja. Bob Woodwardin erinomaisessa kirjassa kerrotaan esimerkiksi, miten talouden neuvonantaja Gary Cohn, kovaksikeitetty entinen Goldman Sachsin toimitusjohtaja, yksinkertaisesti pihisti Trumpin työpöydältä vahingollisia dokumentteja ennen kuin tämä oli ehtinyt allekirjoittaa niitä.

Edellisestä viisastuneena Trump on nyt valmiiksi koonnut potentiaalisia hallitusjäseniä, joiden tärkein tehtävä on toteuttaa mukisematta Trumpin tahtoa.

Mitä Trump sitten on suunnitellut talouden saralla? Ehkä merkittävin hanke on tariffi ulkomaan tuonnille, käytännössä tuontivero. Hän haluaa rajata tuontia Kiinasta voimakkaasti ja tehdä USA:n taloudesta kotimaavetoisen. Tämä olisi erittäin haitallista maailmankaupalle. Trump ei myöskään karsasta lisävelanottoa, mikä olisi kauhistus perinteisille republikaaneille. Kun tähän yhdistetään Trumpin todennäköisesti arvaamaton ulkopolitiikka, niin epävarmuus maailmantaloudessa kasvaa.

Mitä sitten tehdä epävarmana sijoitusvuotena, pitäisikö olla huolissaan?

Sijoittajan pitäisi sinänsä aina olla varautunut muutoksiin markkinoilla, mutta tänä vuonna ehkä enemmän kuin tavallisesti.

Perinteisesti sijoitusten riskiä tasaa korkojen osuuden lisääminen, mikä minua korkosijoittajana puhutteleekin. Tämäkään ei täysin riskitöntä ole; jos esimerkiksi USA:n lainanotto lisääntyisi merkittävästi, tulisi korkoihin nousupainetta. Toisaalta ei Trumpin valinta presidentiksi tai vallankumous europarlamentissa ole kirkossa kuulutettu. Siksi ehkä kuitenkin järkevintä sijoittajalle olisi pitää huolta siitä, että sijoitukset ovat tarpeeksi hyvin hajautettuja – näin salkku kestää odottamattomia tapahtumia paremmin.

Peter Castrén

korkojohtaja

LähiTapiola Varainhoito

Tämä kirjoitus on LähiTapiola Varainhoito Oy:n laatima ja perustuu sen näkemyksiin taloudesta ja sijoitusmarkkinasta. Kirjoituksen sisältämät arviot, tiedot ja mielipiteet perustuvat LähiTapiola Varainhoidon omiin laskelmiin tai lähteisiin, joita LähiTapiola Varainhoito pitää oikeina ja luotettavina. Tätä kirjoitusta ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä siinä esitettyä tietoa ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai palveluilla.