Kannattaako sijoittajan huomioida geopoliittiset riskit päätöksenteossa?
Lähi-itä. Taiwan. Venäjän hyökkäyssota. Nämä ja monet muut geopoliittiset riskit ovat viime vuosina hallinneet palstatilaa kansainvälisessä mediassa. LähiTapiola Varainhoidon pääekonomisti Jari Järvinen analysoi blogissaan geopolitiikkaa sijoittajan näkökulmasta.
Lähi-itä. Taiwan. Venäjän hyökkäyssota. Nämä ja monet muut geopoliittiset riskit ovat viime vuosina hallinneet palstatilaa kansainvälisessä mediassa. Lisäksi yritykset ja keskuspankit korostavat kyselytutkimuksissa geopoliittisten riskien merkitystä päätöksenteossa.
Kysymys voi olla tärkeä myös sijoittajan näkökulmasta. Mikäli olemme siirtymässä tai jo siirtyneet uuteen aikakauteen, jossa geopoliittiset riskit ovat talouden perustekijöitä tärkeämpiä markkinoiden suunnan määrittäjiä, ne kannattaisi ottaa huomioon myös päätöksenteossa.
Geopoliittisen riskin määrittely ja mittaaminen
Geopolitiikka tarkoittaa maantieteen vaikutusta politiikkaan ja valtioiden välisiin suhteisiin. Geopoliittinen riski liittyy sotiin, terrorismiin ja politiikan tekijöiden välisiin jännitteisiin ja niiden uhkiin, toteutumiin tai eskalaatioihin, jotka vaarantavat valtioiden väliset rauhanomaiset suhteet.
Caldara ja Iacoviello julkaisivat vuonna 2022 American Economic Review -aikakauskirjassa geopoliittisen riski-indikaattorin johtavien englanninkielisten sanomalehtien uutisten lukumäärän mukaan: mitä enemmän asiasta kirjoitetaan, sitä suurempi riski.
Näin muodostettua aikasarjaa voidaan käyttää tilastolliseen analyysiin. Ajatukseni on testata sisältävätkö geopoliittiset riskit osakemarkkinoiden näkökulmasta oleellista informaatiota, jota voisi hyödyntää lisätuottojen tavoittelussa ja/tai riskienhallinnassa. Osakemarkkinoiden osalta käytän Robert Shillerin aineistoa Yhdysvaltain markkinoilta.
Miltä tulokset näyttävät?
Testasin geopoliittisen riski-indikaattorin ennustevoimaa Grangerin kausaalisuustesteillä koko tarkastelujaksolla (1900–2024) ja lyhyemmillä periodeilla. Lisäksi testasin lyhyen (alle 6 kuukautta) aikavälin ja pitkän (yli 18 kuukautta) aikavälin vaikutuksia.
Tulosten mukaan geopoliittiset riskit vaikuttavat osakemarkkinoiden lyhyen aikavälin tuottoihin, mutta vaikutukset häviävät pidemmillä aikaväleillä. Trumpin ja Brexitin jälkeen geopoliittisten riskien ennustevoima on voimistunut, mutta kyse on edelleen lyhyen aikavälin vaikutuksista.
Johtopäätökset
Sijoittajalle tulosten hyödynnettävyys riippuu aikavälistä. Lyhyellä aikavälillä vastaus otsikon kysymykseen on kyllä ja geopoliittiset tapahtumat tarjoavat mahdollisuuksia hyödyntää markkinoiden ylireagointi. Pidemmällä aikavälillä vastaus otsikon kysymykseen on ei ja talouden perustekijät määrittelevät edelleen osakemarkkinoiden suunnan. Tämä johtopäätös pätee myös poliittisten riskien hinnoitteluun.
Turvallisuuspolitiikka vaikuttaa yhä enemmän talouspolitiikkaan ja jatkossa geotaloudelliset riskit kuten kauppasodat, pakotteet, valuuttamanipulaatio, rajoitukset ja toimitusketjujen häiriöt voivat muuttaa talouden rakenteita ja olla siksi merkittäviä riskitekijöitä myös pidemmän aikavälin sijoittajalle. Palaan tähän aiheeseen seuraavissa blogeissa.
Jari Järvinen
pääekonomisti ja johtaja
LähiTapiola Varainhoito Oy
Tämä kirjoitus on LähiTapiola Varainhoito Oy:n laatima ja perustuu sen näkemyksiin taloudesta ja sijoitusmarkkinasta. Kirjoituksen sisältämät arviot, tiedot ja mielipiteet perustuvat LähiTapiola Varainhoidon omiin laskelmiin tai lähteisiin, joita LähiTapiola Varainhoito pitää oikeina ja luotettavina. Tätä kirjoitusta ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä siinä esitettyä tietoa ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai palveluilla.